neděle 3. července 2016

Pěna dní

Originální název: L'Écume de jours

Autor: Boris Vian

Nakladatelství: Argo

Rok vydání: 2015, 1963 (originál)














Obsah


Tento příběh s mnohdy absurdními situacemi se věnuje mladíku Colinovi, který se zamiloval do překrásné Chloé. Jejich láská vzkvétá, ale co také vzkvétá je leknín v plíci Chloé. Začíná postupně chřadnout a Colin udělá cokoliv, aby svou milou zachránil. Poté tady máme také Colinova věrného přítele Chicka, který je sice zamilovaný do Alise, ale chorobně obdivuje spisovatele Partra a kvůli němuž utrácí drahocenné peníze za jeho svazky. Jak nakonec vše dopadne v této zpočátku odpočinkové, ale později depresivní, knize?

V tomto případě Pěnu dní nejdříve přečetla moje sestra Áďa, protože se jí líbila ta nadnesenost, spousta metafor a ,,absurdnost''. Stačí si přečíst tento kousek:

Jeho jantarový hřeben pečlivě rozčísl poddajnou masu na dlouhé oranžové pruhy, jako když oráč hrábne z legrace vidličkou do meruňkové marmelády. Colin položil hřeben, uchopil nůžky na nehty a zastříhl si našikmo koutky svých málo výrazných víček, aby vypadal tajemněji. Musel to často opakovat, protože víčka rychle dorůstala.

Ach, jak já bych teď ráda viděla vás, jak s otevřenou pusou koukáte na úryvek! A přesně v tomto duchu se nese celá kniha od francouzského spisovatele Borise Viana.

Na začátku příběhu se seznamujeme s Colinem, který zoufale zatouží po lásce, když vidí jeho věrného přítele Chicka, jak si užívá s Alise. Štěstí ovšem stojí na jeho straně a seznámí se s mladičkou překrásnou Chloé. Najdou k sobě sympatie a jejich láska vzkvétá každý den. Až tak moc, že se nakonec rozhodnout se vzít. Zpočátku bylo všechno ozářeno sluncem, ale Chloé poté vážně onemocněla. Nebyla by to tato kniha, kdyby příčina její nemoci nebyla nadmíru zvláštní. Chloé začal v plíci růst leknín. A jde se ho zbavit jedině tak, že nebude pít a budou ji obklopovat čerstvé květiny, kvůli kterým by pak leknín měl umřít závistí. Colin udělá pro svou lásku cokoliv. Otázkou ovšem zůstává, jestli se tato snaha vyplatí. A co Chick a jeho milá Alise? Vzpamatuje se už konečně a přestane být závislý na Partrovi, který se proslavil svými spisy o zvratcích?

Ano, tak přesně toto můžete očekávat od světoznámého románu Pěna dní. Ovšem příběh, který se zezačátku zdá vtipný a bizarní, se znenadání změní na drama a konec knihy je naprosto jiný než její odpočinkový začátek. Kniha je napsaná skvělým způsobem, mnohdy jsem se u ní nasmála nebo kroutila hlavou nad zvláštními situacemi, kterých je v knize opravdu nespočet. Pes má narozeninovou oslavu a vyjde si s psími kamarády ven? Proč ne! Opravdu se mi líbil způsob, jakým byla kniha napsaná. Příběh měl spád a já ho přečetla během pouhých dvou dnů, protože vám narůstající napětí jednoduše nedovolí, abyste knihu odložili. Navíc vám sympatické charaktery jistě přirostou k srdci.

Za mě jedno velké doporučení všem, protože nejenže tím (ale to jen v nějakých případech) máte přečtenou jednu knihu na maturitu z maturitního seznamu, ale hlavně - takovou knihu už nikdy jindy nebudete číst. Tato kniha je jedinečná.


Hodnocení:
8,5/10

zdroje: www.weheartit.com

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)