středa 29. března 2017

,

Setkání s Patrickem Nessem aneb splněný sen

Zdravím, mí milí čtenáři!
Jak jste jistě viděli z mých nadšených fotek na Instagramu, včerejšek byl jedním z nejlepších dnů mého života. Proč? Setkala jsem se s úžasným, talentovaným a neskutečně milým spisovatelem Patrickem Nessem!



S Patrickem Nessem jsem se poprvé ,,knižně'' setkala přibližně v roce 2015, kdy mi Áďa donesla z Londýna jeho knihu More Than This, která nyní vychází v češtině pod názvem Něco víc. Nejdříve jsem z ní byla velmi zmatená, příběh vás opravdu ,,hodí'' do neznáma a vůbec netušíte, na čem vlastně jste. Poté se ovšem příběh začal gradovat a mně začínalo docházet, že mám co dočinění s opravdu skvělým autorem. A tak vlastně započala má závislost na Patricku Nessovi.
Jak to bylo dál, jistě víte. A Monster Calls jsem přečetla jedním dechem a dodnes je to jedna z mých nejoblíbenějších knih a zároveň jedna z nejzvláštnějších. Jediné, co mě od Patricka trochu zklamalo, bylo The Rest of Us Just Live Here (My ostatní tu jen tak žijem). Naštěstí to vykompenzovala trilogie Chaos Walking, z níž mám zatím přečtené jen dva díly, ale poslední už netrpělivě čeká na poličce.

Takže si dokážete představit, jakou jsem měla radost, když jsem se, naprosto neočekávaně, na setkání s Patrickem Nessem dostala. Uvnitř mě vybuchovaly ohňostroje a já byla celou dobu v takové euforii, že jsem ráda, že mám pár videí a fotek, jinak bych si asi myslela, že to byl sen.

S Patrickem Nessem bylo setkání v jednom pražském hotelu. Setkalo se tam ještě mnoho českých blogerek (například Kája z Penny and books, Madeleine z cz-books, se kterými jsem se strašně ráda viděla!) a všechny jsme netrpělivě očekávaly hlavního aktéra.



Na přivítanou nám Slovart nachystal roztomilé (a strašně dobré!) cupcakes s MARCIPÁNOVOU KNIHOU VOLÁNÍ NETVORA. Tomu jednoduše nešlo odolat! Navíc jsme dostaly i krásné batohy s citátem z knihy, uvnitř se nacházel i kupón na audioknihu Volání netvora, která nyní vychází, a nově vydaná kniha Něco víc.







A pak jsem ho uviděla. Patrick Ness z masa a kostí! Pohodlně jsme se usadily a otázky mohly začít. Ze začátku jsme byly všechny trochu ostýchavé, postupně jsme se ovšem rozmluvily a padlo mnoho zajímavých faktů.



Zajímá vás, jaký je Patrick Ness jako člověk? Neskutečně milý a vtipný! Sálalo z něj obrovské charisma a já si doopravdy myslela, že se na místě rozteču štěstím. Měla jsem tu příležitost se ho zeptat na jeho novou knihu Release, která v Británii vyjde už v květnu, a kterou si zajisté musím okamžitě po vydání pořídit. Když jsme se zeptaly na všechno, co jsme chtěly, byl čas na podepisování knih a focení s autorem. Měla jsem s sebou dvě knihy - A Monster Calls a The Knife of Never Letting Go.




Večer jsem se nemohla dočkat projekce filmu podle předlohy Volání netvora. Tento film měl v Británii a Americe premiéru už snad někdy v prosinci, u nás se ovšem neustále odkládala (a veřte mi, že jsem to sledovala), nakonec jsme si museli počkat až na konec března. Mé napětí stále rostlo, zároveň jsem ovšem nechtěla mít žádná očekávání, abych nebyla zklamaná.

Nebyla jsem. Filmové zpracování se samozřejmě o chloupek nevyrovná knize, nicméně neskutečně se mi líbilo. Brečela jsem poslední půlhodinu filmu bez přestání, slzy nešly zastavit. Naštěstí jsem nebyla sama. Spoustu lidí kolem mě mělo stejný problém.
Film byl nádherně zpracovaný, nacházely se v něm všechny emoce, herecké výkony byly vynikající a soundtrack naháněl husí kůži. Prostě a jednoduše, neměla jsem se čeho bát. Po filmu do sálu přišel Patrick Ness, aby zodpověděl ještě pár otázek a zároveň pokřtil české vydání Volání netvora. Lahví vína. Ovšem prázdnou. V Británii se nic takového jako křest knihy, kdy se polije celá kniha alkoholem, nedělá.
I po náročném dni Patrick Ness dokázal vtipkovat a mile odpovídat na otázky.



Z kina jsem poté odcházela naprosto spokojená, plná entuziasmu, který, předpokládám, jen tak nevyprchá. Stále tomu nemůžu uvěřit. Mám opravdu neskutečnou radost, že jsem mohla potkat jednoho z mých nejoblíbenějších spisovatelů, ne-li nejoblíbenějšího, a říct mu, že mi splnil sen!

A teď si jdu pustit soundtrack z filmu a přemýšlet nad tím vším, co se včera událo. Byl to opravdu jeden z nejlepších dnů v mém životě.



Za vše moc děkuji Kubovi z Books Calling a vydavatelství Slovart! 

P.S.: Zítra vyjde video! :)


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)