neděle 30. listopadu 2014

Gathering blue

Autor: Lois Lowry

Nakladatelství: Harper Collins

Rok vydání: 2014, 2000 (originál)















Obsah


Kira najednou osaměla. Odmala žila ve vesnici pouze s její maminkou, která byla přebornicí v šití. Otce Christophera (tříslabičné jméno - velmi dobré postavení ve společnosti) zabily ještě před jejím narozením chladnokrevné ,,nestvůry''. Nyní ovšem i milovaná maminka odešla, a tak se Kira musí postavit na své vlastní slabé nohy a převzít po matce řemeslo - šití. Každý rok bude jejím úkolem upravovat róbu veleváženého pěvce. Nevytratí se ovšem vášeň z jejích rukou, když to bude dělat z donucení? A je opravdu společnost tak dokonalá, jak se zdá? A hlavně - proč má s dalšími obyvateli ubytování - tesařem Thomasem a malou holčičkou s úžasným pěveckým talentem - stejný osud?



Autor


Spisovatelka Lois Lowry se narodila na Hawaii v roce 1937. Stala se bestsellerovou spisovatelkou  díky knize Dárce, která na všechny velmi zapůsobila. Kromě toho napsala další tři volná pokračování - Gathering Blue, Messenger a Son a spoustu dalších sérií a knih.

Ukázka


She felt a small shudder of fear. Fear was always a part of life for the people. Because of fear, they made shelter and found food and grew things. For the same reason, weapons were stored, waiting. There was fear of cold, of sickness and hunger. There was fear of beasts.
Cítila malé zachvění strachu. Strach byl vždy částí života lidí. Kvůli strachu vyráběli přístřeší, hledali jídlo a pěstovali věci. Kvůli témuž důvodu byly uloženy zbraně a čekaly. Byl zde strach z mrazu, z nemoci a z hladu. Byl tu strach z nestvůr.

Můj názor


Tahle kniha byla poslaná z Londýna, jelikož jsem si téměř jistá, že tohle je jedna z knih, která u nás hned tak nevyjde, jetsli vůbec. Dárce od spisovatelky Lois Lowry se mi velmi líbil, a tak když jsem se dozvěděla, že jsou ještě tři volná pokračování, nemohla jsem se dočkat, až si tuto knihu přečtu.

Příběh se tedy točí kolem Kiry, která se postupně dozvídá, že její svět není tak dokonalý, jak se zdá. Po smrti její milované maminky se přestěhuje do ubytování, kde má za úkol upravovat róbu pěvce, který jednou za rok zpívá dějiny celého národa. Dobře se jí žije, dokonce se potká i s mladým nadaným tesařem Thomasem, se kterým se ihned skamarádí. Jednoho večera ovšem uslyší dětský pláč ze sklepa. Odvážně se tam rozhodnou jít a prozkoumat, co se tam dole děje. Najdou tam malou ustrašenou holčičku, kterou tam drží a nutí jí pamatovat si různé věci a zpívat je. V tu dobu Kiře dojde jedna věc - proč tady vlastně jsou? Proč tady je, ty umělce, drží? A proč měli všichni stejný osud?

Zase musím říct, že jsem od této knihy očekávala víc. Nevím, jak přesně to mám popsat, protože se mi zdá, jako kdyby tam nebyl ani pořádný děj, spíše jako kdyby všechno směřovalo ke konci, kdy se některé věci ujasnily. Ale pořádný děj to opravdu nemělo, a tak se mi tato kniha zdála jako takový průměr. A to je škoda. 



Hodnocení:
5/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com






2 komentáře:

  1. Jako anotace vypadá dobře a docela mi zvedlo sebevědomí, že jsem rozuměla úryvku v aj :D čtu si povídky v aj, ale knížka je prostě něco jiného :) ale pokud kniha neměla žádný děj tak nevím no :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vidíš, super! :) Za chvíli se k těm aj knihám dostaneš! :) no já taky nevím, vůbec to nesplnilo má očekávání.... :(

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)