středa 26. října 2016

Dark Matter


Autor: Blake Crouch

Nakladatelství: Crown

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: sci-fi, thriller

Představte si, že všechno, co znáte, veškerý váš dosavadní život, vaše rodina, práce, přátelé, úspěchy i prohry, to všechno zmizí. Probudíte se a ze starého života vám zbydou pouze vzpomínky. Všichni ostatní vás totiž považují za někoho úplně jiného. Je z tohoto ,,nového'' života cesta zpět?


Nedávno vydaný sci-fi thriller od amerického spisovatele Blakea Crouche zaujme každého už anotací nacházející se na druhé straně neonově oranžové obálky, která také ihned upoutá. 
Příběh se zabývá profesorem Jasonem Dessenem, který je ve středních letech a dalo by se říct, že je se svým životem spokojený. Má dobrou práci, přátele, a hlavně milující rodinu - manželku Daniellu a syna Charlieho. Právě kvůli Charliemu se oba dva rozhodli vzdát slibných kariér a žít průměrný, ale spokojený život s Charliem. 
Jistě, nebylo všechno dokonalé. Ale i tak byli všichni momentálně šťastní.

Vše se ovšem změní, když je Jason přepadnut neznámým útočníkem, který ho dovleče do opuštěné haly. Jason upadne do bezvědomí, a když se znovu probudí, tak je sice stále Jason Dessen, ale všichni ho oslovují tak nějak... Váženě. Vznešeně. 
Nedlouho poté se dozví, že v tomto novém světě je velice váženým fyzikem, který celý svůj život oddal práci. Nikdy se neoženil s Danielou, tím pádem se Charlie nikdy nenarodil. Jason je zmatený. Kde je jeho starý život? Samozřejmě, když se o tom snaží s někým mluvit, tak si všichni myslí, že je blázen. Jason se ale jen tak nenechá zlomit a začne pátrat po tom, jak se dostat zpátky... 
Co když byl ale celý Jasonův život doopravdy jen lež?

As my eyelids slowly lower, I watch him slide the sleeve up his left arm and inject himself. Then he drops the ampoule and the syringe on the concrete between us, and the last thing I see before my eyes lock shut is that glass ampoule rolling toward my face. I whisper, ,,Now what?'' And he says, ,,You wouldn't believe me if I told you.'' 
Když se má oční víčka pomalu zavírají, vidím, jak si vyroluje rukáv a píchne si injekci. Potom upustí ampulku se sérem mezi nás a poslední věc co vidím, než se mi zavřou oči úplně je skleněná ampulka, která se kutálí k mému obličeji. Zašeptám: ,,A teď co?'' A on odpoví: ,,Nevěřil bys mi, kdybych ti to řekl.''  

Pronikavě zářivá kniha Dark Matter má doopravdy co nabídnout. Pro fanoušky filmů typu Interstellar je jako dělaná, probírá se v ní nejen téma rodiny a návratu zpátky, ale zachází se tam hodně i do fyzikálních záležitostí a věcmi co mají co dělat s paralelními vesmíry. 
Představte si, že si ráno vybíráte mezi modrým a šedým tričkem. Vyberete si modré a vzápětí vznikne nový paralelní vesmír, kde si vezmete šedé tričko. Toto malé rozhodnutí může ovlivnit budoucnost paralelního vesmíru, kterých se nachází kolem nespočet. Toto je samozřejmě jen teorie, ale je nesmírně zajímavá. Každé naše rozhodnutí něco ovlivní, ať je sebejak malé. 
Nedá se říct, že by tato kniha byla úplně pro všechny - milovníkům romantiky asi nic neřekne, ale bylo rozhodně zajímavé ,,zabruslit'' i do vědečtějších témat a dozvědět se prostřednictvím fikce nějaké nové skutečnosti. 
Spisovatel Blake Crouch musí mít teorii paralelních vesmírů a celkově i fyziku velmi dobře nastudovanou, protože bez znalostí by kniha samozřejmě dostala špatná hodnocení, což nedostává, na Goodreads má hodnocení 4,14 hvězdiček. A to už je co říct.

Neosloví sice každého, příběh je někdy trochu zmatečný, jak se míchají všechny paralelní vesmíry dohromady, ale postupem času se do příběhu bude začítávat čím dál více a budete nedočkavě otáčet stránky, abyste se už konečně dozvěděli, co se Jasonovi stalo.


Hodnocení:
7/10






2 komentáře:

  1. Anonymní26.10.16 9:50

    Ahoj, nechces se pridat: http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery , pak muzu sledovat tvuj blog primo tam :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)