pátek 7. října 2016

Kdo chytá v žitě


Originální název: A Catcher in the Rye

Autor: J.D.Salinger

Nakladatelství: Volvox Globator

Rok vydání: 2000, 1955 (originál)

Žánr: světová literatura

Kolik lidí se dá za pár dní v New Yorku poznat? Kolik z nich vás zklame, překvapí, s kolika si už nemáte co říct, nebo naopak sdílíte něco společného? 


Světoznámý román s názvem Kdo chytá v žitě se stal bestsellerem, který se čte dodnes. Dílo, které v podstatě nemá žádný děj, je jakýmsi náhledem do mysli mladého teenagera Holdena, který jakožto soudobý ,,flákač'' putuje domů do New Yorku, protože ho vyhodili z další soukromé a neskutečně drahé školy. Holden se ovšem nechce hned vracet domů k rodičům a poslouchat jejich nekonečné výčitky, takže se cestou potkává jak se starými známými, s nimiž si už skoro nemá co říct či o nich zjistí něco, co by ani věděl nechtěl, tak se spoustou nových a zajímavých lidí, kteří jeho cestu obohatí zážitky. 

Více se k příběhu říct snad ani nedá. Jelikož je kniha tolik čtená, tak by si neznalý čtenář jako já mohl myslet, že je až hanba, že jsme takové dílo ještě nečetli. A proto jsem se rozhodla svou chybu naravit. Nedá se ovšem říct, že bych s touto nápravou byla spokojená. 

Upřímně řečeno, nevím, co je na knize tak úžasného a poučného, že bych ji musela doporučovat dalším generacím. Jistě, v době, kdy tato kniha vyšla, byla zřejmě nečím ,,novátorským'' a naprosto originálním a neobjeveným. Jenže v dnešní době už příběh působí trochu zvláštně a zastarale. Neskutečně se táhl a člověk jen čekal, kdy se konečně stane něco zajímavého, něco překvapivého. Nic z toho se ale nevyplnilo, a vy tak celých 150 stránek čtete pouze a jenom o krátké cestě Holdena, který se setká s pár známými, kteří ho téměř v každém případě jen naštvou, až nakonec stojí před těžkou volbou mezi útěkem na západ či návratu domů k rodičům a malé sestřičce.

Dočíst těchto 150 stránek mi dělalo opravdu velký problém a rozhodně nyní nepochopím, proč je kniha tak vyzdvihovaná. Třeba mi to jednou dojde. Hned to ale nebude.


Hodnocení: 
4/10

zdroje: www.weheartit.com


2 komentáře:

  1. Ahoj, chtěla bych se tě zeptat na několik otázek. Byla jsem na včerejším streamu, otázky jsem dvakrát napsala, ale bohužel se mi pokaždé smazaly. Tak doufám, že ti nevadí, když se tě
    zeptám alespoň teď.
    Chtěla jsem se tě zeptat, kolik stojí v přepočtu na české koruny Owlcrate, o kterém jsi včera mluvila na streamu.
    Dále bych se tě ráda zeptala, jaký máš názor na knížku Malý princ.
    A jako poslední bych se tě ráda zeptala, jak těžká pro tebe byla zkouška FCE a v kolika letech jsi ji dělala. Já se na ni chystám v letošním školním roce a hrozně se toho bojím. Napadlo mě i, jestli bys třeba o FCE nechtěla natočit nějaké video, myslím si, že by to hodně lidem pomohlo. Ale to je jenom můj nápad, takže takové video určitě točit nemusíš. Jinak ti moc držím palce, při CAE, určitě to zvládneš :)
    Měj se hezky a pozdravuj Áďu, jste obě hrozně sympatické :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! :) To je mi líto, ono se to nějak mazalo více lidem... :( Určitě jsem ráda, že se ptáš! :) Na české koruny stojí OwlCrate společně s poštovným příbližně 1000 korun. Názor na knihu Malý princ si můžeš přečíst v mé recenzí na blogu, ale už teď ti řeknu, že je velmi kladný! :) Zkoušku FCE jsem dělala v 16 letech a musela jsem se na ni připravovat. Nakonec bylo ale všechno docela fajn, asi kromě psaní (paradoxně :D), kde máš velmi málo času... Děkuji moc, doufám v to! :3 Budu budu a děkuji, že ses podívala na stream! :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)