úterý 4. října 2016

,

Nejlepší knihy pro... čtenáře knih o vyhrocených rodinných vztazích

Zdravím, mí milí čtenáři!
V dnešním díle rubriky Nejlepší knihy pro... se podíváme na knihy, v nichž je jakýmsi způsobem ukázaný vyhrocený vztah se členem (či členy) rodiny. Vím, vcelku zvláštní název, nicméně nijak lépe to popsat nešlo.


První knihou je Love Letters to the Dead od Avy Dellairy. Živě si pamatuji, jak jsem po knize toužila, a když se mi konečně dostala do rukou, nemohla jsem jinak než se do ní hned začíst. Love Letters to the Dead je příběh Laurel, která se pomocí dopisů slavným lidem (Kurtu Cobainovi a dalším) snaží vyrovnat se smrtí její milované starší sestry May, která nebyla tak dokonalá, jak si zřejmě Laurel myslela. Je to opravdu za srdce chytající kniha, která je zajímavá už jenom tím, že je psaná polovičně v dopisech, v nichž můžeme sledovat, jak se Laurelina mysl pomalu vyrovnává s faktem, že se její sestra May už nikdy nevrátí. Nebudu tajit, že i nějaká slza ukápla.



Další knihou je Everything Everything od Nicole Yoon, která stejně jako kniha Love Letters to the Dead vyšla už i v češtině. Everything Everything je jedno z největších překvapení, které jsem četla. Čekala jsem, že se bude jednat o další předpovídatelný románek, který ihned po přečtení zapomenu a nic ve mně nezanechá. Opak byl ale pravdou. Hlavní postavou je teenagerka Maddy, která je alergická na svět. Doopravdy. Nikdy jí moc nevadilo, že nemůže vycházet ven a každý, kdo jí chce navštívit, musí projít dlouhým dezinfekčním procesem. Když se ovšem do vedlejšího domu nastěhuje pohledný a milý Olly, zatouží po normálním životě. Její máma je ale vůči tomu až přehnaně skeptická... Neskutečně mě překvapilo, jak se zápletka nakonec vyvinula, takže za mě rozhodně velké doporučení! Nejen pro nenapravitelné romantiky, ale také pro milovníky young adult či jen pro ty, kterým námět zahrnující alergii na svět přijde tak originální, jako mně.



A poslední knihou z tohoto doporučovacího článku se stává jednoznačně nejlepší z této trojice, a to The First Time She Drowned od Kerry Kletter. Tato kniha, i když zde asi vcelku neznámá, pro čtenáře připravuje neskutečně mrazivé a vypjaté psychologické drama mezi matkou a dcerou, které se nedostalo dostatečné lásky, spíše jenom neustálého popichování a přehlížení, které nakonec vyústí v rozhodnutí matky poslat Cassie do psychiatrické léčebny. Z mnoha scén vám určitě naskočí husí kůže. Přečtěte si to. V příběhu je vidět, že je důležité, aby byl člověk někým milován.



A to je v dnešním článku vše! Máte vy nějaké tipy či některou knihu jste četli? Podělte se v komentářích!

zdroje: www.weheartit.com


4 komentáře:

  1. Zajímavá doporučení, Love Letters to the Dead mě velice zaujalo, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Strašně si chci přečíst The First Time She Drowned! Snad ji někde seženu, nebo ji přeloží do čj!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)