neděle 23. října 2016

,

Nerve - kniha versus film





Zdravím, mí milí čtenáři!
Jak jistě víte, před pár dny (či už jsou tomu týdny?) jsem dočetla knihu Nerve od spisovatelky Jeanne Ryan. Recenzi si můžete přečíst zde. Každopádně, jakožto velký milovník filmů jsem si nemohla nechat ujít ani film Nerve natočený právě na základě knižní předlohy.
Jaký jsem na něj měla názor?

Nerve na obálce referuje, že je vhodný hlavně pro fanoušky knih typu Hunger Games, s čím já můžu souhlasit. Opravdu jsem při čtení cítila, že přece jenom něco z Hunger Games, z toho napětí a překvapivosti, to v sobě má. V recenzi jsem zmiňovala, že knihu hodnotím velmi dobře, téměř naprůměrně, protože jsem od ní měla nízká očekávání, ale v konečném důsledku mě příběh opravdu mile překvapil. Měl spád, byl napínavý a já jsem nemohla vydržet, až si sednu do metra a budu moct zase číst (pokud mi to samozřejmě nenarušovala nějaký sešit z chemie, znáte to).

V knize jde o to, že tamní mládež ve velkém hraje internetovou hru Nerve. Pokud se do ní někdo zapojí, tak dostává nové a nové výzvy, zatímco doufá, že mu naroste počet sledovatelů a on se tak bude moct zúčastnit živých kol, které vedou až do finále, kde se samozřejmě dá vyhrát mnoho hodnotných cen přesně na míru. Nikdo by od tiché Vee neočekával, že se zúčastní. Stačilo ovšem deset sekund odvahy a Vee narůstají sledovatelé jako diví... Nikdo ovšem neví s jistotou, že je hra Nerve vůbec bezpečná.

Po pár dnech jsem se tedy rozhodla, že se samozřejmě musím kouknout i na film, když už jsem tedy přečetla knihu. Jenže je tady jedno velké ale.
A to ale s velkým A.
Nepřeháním, je opravdu velké.
FILM NEMÁ KROMĚ JMEN HLAVNÍCH POSTAV A HRY NERVE NIC SPOLEČNÉHO S KNIHOU. NAPROSTO NIC.

Zatímco v knize je Vee (vlastním jménem Venus) maskérkou za oponou školních her, zde se ničím takovým nezabývala. Kvůli jednomu problému, co se jí stal před několika měsíci, se Vee nemohla téměř hnout z domu, kdyby nebylo školy. Tady jí rodiče klidně pustili v noci ven. Do hry Nerve jí nikdo nenutil a její kamarádka Syd se tedy určitě aktivně nezúčastňovala této zvrhlé hry. Jaké bylo mé překvapení, že Syd by se ráda dostala do finále, protože se zúčastňuje? A navíc, v Nerve lze vyhrát jen peníze? Už to nejsou i stipendia, šaty či auta? Vážně?
A co je třešničkou na dortu - příběh se navíc odehrává v naprosto jiném městě.

Abych jen nevyčítala, jak moc je film odlišný od knihy, tak musím najít i pár pozitiv. Podle mého
názoru byl film velmi dobře graficky zpracovaný a ani soundtrack skládající se z populárních písniček nebyl rozhodně k zahození. Navíc jsem při pohledu na noční New York vzpomínala na mou osobní návštěvu New Yorku a s radostí sledovala místa, kudy jsem procházela. Co se týče hlavní herečky Emmy Roberts, zdála se mi velmi sympatická, stejně tak jako hlavní herec Dave Franco, takže pochvala míří i za výběr hlavních postav.
Nebudu nic zveličovat a na rovinu řeknu, že film je určený hlavně pro teenagery, o čemž svědčí už jen výběr písniček. Ostatní asi o filmu nebudou mít nějaké valné mínění.

Každopádně, film i kniha rozhodně překonaly má očekávání. Musí ovšem existovat jedno bez druhého. Pokud jste viděli film a líbil se vám, nedivím se, také jsem nakonec byla ráda, že jsem měla tu možnost ho vidět. Pokud jste četli knihu a líbila se vám, také se vám nedivím, vždyť i já jsem z ní byla vcelku nadšená. Pokud ovšem chcete spojit obě věci dohromady, vznikne z toho chaos. Takže pokud očekáváte, že si knihu po filmu nepřečtete, protože přeci už dávno víte děj, v tomto případě bych na to nespoléhala. Kniha vám poskytne v podstatě úplně jiný děj, což mě na jednu stranu mrzí, protože už se několikrát stalo, že předělali naprosto celý příběh knihy, ale na druhou stranu to v nějakých momentech knize i pomohlo vychytat pár much.

Za mě tedy obě dvě věci hodnocené kladně, ale jak jsem říkala, musí existovat jedna bez druhé.




3 komentáře:

  1. Po zhlédnutí traileru jsem se už nemohla dočkat, až bude film v kinech. Líbil se mi opravdu hodně :) Až doteď jsem netušila, že vůbec nějaká knižní verze existuje, takže jsem nadšená ještě víc! Rozhodně bych si ji chtěla přečíst. Tím, že se tolik liší od filmu to bude aspoň ještě zajímavější. Jinak krásná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že se ti líbil! :) Děkuji a knihu si určitě přečti! :)

      Vymazat
  2. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)