neděle 19. února 2017

Mischling


Autor: Affinity Konar

Nakladatelství: Odeon

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: historický, drama

Za druhé světové války padlo mnoho životů. Kvůli mnoha lidem, kteří prováděli nespravedlivé a kruté věci, čistě jen proto, aby na světě zůstala pouze dobrá rasa. Jedním z těchto lidí byl i Mengele. Ten se specializoval na pokusy na dvojčatech, která ho přímo fascinovala. A právě o dvojčatech kniha Mischling pojednává.

Kniha z pera spisovatelky Affinity Konar ukazuje jen zlomek neskutečné krutosti a nespravedlnosti druhé světové války. Mnoho lidí ,,vystupovalo'' z řad. Mengele byl jedním z nejznámějších. Jeho fascinace ve dvojčatech přerostla v posedlost. 
Hrdinkami příběhu jsou Perla a Staša, polská dvojčata, která se ve svých dvanácti letech, oddělená od
mámy a jejich zejde (dědy), dostávají do Osvětimi, do části, které se říká zoo. I přesto, že ve svém okolí dříve byly výjimečné - jejich indentičnost dávaly patřičně na odiv - v zoo se nacházelo spoustu dalších rozmanitých dvojčat. A na všech těchto nevinných si Mengele zkoušel různé pokusy, i kdyby měly znamenat doživotní zmrzačení.
Jaké konal pokusy, vám tady radši nebudu říkat. Na to vám postačí tato kniha, z níž se mi častokrát draly slzy do očí a zvedal žaludek.
Perla a Staša musí překonat toto těžké období. Mají ovšem spoustu otázek. Kde je jejich rodina? Proč
skončily v Osvětimi? A hlavně - dokážou všechno ustát společně?
Každá je den za dnem slabší a Mengele je schopen udělat cokoliv...

Perlo, pomyslela jsem si, nikdy jsem po tobě neměla chtít, aby sis vzala na starost minulost. Já tuhle budoucnost nedokážu snést.

Možná to je tím, že jsem sama z dvojčat. Možná to je tím, že už jsem četla mnoho příběhů z druhé světové války. Ale když vám mám říct pravdu - kniha Mischling se vyrovná Zlodějce knih. Doopravdy. 
Dvojčecí vztah mezi Perlou a Stašou je jedinečný, společně přemýšlí, funguje mezi nimi dvojčecí telepatie, kterou sama dobře znám. Na druhou stranu kniha ukazuje i mnoho silných, těžkých momentů, které budete číst se zatajeným dechem a rukou na puse, která se chystá otírat hromadící se slzy v očích. 
Takto silný příběh vystavěný na dvojčecí lásce, která se snaží o jediné - všechno překonat společně - jsem už dlouho nečetla, jestli vůbec. Knihu bych doporučovala přečíst všem - je nádherně napsaná, kloubí se tam láska s nespravedlností a krutostí a ukazuje se, jak strašná druhá světová válka byla. A jak silné může dvojčecí pouto být. 
Pokud jste ovšem z dvojčat, čekejte, že vás tato kniha rozhodně hluboce zasáhne.


Hodnocení:
8/10

Za recenzní výtisk moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. Z dvojčat sice nejsem, ale kniha mě docela zaujala a asi si ji přečtu :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)