neděle 12. února 2017

The Elegance of The Hedgehog


Originální název: L'élégance du hérisson

Autor: Muriel Barbery

Nakladatelství: Gallic

Žánr: drama

Lidé, do kterých byste nikdy neřekli, že jsou takoví, jací jsou, vás mohou velmi překvapit. Stejně tak jako zdánlivě nevzdělaná hlavní hrdinka knihy S elegancí ježka, která je sice domovnicí v jednom z nejpřepychovějších domů v Paříži, když se ovšem zavřou dveře od jejího mnohonásobně menšího bytu, tato paní a vdova se změní na kulturně znalého jedince. Jenže to o ní nikdo nevěděl. Alespoň doteď.


Román, který před více než 10 lety vyvolal poprask, prodalo se ho více než pět milionů kopií (přičemž číslo stále roste), a dokonce byl podle něj natočen i film, je z pera spisovatelky Muriel Barbery. Na papír přenesla pár zdánlivě nesourodých postav, které se v příběhu postupně poznávají a setkávají. 

Za zavřenými dveřmi žije Renée, vdova, které manžel umřel už před patnácti lety. Místo toho, aby se utápěla ve smutku, sice nemá moc přátel a nevychází z domu ven, ale nezanevřela na celoživotní učení. Vyzná se ve všech možných knihách, filmech a její slovní zásoba je nepřekonatelná. Ten, kdo jí ovšem dokáže vyvést z domu, je Kakuro Ozu, který se do domu nedávno přistěhoval. Mezi nimi vzniká překrásný a jemný vztah, ne nutně milostný. Do příběhu zapadá i Paloma, dvanáctiletá dívenka, která je inteligentnější než celá její rodina. Neumí se bavit s ostatními a i její slovní zásoba dosahuje opravdu vysokých kvalit. Jelikož je ovšem Paloma už ve svém mladém věku znepokojená ze situace, která panuje na světě, zatímco její rodina žije v bytě tak velkém, že by u nich mohlo bydlet ještě pět dalších rodin, rozhodne se, že v den jjeích třináctých narozenin spáchá sebevraždu. Jak se ovšem bude na svět dívat, když potká domovnici, o níž si nikdy nemyslela, že jí bude tolik rozumět? 


S elegancí ježka je kniha filozofická, často nabízí spoustu řečnických otázek, nad kterými je potřeba
se dlouze zamyslet a polemizovat nad nimi. Mnoho slovíček si čtenář jistě bude muset najít i ve slovníku, jelikož slovní zásoba je zde opravdu na, řekla bych, až poetické úrovni. Do příběhu je potřeba se chvíli začítat - přece jen, už první stránka vás svou slovní zásobou překvapí -, ale nakonec se do příběhu dostanete. Mně to trvalo sice trochu déle, než bych chtěla, ale postupně jsem si začala zvykat na ten fakt, že jednoduše nemůžu porozumět veškerým slovům (možná ani půlce z nich). Kniha skrývá jemný a nenásilný příběh, který neurazí, ale co se týče mě, také nenadchne. Jistě, je v něm cítit francouzská elegance, nicméně hodí se spíše pro duše přemýšlivé nad životem a nad významem lidského bytí. Mnohokrát jsem si nebyla jistá, co tou či onou větou chtějí čtenáři vlastně říct. S elegancí ježka je opravdu krásná kniha, ale zdá se mi, že spíše jen tím, jaký příběh skrývá - okolnosti a detaily už šly trochu mimo mě.


Hodnocení:
6/10






2 komentáře:

  1. Tak tohle není kniha pro mě. Nemám ráda filozofii v knihách :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)