sobota 15. dubna 2017

Vegetariánka


Autor: Han Kang

Nakladatelství: Odeon

Rok vydání: 2017, 2007 (originál)

Žánr: drama

Jak moc ovlivníte společnost a vaše blízké okolí, když se ze dne na den rozhodnete radikálně změnit svůj dosavadní život? 


Jak se lze dočíst v doslovu, Vegetariánka od korejské spisovatelky Han Kang, která k nám přišla s obrovským ,,haló'', se nejprve v Koree vůbec neprodávala. Teprve až potom, co vyvolal ohlas její anglický překlad, se knize dostalo velké pozornosti. Oprávněně?

Hlavní postavou je Jonghje, která, jak jí popisuje manžel, byla vždy průměrná, obyčejná. Ničím nevynikala. Jednoho dne se ovšem probudila s tím, že se jí zdál sen. A to tak hrozný, že se kvůli němu rozhodla přestat jíst maso. Ze dne na den ho vyřadila ze svého jídelníčku. 
V dnešním moderním světě je už pojem vegetariánství známým pojmem, jak na to ovšem bude reagovat tradiční korejská společnost, která na něco takového není zvyklá? 
Kdyby se ovšem Jonghje držela jen nepožívání masa. Postupně začíná odmítat i všechno ostatní...

Kniha je rozdělena do tří částí, přičemž každá se zabývá pohledem na Jonghje a její obsesi, která jí požírá zaživa. Nejenže se dozvíme, jak se k této situaci staví její manžel, pohledu neunikne ani její švagr a její sestra. Nikdy nevypráví příběh sama, což by na první pohled mohlo překvapit. 
Příběh je vyprávěn chronologicky, od prvopočátků jejího rozhodnutí až po důsledek jejího chování. Pouhým snem změnila svůj život od základů. 

Vegetariánka je napsána opravdu působivě, nicméně rozhodně bych ji moc nedoporučovala číst při jídle, pokud vám tedy vadí příležitostné zmínky o syrovém mase. Kniha též není pro mladé čtenáře, něco ve stylu YA rozhodně nečekejte. 
Já jsem se ovšem tak začetla, že jsem tuto knihu měla přečtenou za jeden den, a to už o něčem vypovídá. I přesto, že se příběh může zdát zvláštní a absurdní, když ho někomu vyprávíte, na mě velmi zapůsobil. Je to zvláštní kniha, ale za přečtení rozhodně stojí. 
Když už kvůli ničemu jinému, tak alespoň skrze příběh poznáte něco z korejské společnosti a kultury.



Hodnocení:
8/10


2 komentáře:

  1. O tejto knihe som už toľko toho počula/čítala, že ma to donútilo zaradiť ju vyššie na svoj list kníh, ktoré určite v knihkúpectve nechcem nechať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, určitě jí vyzkoušej! :) Je vážně hodně divná, ale mně se líbila!

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)