neděle 29. října 2017

Jen zvířata


Autor: Ceridwen Dovey

Nakladatelství: Paseka

Rok vydání: 2017, 2014 (originál)

Myslíte si, že příběhy dokážou vyprávět jen lidé? Že je mohou vyprávět jen živí? Tak to jste v obou případech na hlubokém omylu.


Australská autorka Ceridwen Dovey vyvolala v literárním světě poprask už jen svým debutovým dílem s názvem Blood Kin, který byl přeložen do 15 jazyků. Její druhá kniha, Jen zvířata (Only The Animals), už stihla posbírat mnoho cen. A čeští čtenáři si ji konečně také mají příležitost přečíst!

Jen zvířata je kniha plná povídek. Ne tak ledajakých. Vypráví je totiž duše zemřelých zvířat. Můžete se tak dozvědět nejen osud delfínice, ale například i šimpanza, velblouda či želvy. Každý z nich zemřel na jiném místě, v jiných podmínkách, za jiných okolností a v jiný rok (či století). 

Příběh želvy se bude obzvláště líbit milovníkům knih, především z toho důvodu, že želva čirou náhodou cestuje po různých spisovatelích, kteří se o ni starají každý svým osobitým způsobem. Takto se octne kupříkladu u Virginie Woolfové pár roků před její sebevraždou. 

Kniha také poukazuje na to, že i zvířata přemýšlejí jako lidé, i ony mají své starosti, i ony mají city, cítí bolest, pýchu či radost. Vnímají problémy na světě stejně tak, jako my, proto autorka ani nevynechala poukázání na společenskou situaci v každé povídce. 

Jen zvířata je kniha vhodná pro všechny citlivé duše, především pro citlivé duše milující zvířata. I přesto, že je jasné, jak každá povídka skončí, stejně si připravte k sobě balíček kapesníčků. Budete ho potřebovat. Tak jako já.


Hodnocení:
8/10

Za knihu velmi děkuji Nakladatelství Paseka! Knihu si můžete koupit zde.







2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Zvířátka mám ráda, takže povídky z jejich pohledu, to vypadá jako kniha pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. A hlavně fotka je kouzelná :) Knížku určitě pořídím, jak kupuju papírové knihy už výjimečně, tady tu výjimku udělám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)