neděle 19. dubna 2015

Extremely loud and incredibly close

Autor: Jonathan Safran Foer

Nakladatelství: Penguin Books (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2006, 2005 (originál)















Obsah


11. září 2001. New York. Útok na Dvojčata. Mezi těmi, kdo někoho ztratili, je i Oskar. Oskar, zvídavý, chytrý, ale také dosti drzý kluk ztratil svého skvělého tátu, kterého bezmezně miloval. Táta mu vždy připravil nějaká dobrodružství a vyprávěl mu úžasné příběhy. Oskar se po roce odváží vkročit do tátova šatníku, kde omylem shodí vázu. Uvnitř vázy je ovšem malinká obálka s jednoduchým nápisem Black, v níž se anchází zvláštní klíč. Co když mu táta přichystal poslední dobrodružství? Oskar se tak vydává do ulic New Yorku, aby našel a navštívil přes 4 000 Newyorčanů s příjmením Black.

Autor


Jonathan Safran Foer je americkým spisovatelem. Nejvíc je známý díky knize Everything is illuminated. Kniha Extremely loud and incredibly close byla i zfilmována.

Ukázka


In the middle of that glass was a little envelope, about the size of a wireless Internet card. What the? I opened it up, and inside there was a key. What the, what the? (...) I couldn't explain it: a fat and short key, in a little envelope, in a blue vase, on the highest shelf in his closet.

Uprostřed toho skla byla malá obálka, velká asi jako bezdrátová internetová karta. Cože? Otevřel jsem ji a uvnitř byl klíč. Cože, cože? (...) Neuměl jsem si to vysvětlit: tlustý a malý klíč, v malé obálce, v modré váze, na nejvyšší polici v šatníku. 




Můj názor


Extremely loud and incredibly close. Zvláštní název, viďte?

Oskar je jedenáctiletý klučina, který ztratil svého otce. Rád vymýšlel různé vynálezy, které by všem ulehčily život. Co třeba malé mikrofony? Každý by je spolkl a potom by hrály zvuk našich srdcí. S tátou vymýšleli různá dobrodružství a příběhy. Když ho Oskar ztratil, strašně se ho to dotklo. Jistě, má mámu a babičku, ale někdo tam stále chybí. Oskar se po nalezení klíče tedy rozhodne, že najde vlastníka. A tátovi tak bude blíž. I kdyby to podle výpočtů mělo trvat roky. 

Kapitoly se střídají, v jedné kapitole mluví Oskar o průběhu jeho pátrání a v další kapitole vypráví jeho babička a děda, kterého nikdy neviděl. Tito dva to píšou v podobě dopisů. Popisují svoji lásku, také to, proč tajemný nájemník přestal mluvit a na dlaně si dal vytetovat slova ano a ne. Babička nechce, aby se někdy Oskar s nájemníkem setkal. Abych byla upřímná, jejich kapitoly mě až tak moc nebavily, nicméně to plně vyvažovaly kapitoly Oskara plné vtipu, drzosti, chytrosti a někdy i smutku. Příběh je napsaný neskutečně poutavě a zajímavě, knihu doprovází černobílé obrázky a někdy zvláštně napsané stránky.

Tahle kniha je extrémní a neuvěřitelná. A já ji doporučuji. Ohromila mě.



Hodnocení:
9,5/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.wehearit.com




0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)