úterý 23. února 2016

Bazaar of bad dreams - Stephen King

Autor: Stephen King

Nakladatelství: Hodder and Stoughton

Rok vydání: 2015 (originál)














Obsah


Stephen King, mister hororových příběhů, se vrací zpět! Tentokrát se sbírkou rozmanitých povídek. Seznámíte se v nich třeba s vozem, který požírá lidi, nebo s klukem, který psaním nekrologů doopravdy zabíjel lidi, nebo například s mužem, který se jednoduše nemohl smířit s tím, že jeho manželka zemřela. Nebo máte chuť se podívat, jak to vypadá po smrti? To vše a ještě víc vám nabídne tato skvělá děsivá sbírka.

Stephen King je dozajista mistrem hororových příběhů, to se musí nechat. Za svůj život už napsal nespočet uznávaných knih, z nichž můžu jmenovat Carrie, Misery, Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle a mnoho dalších. Nikdy jsem ovšem neměla tu čest si přečíst nějakou z jeho povídek. Když se ale naskytla příležitost, tak jsem se ji chopila. A jsem za to opravdu vděčná. Proč?

Už prvním příběhem nám King dokazuje, že jeho ,,hororové geny'' jsou stále ve formě. Ukazuje nám sci-fi povídku o vozu, který požíral všechny lidi. Dalšími povídkami si mě čím dál více dostával. Jako jednu z nejlepších můžu jmenovat povídku o klukovi, který tím, že psal nekrology ještě stále žijících lidí, zabíjel. Anebo mi utkvěla v paměti i povídka, kde se muž po smrti rozhoduje, co udělá. Vstoupí do jedněch dveří a bude celý život žít znovu, naprosto stejně, ale nebude si nic pamatovat? Nebo se rozhodne, že vstoupí do druhých dveří, ale rozplyne se v prach? A co teprve povídka o muži, který kdovíjak dlouho nechává ležet mrtvou manželku v posteli, a i přesto, že zapáchá a lítají kolem ní mouchy, si namlouvá, že je pouze nemocná? Také zde máme příběh o čtečce, ve které šlo koupit knihy z jiných dimenzí, kde slavní spisovatelé žili déle. 

Jednoduše, Stephen King dal dohromady všechny jeho dosud napsané povídky, svázal je dohromady, a výsledkem byla skvělá čtyřsetpadesáti stránková kniha. Nemůžu říct, že by se mi všechny povídky líbily, nějaké byly i hodně zmatečné nebo jedna i o baseballu (a já jsem zarytý antisportovec), ale myslím, že Stephen King opravdu dokázal, že je mistr ve svém oboru.

I tuck the reduced hand under the sheets. That way it won't get cold. I wave away some flies. I can't remember seeing flies in our apartment before. They probably smelled the dead rat Carlo was talking about. ,,You can't be dead,'' I say. ,,That's unacceptable.'' Nothing from Ellen.
Zastrčil jsem ruku pod peřinu. Tímto způsobem nezmrzne. Odháním nějaké mouchy. Nepamatuji si, že bych je v našem bytě někdy předtím viděl. Zřejmě cítily tu mrtvou krysu, o které Carlo povídal. ,,Nemůžeš být mrtvá,'' řekl jsem. ,,To je nepřijatelné.'' Ellen mlčela.


Hodnocení:
8/10 
 


4 komentáře:

  1. Ta obálka je taková nekingovsky světlá, i tak ale vypadá super! :)

    Jinak Kinga mám docela ráda, i když mi ne všechna jeho tvorba sedne (třeba z Beznaděje jsem byla vyloženě zklamaná), povídky tedy nejspíš někdy zkusím :) Ale už teď vím, že povídka o baseballu mě taky bavit nebude :D

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá dobře :) Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem četl a zastávám stejné hodnocení, supr recenze!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)