sobota 13. února 2016

,

Knižní pokec 1 - Kniha nebo čtečka?

Zdravím, mí milí čtenáři!
Jelikož nechci, aby tento blog přešel ke blogu, kde budu uveřejňovat pouze recenze a odkazy na videa, tak jsem se rozhodla, že utvořím jakousi novou ,,rubriku'', a ta se bude jmenovat Knižní pokec. Jednou za čas napíšu a vyjádřím názor na nějaké téma, a vy budete moct volně v komentářích vyjadřovat své (ovšem slušné) názory a klidně i navrhovat, o čem dalším by Knižní pokec mohl být. Takže, můžeme na první téma!


Nedávno jsme na francouzštině diskutovali, jaké jsou výhody a nevýhody čteček a knih. Tedy, neberte to tak, že jsme disktovali ve francouzštině, moje úroveň ještě není tak vysoká! Každopádně, o tomhle tématu už jste se jistojistě s někým bavili, protože v současné době je to v knižním světě jedno z nejvíce diskutabilních.

Od začátku jsem měla, mám a budu mít jasno. Když přišly čtečky knih, tak jsem si nedokázala představit, jak všechno bude fungovat, jak čtečka bude vypadat, jak se tam vejdou všechny knihy. Ano, i nad tím jsem přemýšlela! Navíc jsem nevěděla, jak bude moct čtečka nahradit to jedinečné na knihách - vůni. A možná i kvůli tomu preferuji normální knihu nad čtečkami.

Neříkám, že čtečky jsou špatným nápadem - rozhodně ušetří místo, máte všechny knížky pohromadě v jednom malém přístroji, a když cestujete, tak věřím, že mnohdy radši volíte čtečku. Ale představte si ty opuštěné poličky ve vašem útulném pokoji, kde by správně měly ležet knížky. A co dotyk stránek? Ve čtečce toto mít opravdu nemůžete. Navíc je tady ještě další nevýhoda, a to bolení očí. Každý to asi tak nemá, ale já osobně, když něco čtu elektronicky, tak mě to ani moc nebaví, nedokážu se dostat do příběhu (věřte mi, četla jsem takhle mnoho povinné četby!). Jak už jsem zmiňovala výše, čtečkám chybí vůně. Vůně novoty, ta neodolatelná nenahraditelná vůně. A tu čtečka mít jednoduše nemůže.

Abych to tedy shrnula, čtečky jsou dobrým nápadem, ale jednoduše se nikdy nevyrovnají knižním originálům. Nikdy. Protože ten, kdo miluje knihy, ví, že je třeba je cítit. Všemi způsoby.


zdroj: www.pinterest.com



21 komentářů:

  1. Ctecku preferuju do kabelky, ale nektere knihy nejsou ke stazeni tak proste do knihovny musim. Na klasickych knihach je mi nekdy na zavadu jejich vaha, ale jak rikas, ta vune je nenahraditelna,...takze ve finale ctecka z ciste praktickeho hlediska vede

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že čtečka nezabere tolik místa, ale přeci jenom, ta vůně! :D

      Vymazat
  2. Čtečku jsem oběvila, když nebylo možné půjčení knihy v knihovně. Přečetla jsem tři díly sci-fi ságy jedním dechem. Dnes už vím, že pokud je kniha dobře napsaná, nevadí mi její čtení přes čtečku. Ale přednost dávám knize :-) Renata Ch.

    OdpovědětVymazat
  3. Já dávám přednost knihám. Čtečku nemám, i když na cestování může být fajn. Já s sebou všude tahám knihy.

    OdpovědětVymazat
  4. S rychlostí jakou manžel čte, by nás papírové knihy zruinovaly, takže máme čtečku. Já čtu z mobilu, hlavně v noci pod peřinou abych nebudila mrňouse nebo když čekám někde ve frontě. Ale náš byt je přecpaný knihami, nemůžu jim odolat, takže kupuji stále další.Mám ráda jejich vůni, kterou čtečka nenahradí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je pravda, že i z hlediska penězí je čtečka lepší... Musím říct, že mě bohužel z mobilu bolí oči, ale chápu, proč to děláte. :) Přesně tak! :D

      Vymazat
  5. S rychlostí jakou manžel čte, by nás papírové knihy zruinovaly, takže máme čtečku. Já čtu z mobilu, hlavně v noci pod peřinou abych nebudila mrňouse nebo když čekám někde ve frontě. Ale náš byt je přecpaný knihami, nemůžu jim odolat, takže kupuji stále další.Mám ráda jejich vůni, kterou čtečka nenahradí.

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám obojí :) Miluju shromažďování papírových knih, na druhé straně občas potřebuji číst v knihovně nedostupnou knihu do školy a nebo se mi zachce pustit se do něčeho obtížně přenosného jako jsou třeba Bídníci ... a pak je čtečka nedocenitelná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také milage shromažďování! :D Je pravda, že teď čtu knihu, která je opravdu objemná, a musím si kvůli ní brát i další tašku... :D

      Vymazat
  7. Já beru knihy jako obsah, ne formu, proto se čtečkou nemám problém. Kdysi jsem taky křečkovala, ale po stěhování mám hrůzu z hromadění jakýchkoliv nepotřebných věcí, a taky se přiznám, že mi přijde za knížky zbytečné utrácet, když si je můžu půjčit v knihovně, takže už moc nevyužívám ani tu čtečku. Dostanu se rychle ke všemu, bydlím totiž v Olomouci, kde je každá kniha, která v ČR vyjde. Kdybych bydlela jinde, byl by to problém. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že knihovna je taky velice dobré řešení... :)

      Vymazat
  8. Skvělý článek :) Souhlasím, že čtečky se nevyrovnají klasické knížce, kterou můžu držet v ruce. Do ebooku se nějak nedokážu pořádně začíst. Ne tolik, jako do papírové knihy. Ale stejně je čtu, protože čtečka je super pomocník na cesty a do školy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Přesně tak, taky se nemůžu dostat do příběhu! :)

      Vymazat
  9. Ve čtečce (tabletu), si čtu leda noviny. Nikdy bych se nevzdala klasických knih - přesně kvůli jejich jedinečnosti v papírové formě, jejich vůni, kráse, pocitu, když otáčím poslední stránku... nene, v tomhle budu vždycky staromódní. :) Fajn nápad s knižním pokecem a hezký blog. Jsi šikovná. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Psala jsem (ne) dávno úvahu na to samé téma:http://marky-books.blogspot.cz/2015/04/zalozky-penize-pujcovani-knih-kamaradum.html
    Čtečky jsou zkrátka praktické, ale knihy nenahradí...
    A ještě přikládám oblíbený citát: "Čtečky ohrožují existenci papírových knih zhruba stejně jako výtahy ohrožují existenci schodů." - Stephen Fry

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Čtečky jsou sice praktické, ale pocitu knížky v ruce se prostě nevyrovnají. A ze čteček si prostě nikdo neudělá hezkou knihovnu :D Já bych bez své poličky s knížkama nedala ani ránu ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)