čtvrtek 12. května 2016

This Is Where It Ends

Autor: Marieke Nijkamp

Nakladatelství: Sourcebooks

Rok vydání: 2016 (originál)














Obsah


Poslední semestr na střední škole v maloměstě Opportunity začíná jako každý jiný. Ti, kdo můžou, se vyhnou tradičnímu proslovu ředitelky, ti méně šťastní musí přetrpět celou hodinu, přičemž se netrpělive vrtí, protože se těší, až se budou moci rozutéct do školních chodeb. Mezi slovy ředitelky se  ovšem ozve ohlušující a nezaměnitelný zvuk pistole. A ředitelka spadne mrtvá k zemi.

Knihu s neskutečně zajímavou obálkou a anotací z pera spisovatelky žijící v Nizozemsku jsem si dlouho, ale opravdu dlouho chtěla přečíst. Když jsem ji tedy konečně našla, neváhala jsem a koupila si ji. Byla to dobrá volba?

This Is Where It Ends má na obálce podtitul: Everyone has the reason to fear the boy with the gun. Kniha sleduje příběhy čtyř studentů této střední školy, kde se znenadání začalo střílet. Sál, kde se přednášelo, se stává nejnebezpečnějším místem ve škole. Každý se snaží nějak přežít, jenže střelec se nebojí zasáhnout kohokoliv. 
První osobou, s níž se seznamujeme, je Claire, která chodí do běžeckého kroužku, takže se vyhnula tradičnímu proslovu v sále - trenér je totiž donutil k tréninku i brzo ráno. Claire je jednou z těch, která má příležitost dalších pětset studentů zachránit. Stejnou příležitost má i Tomás, nenapravitelný ,,frajer'', který se jednoduše z proslovu ulil. Když ovšem uslyší zvuk pistole, neváhá a společně s kamarádem se snaží také pomoct, už jenom kvůli tomu, že v sále je jeho sestra Sylv. Sylv je v sále společně se svojí přítelkyní Autumn a obě se bojí o holý život. I přesto, že střelec je bratr Autumn. A přišel se pomstít. Nebojí se zastřelit nikoho, ať už ho znal dobře, nebo ne. Nevadí mu, že na zemi se hromadí lidská těla mladých lidí. Lidí, kteří před sebou měli dlouhou budoucnost, kterou ale Tyler zhatil. Nebojí se nikoho, kdo mu stojí v cestě.



Příběh je neskutečně napínavý a realistický. Marieke Nijkamp dokázala popsat pouhých 54 minut skvělým a čtivým způsobem, který vás vtáhne do děje a nepustí, dokud nejste na konci a konečně si můžete vydechnout. Mnohdy jsem měla slzy v očích, protože tato kniha byla napsána tak realisticky! Nedokážu si (a ani si nechci) představit, že bych takto musela bojovat o holý život, že bych viděla umírat mé blízké, jen kvůli tomu, že se nějaký pomatený člověk rozhodne terorizovat. Je to opravdu hrozné. Charaktery byly ,,živé'', měly dobré, ale i špatné vlastnosti a věřím, že si je všechny oblíbíte. Jak to ale bývá (například i v Game of Thrones), jakmile si nějakou postavu oblíbíte, tak... No, asi víte, co tím myslím. Na knize nemůžu najít absolutně žádná negativa, způsob psaní, charaktery vystupňovaný napínavý děj, to všechno bylo vynikající
Musím říct, že kniha mě strašně překvapila a zařazuje se mezi nejlepší knihy, co jsem kdy četla. Jsem ráda, že jsem měla tu čest ji přečíst.



Hodnocení:
10/10


zdroj: http://southernbredsouthernread.blogspot.cz/2015_10_01_archive.html

2 komentáře:

  1. Rozhodně si ji musím přečíst! To jinak prostě nejde! Díky za skvělou recenzi! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)