pondělí 6. června 2016

The Boy in the striped pajamas

Autor: John Boyne

Nakladatelství: David Fickling Books

Rok vydání: 2016, 2006 (originál)














Obsah

Je období druhé světové války. Malý Bruno je zvídavým klukem, který svůj volný čas vyplňuje průzkumem jeho obrovského domu v Berlíně. Jednoho dne je ovšem jeho táta - commandant, voják - převelen do jiného města, a tak se celá rodina společně s naštvaným a smutným Brunem musí přestěhovat do nového menšího domu, odkud je vidět na ohradu s lidmi v pruhovaném pyžamu. Brunovi to nedá, jde to tam prozkoumat a setká se s židovským klukem Schmuelem...
Ani nevíte, jak dlouho už jsem si chtěla knihu The Boy in the striped pajamas od Johna Boyna přečíst. Všichni říkali, že tato kniha stojí za to, a tak, když jsem ji viděla ležet na poličce v knihkupectví v New Yorku, neváhala jsem a položila si ji na hromádku knih, které jsem následně odnesla k pokladně. Teď už mi nic nebránilo v tom, abych svůj slib vyplnila!

Už podle anotace každému dojde, že se jedná o knihu z období druhé světové války. Kniha je sice vyprávěna ve třetí osobě, ale i tak se věnuje převážně myšlenkám malého Bruna, což ještě dodává příběhu na opravdovosti. Bruno netuší, že lidé za plotem nejsou farmáři. Závidí jim, že můžou každý den nosit pyžamo a že si malý Schmuel má stále s kým hrát. Realita je samozřejmě naprosto jiná, ale tu nevinný Bruno nechápe. Jediné, co mu usnadňuje ,,bytí'' v tomto nudném osamělém domě v ,,Out- Withu'' (chvíli mi trvalo, než mi došlo, že pouze zkomolil název jednoho koncentračního tábora - asi víte jakého) je kamarádství se Schmuelem. Takové kamarádství ovšem nemůže zůstat bez povšimnutí...



And one final thought came into her brother's head as he watched the hundreds of people in the distance going about their business, and that was the fact that all of them were wearing the same clothes as each other: a pair of grey striped pajamas with a grey striped cap on their heads.
A poslední myšlenka přešla jejímu bratrovi hlavou, když pozoroval stovky lidí věnující se čemukoli, a to bylo to, že všichni měli na sobě stejné oblečení: šedě pruhované pyžamo s šedě pruhovanou čepicí na jejich hlavách. 

Kniha The Boy in the striped pajamas se stala světovým bestsellerem. A já se nedivím. Příběhu ještě dodává na opravdovosti ten fakt, že je viděn dětskýma nevinnýma očima, které nechápou, v jaké situaci svět právě teď je . Nechápou, že i kvůli jeho tátovi umírají nevinní lidé. Nechápou, že kouř, který vychází z komínů farmy není z pálení odpadu. Chápou ovšem, že kamarádství se Schmuelem byl jako dar z nebes. Unuděný a osamělý Bruno konečně našel někoho, komu se mohl svěřit. Charaktery byly vykreslené do naprostého detailu. Vězte, že Bruno - i když je někdy až moc zvídavý - vám přiroste k srdci. Samozřejmě budete kroutit hlavou nad hrůzou situace, která je v knize popsána. Kniha se čte lehce, není zase tolik dlouhá, ale slova jsou vybrána skvěle, dokreslují situaci a vše dokážou vysvětlit

Nic vás ale nepřipraví na konec, který mi došel, až když jsem četla poslední dvě stránky před koncem. Konec byl tak... Beznadějný, hrůzný! Tím nemyslím, že byl špatně napsaný, to v žádném případě, právě naopak! Ale co se týče malého Bruna, skončil opravdu... No, přečtěte si to a uvidíte sami. Já sama jsem ho ještě deset minut rozdýchávala. A to nepřeháním.


Hodnocení:
8/10

zdroje:www.weheartit.com





6 komentářů:

  1. Ja som minulý týždeň prečítala od Johna Boyna ďalšiu knihu - The Boy at the Top of the Mountain, tiež o malom chlapcovi a z obdobia vojny a tá mi prišla ešte lepšia, ako The Boy in the striped pajamas. Nie je tak krutá, ale i tak bola silná. Úžasné, ako dokáže autor podať tak neľahkú tému očami detí a hlavne aj pre mladších čitateľov.
    Videla si aj film The Boy in the striped pajamas? Tiež veľmi dobre natočený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem to na tvém instagramu, pokud se nepletu! Určitě bych si ji chtěla přečíst, protože se mi The Boy in the striped pajamas hodně líbilo. :) Přesně tak, je skvělé, jak dospělý dokáže podat svět dětskýma očima! :) Viděla, právě včera! Nemohla jsem si ho nechat ujít, ale musím říct, že se mi více líbila kniha. :) Ale výborně natočený byl určitě, hlavně s roztomilým malým hercem. :)

      Vymazat
  2. Já zatím viděla pouze film, ale na knihu se také chystám. Strašně silný příběh... S potěšením tu čtu komentáře a dozvídám se i o dalších autorových knížkách, nejspíše neodolám. Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem před pár týdny v češtině. S tím koncem máš pravdu, nečekala jsem ho. Myslela jsem, že to dopadne trochu jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde jste prosim knihu v cestine sehnala? Videla jsem film v anglictine, rada bych koupila knihu v cestine, ale nenasla jsem ji na internetu. Dekuji

      Vymazat
    2. Kde jste prosim knihu v cestine sehnala? Videla jsem film v anglictine, rada bych koupila knihu v cestine, ale nenasla jsem ji na internetu. Dekuji

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)