pátek 8. září 2017

Tekutý písek


Autor: Malin Persson Giolito

Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2017, 2016 (originál)

Žánr: thriller

Rozhodovat o vině či nevině je nesmírně těžká věc. Mnohdy se ovšem soud nepodaří přesvědčit o tom či onom, protože je málo důkazů, obžalovaný působí nepřirozeně, svěděk vypovídá natolik přesvědčivě, že nic jiného není třeba. V knize Tekutý písek se dostaneme přímo do soudní síně a společně s ostatními sledujeme vývoj Majina případu. Jakého?


Jak se můžete dočíst už na obálce, román Tekutý písek se stal nejlepší švédskou krimi roku 2016. Není divu, že děj je zasazený do soudní síně a je právnicky naladěný - sama autorka vystudovala práva a jako právnička nějaký čas působila, dokud se neusadila v Bruselu a nezačala psát na plný úvazek.

Příběh nás seznamuje s Majou, která se ze dne na den stala nejnenáviděnější (zvláštní to slovo) teenagerkou ve Švédsku. Proč? Po příjezdu na Djursholmskou střední školu našli policisté Maju ve třídě jako jedinou přeživší, s mrtvým Sebastianem v náruči a ostatními spolužáky a profesorem postřílenými. Proč zrovna Maja přežila? A za co všechno může?

Autorka nás poté provádí soudním procesem, v němž nenajdete ani zmínku o policejním vyšetřování, k mé velké radosti. Policejnímu vyšetřování v knihách většinou moc nerozumím a nějak extrémně mě nebaví. Zato právnický thriller? Žádný jsem nečetla a jsem moc ráda, že právě Tekutý písek se stal tím prvním. 

Nejenže jsme s Majou po celou dobu v soudní síni, dozvídáme se různými flashbacky i detaily o jejím životě před vazbou. Především o jejím bývalém příteli Sebastianovi, který pří masové vraždě sám zemřel. Ale je to právě on, kdo celý útok vymyslel. Protože Sebastian nebyl psychicky v pořádku. Zpočátku ano. Byl synem nejbohatšího Švéda, všichni ho zbožňovali a nemusel ani hnout prstem. Nikdo ovšem netušil, že jeho osobní život není ani zdaleka dokonalý. Jeho matka ho opustila, když byl malý a jeho otec ho naprosto nenáviděl. Sebastian se proto utápěl v alkoholu a drogách. Ale přesto se navenek snažil vypadat ,,normálně''. Proto se ho Maja chytla a začali spolu chodit. Až potom se dozvěděla, jak na tom Sebastian je. A teď za to nese následky. 

Jak bude o Maje nakonec rozhodnuto?

Páchne to tu po zkažených vejcích. Vzduch je šedý a zamlžený střelným prachem. Všichni kromě mě jsou postřílení. Já nemám ani škrábanec.

Tekutý písek na vás bude působit tím ,,pravým'' severským pocitem, kdy vám bude běhat mráz po zádech, ale přitom budete nedočkavě otáčet stránkami, abyste se dozvěděli, jak celý příběh skončí. Příběh je navíc vyprávěn v ich-formě, takže se přímo z Majina vyjadřování můžeme dozvědět, jaká vlastně byla a jaký postoj ke všemu měla. Jak jsem již psala, velmi oceňuji, že tento thriller je zařazen pod právnický - myslím, že policejních krimi bylo už více, než dost, a děj ze soudní síně je přeci jen napínavější. A také garantuji, že názory a pohled na situaci budete měnit každou kapitolu.

Nic totiž není, jak se zdá a rozhodnout o vině či nevině bude proto velmi obtížné.

Hodnocení:
8/10

Za recenzní výtisk moc děkuji Euromedii (Knižnímu klubu). Knihu si můžete koupit zde.


0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)