neděle 5. dubna 2015

,

Abeceda knihomola - C, Č



Zdravím, mí milí čtenáři!
Rozhodla jsem se zapojit do velmi zajímavého projektu, který vytvořila Marky s Kristý. Jedná se o to, že každý týden (já si vybrala neděli) budu přidávat tři věci týkající se čtení a knih na určité písmeno abecedy. Tak na co čekáme? Pojďme na to! 

Dnešní písmeno - C, Č

Collins, Suzanne

Jak bych mohla zapomenout na někoho, kdo vytvořil tak úžasné dílo jako Hunger Games? Spisovatelka Suzanne Collins je kromě jiného také scénáristka dětských pořadů. Kromě Hunger Games napsala také fantasy sérii pro menší děti s názvem Gregor The Overlander (recenze zde). Tuto sérii jí napadlo napsat, když přemýšlela nad Alenkou v říši divů. Gregor The Overlander je vlastně něco jako Alenka, ale v moderní době v New Yorku (a také s více šváby). Díky Hunger Games se stala bestsellerovou spisovatelkou.




City

Abych to uvedla na pravou míru... Já téměř nikdy nebrečím. Ani u filmů, ani u knih. Ale když už brečím, tak to musí být opravdu něco. Tady je seznam knih, které ve mně vyvolaly nevídané city:
  1. If I stay - Gayle Forman
  2. Love letters to the dead - Ava Dellaira
  3. Struck by lightning - Chris Colfer
  4. The Fault in our stars - John Green
  5. Terapie láskou - Matthew Quick
  6. The Perks of being a wallflower - Stephen Chbosky
  7. Zlodějka knih - Markus Zusak
...Moc jich není, co? :) Nejvíc mě určitě dojala Zlodějka knih, která stojí za přečtení. Určitě.




Cetkie

Někdy mě české překlady opravdu vytáčí. A to také i u Hunger Games. Jelikož jsem Hunger Games četla ve slovenštině, kde jména byla stejná jako v originálu, tak jsem netušila, že v češtině je Gale přeložený jako Hurikán, Rue jako Ruta a Effie jako CETKIE. To se mi vážně nelíbí. Asi to mělo vyjadřovat, že má ráda cetky (jinak si to nedokážu vysvětlit). Stejně tak to naštvalo i mojí sestru, kterou tento bod napadl. Nezapomněla však dodat, že to jméno nesnáší. Takže tak.



zdroje obrázků: www.weheartit.com





3 komentáře:

  1. Jak jsem mohla zapomenout na Suzanne Collins? Ach jo, to jsem celá já...
    Díky za zapojení do projektu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, taky mi s tímhle musela pomoct ségra. :D Nemáš za co, to já děkuju! :)

      Vymazat
  2. Já jenom viděla zlodějku knih zatím jsem jí nečetla a totálně jsem se u toho rozbrečela! Já taky moc nepláču, ale tohle mě opravdu dostalo to musím uznat. Jinak u TFIOS jsem nebrečela (u knihy a odmítám se koukat na film) a TPOWB jsem viděla, ale nebrečela :D Jinak vím že hodně lidí si stěžují, že ho přeložili jako Hurikán :D Sakra koho to jen napadlo? :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)