neděle 14. června 2015

Ostrov lhářů

Originální název: We were liars

Autor: E. Lockhart

Nakladatelství: Host

Rok vydání: 2015, 2014 (originál)












Obsah


Cadence, Mirren, Gat a Johnny. Čtyři Lháři se každý rok sešli na soukromém ostrově a jejich jinak dokonalé životy jako kdyby zmizely. Užívali si, dováděli a doháněli to, co o prázdninách nestihli. Clairmont byl ,,uzavřeným světem'', kde se každý choval jinak. Když však z ostrova na konci prázdnin odjeli, opálení a plní nových dojmů a zážitků, zapomněli na sebe a rok se neozvali. Co se ovšem stalo v létě patnáct, kdy se Cadence nepochopitelně bouchla do hlavy a byla nalezena na břehu v ledové vodě, aniž by si pamatovala, proč?

Na tuto knihu jsem narážela na spoustě anglických knižních webů, ale anglicky se u nás bohužel nikdy neprodávala. Tak jsem se po dlouhé době rozhodla si zase něco přečíst v češtině. A jak se mi opěvovaná kniha, která vyhrávala ceny a ze všech stran jsem na ní slyšela chválu, líbila?

Cadence žije sama s mámou v Burlingtonu. Její obyčejný život se každé prázdniny změní na život plný úžasných zážitků, když odjíždí na Clairmont, kde se setká s bratrancem a sestřenicí Johnnym a Mirren a rodinným přítelem Gatem.


Ach, Gat. Dlouhou dobu k němu něco cítila. A on k ní také. Když ovšem Lháři odjeli, hádky jejich matek - tří sester - ustaly a děděčkovy poznámky už nic neznamenaly, jako by se svět uzavřel a tito čtyři se neznali.

Léto patnáct mělo být léto jako každé jiné. Co ovšem zapříčinilo to, že si Cadence šla sama zaplavat, bouchla se do hlavy a byla nalezena na břehu moře? Proč s ní nikdo nešel? Cadence má od té doby nesmírné bolesti hlavy a nemůže si z léta patnáct na nic vzpomenout.

Proč se všichni chovají tak jinak? Tety se nehádají, děda nepoučuje a Lháři už nejsou takoví, jako dřív.

,,Táta si o naši pomoc řekl,'' ohradila se Bess. ,,Táta si ale o pomoc řekl jenom tobě. A my utřeme nos, tati?'' Mamka byla opilá. Dědeček se rozesmál. ,,Ale no tak, Penny, uklidni se. Jestli se z toho hodláš zbláznit, je to tvoje věc. Já ale nehodlám odkázat svůj majetek někomu, kdo to nemá v hlavě v pořádku.'' A podívejme se na tety v létě sedmnáct. Mamka objímá Bess kolem ramen a Bess podává Carrie kousek dortu. Nevím, co se změnilo.

Tahle kniha rozhodně předčila má očekávání. Čekala jsem, že to bude další hloupý románek, kde půjde hlavně o lásku. Hluboce jsem se spletla.

V krátkých kapitolkách se nám postupně odkrývá velká záhada kolem léta patnáct, která je více než zamotaná a velmi, velmi překvapivá.

Jediné, co mě mrzí, je to, že jsem před touto knihou četla knihu s podobným (jestli se to tak dá říct) koncem, takže jsem až tak překvapená nebyla.

Nicméně, kdo má rád knížky se záhadami a trochou lásky - a ne úplně šťastnými konci - tak je pro vás tato kniha jako vyšitá! 



Hodnocení:
8/10

zdroje nevyfocených knih: www.weheartit.com



9 komentářů:

  1. Knihu mám doma a už se na ní moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. kniha se moc dobre cetla, i kdyz jsem obcas byla trochu zmatena... ale jinak se mi libila :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě ta kniha začíná trochu vadit, jak se kvůli ní všude rozsypal pytel s recenzemi a všechny obsahovaly tu větu "blá blá blá ale možná že lžu! "..:D. Každopádně recenze jsem přečetla spíše negativní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad jsem takové věty v recenzi neměla :D Souhlasím, dělá se kolem ní velké haló... Většinou to knize uškodí, ale jelikož jsem od ní nic neočekávala, tak se mi líbila! :)

      Vymazat
  4. Knihu mám doma a stále dokola narážím všude na ty recenze, že už si ji prostě taky musím přečíst :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, já si tuhle knížku koupila minulé léto. Nikdy mě moc nezajímala, ale sehnala jsem ji se slevou díky slevovému kuponu a tak jsem si ji objednala. Musím říct, že mě to moc nebavilo. Ani moc nevím, co jsem čekala, protože ani ten film nemám moc v lásce. Prostě to není úplně můj styl... :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)