čtvrtek 25. června 2015

Případ Amelia

Originální název: Reconstructing Amelia

Autor: Kimberly McCreight

Nakladatelství: Ikar

Rok vydání: 2014, 2013 (originál)













Obsah


Kate měla Amelii velmi brzo, ale i tak se o ní starala jako výborná máma - chodily spolu na různé výlety a se vším se svěřovaly. Co se tedy stalo, když jednoho dne Amelia skočila ze střechy prestižní střední školy, když podle Kate neměla důvod? Případ sice byl uzavřen jako sebevražda, ale všechno se změní, jakmile Kate dojde ze skrytého čísla esemeska, kde se píše, že se Amelia nezabila. A vyšetřování začne nanovo...

Můj názor

Na tuto knihu jsem koukala už od Vánoc a (ano, já vím) na obálce je napsáno, že pokud máme rádi Zmizelou, tak tuto knihu budeme milovat. Stalo se tak?

Kate udělala v mládí jednu chybu, z níž nakonec vznikla Amelia. Zachovala se správně, nechala si ji a zahrnovala jí láskou. Přece i taková malá rodinka může fungovat, ne? S Amelií si byly velmi blízké a měly se rády. Když ovšem bylo Amelii patnáct, začala se měnit. Její máma si toho bohužel moc nevšimla, protože musela stále pracovat. Možná proto se Amelia přidala do klubu Strak, které jí začaly citově vydírat.

Kate do školy původně zavolali kvůli tomu, že její dcera byla přistižena při opisování textu na angličtinu a byla podmínečně vyloučena. Už to bylo zvláštní - Amelia měla na psaní velký talent. 
Přijela ke škole s hodinovým zpožděním. Policie a sanitka už tam stály a Amelia byla zabalená do studeného černého pytle. 

Amelia se se založenýma rukama opírala o kuchyňskou linku. Dlouhé světlé vlasy jí ve vlnách splývaly po ramenou a neobvyklé oči - jedno modré a druhé oříškové - se leskly v teplém ranním světle. Amelia vypadala nějak starší a vyšší než předešlého dne. Stejně jako Kate měla výrazné lícní kosti a srdčitý obličej, byla to krásná dívka. V bokovkách a přiléhavém tílku navíc sexy. Naštěstí si toho ještě nebyla moc vědomá.

Kate se z její smrti dlouho nemohla vzpamatovat, ovšem po tajemné esemesce ze skrytého čísla se začala potvrzovat její teorie, že Amelia sama neskočila. Přizvala si k vyšetřování lepšího policistu a na vlastní pěst chce vypátrat pravdu. Kdo za její smrt může? Dylan? Ben? Sylvia?

Otázkou ale zůstává - znala svou dceru opravdu tak dobře, jak si myslela?

Knížka je rozdělená na vyprávění Kate a na vyprávění Amelie, které je spojeno s esemeskami a facebookovými příspěvky. Proto se můžeme dozvědět, co dělala Amelia před smrtí a jak se Kate vrhá vyšetřovat. Kate mi přišla jako máma opravdu skvělá - škoda jen, že musela vždy tak dlouho pracovat. Amelia byla chytrá a hezká dívka s neobvyklýma očima, ale musím říct, že pár dní předtím, než se to stalo, se chovala jako učiněný spratek.

Příběh byl napsán napínavě, poutavě, knížku jsem přečetla asi za čtyři dny. Hlavně ke konci jsem četla, kdykoliv to jen šlo a byla napjatá, jak se případ Amelie nakonec vyvrbí.

Jak? Přečtěte si to!

Hodnocení:
8/10





3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu si brousím zuby, už od té doby co vyšla! Strašně se na ní těším a myslím, že poprosím tatínka (nikdo jiný mi to nekoupí :D) aby mi jí opatřil :) Rozhodně jsem po tvé recenzi na ni natěšená ještě víc! :)
    Jinak koukám, že si začala víc číst v českém jazyce :D jo a promiň za ten smazaný komentář, já jsem tam zapomněla něco připsat :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem četla a je skvělá. Se Zmizelou bych ji vůbec neporovnávala, protože ta mě zklamala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)