neděle 21. června 2015

Thirteen reasons why

Autor: Jay Asher

Nakladatelství: Penguin books (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2007, 2013 (originál)













Obsah

Hannah byla krásná. Oblíbená. V posledních týdnech se ovšem chovala velmi divně. Nikoho však nenapadlo, že Hannah, kterou vídali každý den, se rozhodne spáchat sebevraždu. Rozhodla se se světem rozloučit zvláštním způsobem - nahrála kazety, na nichž vyprávěla třináct ,,příběhů", každý spjatý s jedním člověkem. A věřte, že jejich příběhy nejsou nic hezkého. Právě kvůli těmto lidem se   Hannah rozhodla k sebevraždě.

Můj názor

Málokdy se mi stává, že o knize vůbec nic netuším. Když jsem si ovšem přečetla anotaci, která mě zaujala, neváhala jsem a koupila si ji. A byla jsem napjatá, jak se mi kniha s tímto originálním příběhem bude líbit.

Příběh se točí kolem Hannah, populární, hezké dívky, kterou chtěl dostat každý kluk - znáte to, v knihách je vždy aspoň jedna taková postava. Málokdo tuší, že tito lidé, skrývající se pod schránkou popularity, jsou mnohdy velmi nešťastní. A to byl právě případ Hannah.                                              

Lidé jí využívali tak moc, že to došlo tak daleko, až se rozhodla vzít si život. Nebyla by to ona, kdyby se nerozhodla odejít ze světa velmi originálním způsobem. Nahrála kazety, kde popisovala její vztah s třinácti různorodými lidmi, díky nimž nakonec spáchala sebevraždu. Jak se ale ke každému ty kazety dostaly, ptáte se? Jednoduše! Ten, jehož příběh následoval na páskách po člověku, co je zrovna měl u sebe, měl povinnost je předat dál. 


Knížka nám ukazuje kluka Claye, který do jejího seznamu vlastně nezapadal, ale ona ho tam i přesto musela zařadit. Společně s ním čteme třináct příběhů, v nichž se ukazuje, jak moc si lidé Hanny nevážili jako osoby. Pro spoustu z nich to byla jenom pěkná holka se sexy postavou. Nic víc.

Ale řeknete, nechce člověk, aby si ho vážili lidé spíše proto, jaký je?

Musím říct, že některé příběhy se mi zdály opravdu hrozné. Na druhou stranu jsem si myslela, že kniha bude trochu dramatičtější, s více překvapujícími momenty. Jako celek nebyla špatná, ale nedokážu si vysvětlit, proč mě docela zklamala.




Hodnocení:
7/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.wehearitit.com



2 komentáře:

  1. No tak anotace vypadá úžasně a myslím, že si jí minimálně půjčím z knihovny a uvidím, jak se mi bude líbit! Já už nedokážu skoro psát recenze, protože nevím co bych o knize napsala a hodně mě to štve...prostě jsem zklamala...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení! :) Neboj, třeba máš jen takové chvilkové období... :) Jdu hned omrknout tvůj blog! :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)