neděle 6. září 2015

We all looked up

Autor: Tommy Wallach

Nakladatelství: Simon and Schuster (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015 (originál)














Obsah


Jak moc se lidem změní život, když ví, že za necelé dva měsíce na Zemi s 66 procentní šancí spadne meteor? Jak přehodnotí své životní hodnoty a cíle? Věci, které se zdály samozřejmé, se najednou stanou věcmi vzácnými. A jak se ke konci světa postaví partička zdánlivě odlišných teenagerů, kteří by se bez hrozby nikdy nedali dohromady?

Paní v knihkupectví tuto knihu velmi doporučovala. Mě zaujala obálka. A to hodně. Možná se mi zalíbila ta partička teenagerů, kteří vzhlíželi s nadějí k nočnímu nebi...

Kniha se věnuje hlavně čtyřem teenagerům, z nichž každý uvidí na obloze zvláštní úkaz. Nejdříve tomu nepřikládají velkou váhu - vědci se přeci mohou splést. Když ovšem hrozbu potvrdí i americký prezident, je to definitivní. Za necelé dva měsíce dopadne na Zemi meteor Ardor. Šance je 66 procentní. 

Peter je nadaným fotbalistou, jehož cílem je vystudovat sportovní univerzitu a stát se sportovcem - jak jinak. Profesor dějepisu v něm ovšem zaseje semínko, kdy začne pochybovat, zda je sportovní budoucnost jeho osudem. Vydělávat miliony za běhání po hřišti? Skončit kariéru poměrně mladý a do konce života žít pouze z našetřených peněz? Peter se začne snažit dělat něco významného pro společnost, aby si dokázal, že doopravdy žil. Že aspoň někomu pomohl. A možná aby se rozhodl, co je tedy jeho životním cílem.

Eliza žije pouze se svým tátou, který trpí rakovinou. Máma odjela na Havaj s jejím novým přítelem, a od té doby se s ní Eliza nebaví. Proč by jí zvedala telefony, když jí dokázala opustit. Jako ,,rozlučkový a usmiřující, prosím-nezanevři-na-mě'' dárek dostala nádherný starý fotoaparát. A ten se stal jejím životním posláním. Eliza miluje focení, svůj foťáček si nosí všude s sebou, a když se objeví hrozba meteoru, založí si blog na Tumblru s názvem Apocalypse Already. A zároveň po někom velmi touží...

Anita bývala dívka se samými jedničkami, cílevědomá a tvrdě pracující. Ne že by to sama chtěla. To rodiče, kteří jí celí život říkali, že bez vynikajících známek to nikam nedotáhne. Uráželi jí a snižovali jí sebevědomí. Myslela si, že když se dostane na Princeton, tak se to zlepší. Ale nezlepšilo. Anitiným snem ovšem není stát se právničkou nebo něco podobného - chtěla by být zpěvačkou. A tak, když se konečně rozhodne vzdorovat své rodině po oznámení meteoru, se nastěhuje k Andymu, s nímž začne skládat písničky a plnit si svůj sen...

...Andy je ovšem jejím přesným opakem. Kouří trávu, má pochybné kamarády a zpívá v hrozné kapele. Anitu ale zaujme jednou písničkou, kterou sám složil. Je tak jemná, plná citů. Anita se proto rozhodne, že s ním bude spolupracovat. Andy se s ní rychle sblíží - ale jen jako s kamarádkou. Touží totiž po Elize. A Anita si uvědomuje, že jí to čím dál víc vadí.

Tito úplně odlišní teenageři s odlišnými cíly se s hrozbou meteoru nečekaně spojí, aby uspořádali Párty na konci roku. A nejen to. Aby konečně žili.

,,But Chris told his dad not to worry about the little monkeys. He said this amazing moment was going to come, when they all looked up from their tiny little lives at once, to see if that big fireball in the sky was really going to crush them. And maybe when they watched it pass them over, maybe when they felt that mercy, it would be just enough to convince them to change.''
,,Ale Chris řekl svému tátovi, aby se nestrachoval o malé opičky. Řekl, že přijde úžasný moment, kdy se všichni podívají vzhůru z jejich malých obyčejných životů najednou, aby viděli, zda je ten velký meteor na obloze opravdu zasáhne. A možná, kdyby sledovali, jak je míjí, možná kdyby cítili to slitování, stačilo by to, aby se změnili.'' 

Kniha je rozdělená na kapitoly, z nichž každá vypráví o jednom ze čtyřech teenagerů. Hned v prvních kapitolách poznáte jejich povahy. Musím říct, že postavy mi až tak sympatické nebyly, ale příběh mi to nepokazilo. Další pravdou je, že do příběhu jsem se nejdříve musela začíst, ale i to potom nebyl problém. Knížka se četla rychle a ve mně stále pulzovalo napětí, jak to nakonec skončí. Spadne na ně meteor? Nespadne?
A i kdyby ano, stane se jim něco?


Hodnocení:
8/10

zdroje: www.weheartit.com

3 komentáře:

  1. O téhle knize jsem slyšela a vypadá vážně zajímavě, asi si ji přečtu :) Povedená recenze.
    Nevím, jestli jsi to někde zmiňovala, ale mohla bych se zeptat, kde kupuješ knihy (v angličtině)? Jsem z menšího města a jediný obchod, který prodává i anglické knihy, je neoluxor, ale většinou tam stejně nenajdu knihy, které bych chtěla. A objednávání ze zahraničí je celkem drahé, na českých eshopech s anglickými knihami zase není moc knih tohoto žánru... Nemáš nějaký tip? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji zkus! :) Moc děkuju! :) Ajaj, to jsem zapomněla zmínit ve videu. :D Každopádně, knížky v angličtině sháním doslova ,,ze všech různých koutů'' - od známé v zahraničí, kdykoliv, kdy jsem někde v zahraničí, samozřejmě i v neoluxoru (bohužel tam moc velký výběr není, ale i tak je to lepší než nic :D), nebo třeba i na Slovensku v Bratislavě (tam je úžasné knihkupectví Martinus), ale co je přístupné každému, je známá stránka Book Depository.com, kde jsou všechny možné anglické knížky s velkým bonusem - poštovné je do všech koutů světa zdarma! :) Snad jsem pomohla. :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)