pátek 30. října 2015

The Little Prince

Originální název: Le Petit Prince

Autor: Antoine de Saint - Exupéry

Nakladatelství: Egmont

Rok vydání: 2009, 1945 (originál)













Obsah


Malý princ je nezapomenutelné a nesmrtelné dílo z pera Antoina de Saint - Exupéry, které čtou generace a generace lidí. Malý princ, který bydlel na asteroidu B 612, ochočil si lišku, vlastnil krásnou, ale sebestřednou růži, bál se baobabů a nadevše miloval východ Slunce (jednou ho viděl třiačtyřicetkrát!) se nám představuje v tomto krátkém příběhu, který vypráví Letec, který měl to štěstí Malého prince potkat. 

Když jsem Malého prince poprvé četla ve třetí třídě, tak se mi nelíbil. Jednoduše jsem příběh nepochopila. Proč žije na asteroidu? Jak lidé mohou žít na tak malých planetách? Jaký je tedy vztah mezi liškou, růží a ním samotným? Spousta otázek se vytvářela v mé dětské hlavičce, na níž jsem nedostala odpovědi. A tak jsem se rozhodla, že si tento oceňovaný příběh, který se opravdu čte a je notoricky známý snad každému, přečtu znovu. Teď, když už jsem o deset let starší.

Malý princ je opravdu pozoruhodný chlapeček. Velmi zvídavý, milý, jeho povaha je dětsky naivní a čístá. Malý princ žije na svém asteroidu sám. Jednoho dne se mu ovšem na povrchu objeví růže. Nádherná, spanilá růže, která je ale hodně sebestředná. Malý princ se o ní i tak stará a stále na ni myslí. Jednoho dne se ale rozhodne, že půjde prozkoumat okolní planety, a tak potká všechny možné typy ,,divných dospělých'', až se nakonec dostane na planetu Zemi, kde se setká s Letcem, kterému celý svůj příběh povypráví, a poprvé mezi ním a dospělým vzniká pevné pouto. Nesmíme ovšem zapomenout ani na další důležitou postavu, a to na lišku, která mu slibuje bezmezný obdiv a lásku, když si ji ochočí a poví mu velké množství mouder.

Malý princ ale nikdy nemínil na Zemi zůstat navěky. Má přece růži, o níž se musí starat...

And he went back to meet the fox. ,,Goodbye,'' he said. ,,Goodbye,'' said the fox. ,,And now here is my secret, a very simple secret: It is only with the heart that one can see rightly. What is essential is invisible to the eye.''

A vrátil se k lišce. ,,Sbohem,'' řekl Malý princ. ,,Sbohem,'' řekla liška. ,,A tady je mé tajemství, velmi jednoduché tajemství: Pouze srdcem je možné vidět správně. Co je důležité, je očím neviditelné. 

Po přečtení těchto necelých devadesáti stránek musím říct, že příběh jsem konečně pochopila. Bylo také načase! Malý princ je krásné dílo, které opravdu stojí za to, aby si ho člověk alespoň jednou v životě přečetl. I přesto mám v sobě takové semínko nejistoty, které mi říká, že ta knížka je určená přece jenom pro mladší čtenáře. Za nádherný vztah mezi liškou a Malým princem ovšem uděluji velké plus.


Hodnocení:
8/10

zdroje: www.weheartit.com



3 komentáře:

  1. Malý princ je moje nejoblíbenější knížka a zároveň první přečtená kniha ve francouzštině :) Moc pěkná recenze... mám teď chuť si ji přečíst znova!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, taky bych chtěla umět číst ve francouzštině! Musím přiznat, že jsem po ní ve fj pokukovala, ale neumím tolik časů, abych jí rozuměla... :/ Děkuju moc a moc! :)

      Vymazat
  2. Mám zařazeného Malého prince do své databáze knih hned v několika vydáních včetně originálu, německého a pak samozřejmě českého. Myslím, že ho mám dokonce i jako audioknihu. :) No, prostě je to moje oblíbená záležitost. Škoda jen to, že pak z toho filmu udělali takové pohádkové leccos, ve kterém se ztrácí ta filozofická stránka knížky. :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)