úterý 22. prosince 2015

A monster calls

Autor: Patrick Ness
Nakladatelství: Walker Books
Rok vydání: 2012, 2011 (originál)











Obsah

Conor mívá každou noc noční můru. Každou noc od té doby, kdy jeho mámě diagnostikovali rakovinu. Nyní se k nočním můrám ale přidalo i něco jiného. Každou noc, přesně ve 12:07, kdy se probudí s hrůzou z noční můry, se mu zjeví monstrum. Není to ovšem monstrum ze snu. Ne, tohle monstrum je stvořené ze starého tisu, který odjakživa stával u jejich domu. Úkolem tohoto monstra je povědět Conorovi tři příběhy. A co za to musí udělat Conor?
Povědět mu čtvrtý. 
Co je snem, a co se stává realitou?
Sbírka knih od známého a populárního spisovatele Patricka Nesse se mi doma začíná pěkně vytvářet. Další vyvolenou z jeho mnoha napsaných knih se stala kniha s příhodným názvem (jak později pochopíte) A monster calls. Patrick Ness ve skutečnosti příběh nevymyslel - vymyslela ho oceňovaná spisovatelka Siobhan Dowd, která ve svých čtyřiceti sedmi letech umřela na rakovinu. A tak jako monstrum v knize, i Patrick Ness měl nějaký úkol - napsat knihu podle jejích nápadů, které už bohužel nestihla zrealizovat.

První, čím vás kniha zaujme, je obálka a celkový vzhled. Stránky jsou pokryté úžasný kresbami, jako kdyby vytáhnutými ze samotných nočních můr Conora. Jsou děsivé, tajemné, ale nádherně dotváří celkový příběh.

Co se týče příběhu, tak Conor je třináctiletý kluk. Dříve byl normální, s partičkou přátel a domovem, kam se mohl vracet. Když ovšem byla jeho mámě diagnostikovaná rakovina, vše se změnilo. Na Conora začala valná většina dětí koukat s jakýmsi odstupem a bojácností. ,,On je přeci ten, kdo má tu nemocnou mámu.'' Některé to ale jen víc popudilo k šikaně. Conor má ovšem spoustu dalších a mnohem závažnějších problému, než šikana a škola. 

Tak zaprvé - jeho máma. Umírá. A on nemá nikoho jiného, koho by miloval víc. Navíc se sem přidávají ještě další problémy jako noční můry, které ho nechávají vzhůru celou noc, a zdánlivě děsivé monstrum. Conor nedokáže rozeznat, jestli se s monstrem vidí v realitě, nebo jestli je to jen další z jeho snů. Každopádně, když monstrum Conorovi řekne, že mu poví tři příběhy, a že Conor potom bude muset povědět čtvrtý, Conor s ním už nechce nic mít. Jak ale zabráníte monstru v buzení? Jak mu zabráníte ve vyprávění?
Nijak.
Protože nad vámi má moc.

A tak bude Conor přinucen říct pravdu. Pravdu, kterou má už od začátku máminy léčby schovanou hodně hluboko v mozku, zatlačovanou stále níž a níž.

,,And then one day the invisible man decided'', the monster said, its voice ringing in Conor's ears, ,,I will make them see me. ''(...) ,,How did the man do it?'' Conor asked. Conor could feel the monster close behind him, knew that it was kneeling, knew that it was putting its face up to his ear to whisper into it, to tell him the rest of the story. ,,He called,'' it said, ,,for a monster.''
,,A tak se jednoho dne ten neviditelný muž rozhodl'', řeklo monstrum, jeho hlas zvonil v Conorových uších, ,,já je přinutím mě vidět.'' (...) ,,Jak to ten muž dokázal?'' zeptal se Conor. Conor cítil, že monstrum je blízko, věděl, že klečí, věděl, že dával hlavu nahoru k jeho uchu, aby do něj mohl zašeptat, aby mu pověděl zbytek příběhu. ,,Zavolal, '' řekl, ,,monstrum.''

 
Patrick Ness s nápadem Siobhan Dowd dokázal napsat velice pozoruhodný příběh. Musím říct, že takový příběh jsem ještě nikdy, NIKDY nečetla. Knihu jsem měla přečtenou za dva dny, protože si mě jakýmsi způsobem upoutala tak, abych jí četla co nejrychleji až do konce. Ukazuje nám, jak důležité je vážit si svých bližních. 
Jak důležité je říct pravdu. 

A možná v tom je ten příběh tak moc kouzelný a zvláštní.

Jsem ohromena.

Hodnocení:
9,5/10

2 komentáře:

  1. Moc pěkně napsané. Ráda bych si jí také přečetla jak už v angličtině a nebo v češtině. Námět je zajímavý a trochu děsivý ze strany malého hrdiny nad kterým má monstrum moc...

    http://small-literaryworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)