neděle 27. března 2016

,

Knižní pokec 3 - Povedené filmy podle knižní předlohy (část 2.)

Zdravím, mí milí čtenáři! 
Knižní pokec už tu déle nebyl, takže jsem se rozhodla, že dnes konečně dokončím seznam, který jsem před asi miliony lety pár týdny načala. Bez větších okolků pojďme na to!



Jelikož další mou vášní vedle knih je i sledování filmů, tak nešlo jinak, než vybrat právě toto téma. Nejlepší odpoledne si dokážu představit buď s knížkou v ruce, nebo usazená na pohodlné sedačce v kině, kde si vychutnávám film, který ožívá na obrovském stříbrném plátně.
Mnohdy se mi stává, že se mi film líbí tak moc, že i přesto, že už vím zápletku i jak všechno dopadne, si přečtu jeho knižní adaptaci. Ve valné většině případů to bývá tak, že kniha předčí film. Existuje ovšem i pár výjimek, kdy se mi film líbí víc než kniha (ale vězte, že je to opravdu pouhá setina procenta!).
Pojďme si tedy představit další část filmů, které se podle knižní adaptace opravdu povedly (ale nutně skvělost knihy nemusely překonat).

8. One day - David Nicholls

Knihu One Day jsem si dlouho chtěla přečíst, takže když mi ji moje kamarádka Káťa koupila k Vánocům, nemohla jsem být nadšenější. Do příběhu jsem se ihned začetla, moc se mi líbil. V té době jsem ještě nečetla knihu, která by byla rozdělená mezi dva lidi a zabývala se čistě jejich životními osudy v průběhu dvaceti let.
Proto jsem se samozřejmě musela podívat i na filmovou adaptaci v čele s mou oblíbenou Anne Hathaway, a musím říct, že mě překvapila! Byl to milý, romantický a v částech i vtipný film, který si rozhodně pusťte, když máte nostalgickou náladu, nebo když nemáte chuť na drama, které vás ještě více rozesmutní. Filmu dávám malé plus za Dextera, který mě v knize opravdu štval, ale tady ho hrál velmi sympatický herec, takže se na něj nešlo moc zlobit (hehe). Každopádně, i tento film se řadí mezi ty povedené!







9. Room - Emma Donoghue

Ach, myslím, že o této knize a filmu snad už ani nemusím povídat!
.
.
.
.
No dobře, něco vám k tomu řeknu. Kniha Room mě naprosto dostala a pohltila, i přesto, že jsem o obsahu naprosto nic netušila. Je to propracované mrazivé psychologické drama, které vás donutí přemýlšet, a své teorie budete měnit každých deset minut. Co jiného můžete očekávat od tajemné knihy o matce a jejím malém synovi, kteří žijí v jednom pokoji?
Jelikož jsem si tento rok dala předsevzetí, že se podívám aspoň na pár filmů nominovaných na Oscara (a také, že jsem ho dodržela, zbývá mi snad už jen Mad Max, ale do toho se mi opravdu nechce), tak film Room jsem nemohla vynechat. Panebože! Byl skvělý! Knižní předlohy se držel téměř přesně, a co teprve herci? Představitelka mámy za svůj výkon dokonce dostala Oscara, ale i malému klukovi, který hrál Jakea, bych rozhodně nějakou cenu udělila. Hrát v takto silném filmu rozhodně nebylo lehké, ale oba dva to zvládli přesvědčivě a na výbornou. Pokud si chcete zhlédnout opravdu kvalitní film, tak tento rozhodně patří mezi ně.








10. Shutter Island - David Lehane

V tomto případě se mi poprvé povedlo vidět film, který mě ovšem tak dostal, že jsem se pídila po knižní předloze. Věřte mi, že hledání bylo dlouhé - knihu jsem si nakonec musela objednat ze zahraničí, protože všude byla beznadějně vyprodaná. Když ovšem přišla, byla jsem štěstím bez sebe. Konečně si předlohu k tomuto úžasnému, mrazivému filmu, u kterého se musí hodně přemýšlet, přečtu! Vsadím se, že většina z vás už tento výjimečný film viděla. 
Musím se ale přiznat, že v tomto případě se mi film líbil o malinko víc. Věřím, že je to tím, že jsem ho viděla jako první. Tím pádem už mě kniha tolik nepřekvapovala. Ne, že by byla špatná, ale doporučovala bych vám v tomto případě spíše film, který je excelentní.









11. Struck by lightning - Chris Colfer

Knihu Struck by lightning od Chrise Colfera jsme původně koupily mé sestře Ádě, protože ona ho zbožňovala od počátku seriálu Glee. Jednoho dne mě ale zachytil záchvat abibliofobie (nebo-li záchvat z toho, že nemám co číst) a po knize jsem sáhla. Udělala jsem dobře. I přesto, že Chris Colfer tuto knihu napsal ve svých pouhých dvaceti letech, tak z ní sálala inteligence a příběh se moc dobře četl. Nic jsem od knihy neočekávala, a možná proto mě tak překvapila.
Ke knize samozřejmě existuje i film, v němž si Chris zahrál hlavní roli. Není to nic světobroného, ale je to příjemné pokoukání, když si potřebujete jen tak odpočinout a vypnout. O co že se vlastně jedná? Mladý Carson začně všechny, kteří ho kdy ponižovali, vydírat blackmailingem, protože potřebuje, aby mu pomohli napsat jakýsi ,,žurnál'' plný příspěvků od studentů, který mu pomůže se dostat na vysněnou vysokou, a hlavně se dostat z malého města.









12. Temné kouty - Gillian Flynn

Temné kouty od Gillian Flynn jsou opravdu temné. Gillian Flynn je mistryní v psychologických thrillerech, a já jsem zatím všechny její knihy přečetla s mrazivým pocitem. I na Temné kouty, kde se pojednává o tom, že mladý Ben vyvraždil celou svou rodinu, jsem se proto musela jít podívat do kina.
Je pravda, že Zmizelé se Temné kouty nevyrovnají - ať už knižní předlohou, či filmovou adaptací. I tak si ale nemyslím, že by Temné kouty musely být kritikou tak strhány. Vesměs na všech stránkách vévodí nízká hodnocení, a já moc nechápu proč. Film se knihy držel, a celé to bylo uvěřitelné a děsivé. Jak říkám, výjimečné Zmizelé se to nevyrovná, ale špatný film to opravdu není.










13. The Little Prince - Antoine de Saint-Exupéry

Ano ano, nešlo jinak, než sem zařadit i toto úžasné světoznámé dílo, které čtou generace a generace po celém světě. O Malém princi jsem už sice mluvila, ale i tak vám připomenu můj vztah k této knize. Když jsem byla asi ve třetí třídě, měli jsme za úkol tuto knihu přečíst. Nechápala jsem ji. Co dělá princ na planetě? Proč je tam liška? A proč se tolik zajímá o obyčejnou růži? Myslím, že žádné malé dítě tuto knihu nemůže úplně pochopit. Když jsem ovšem měla tu skvělou přílěžitost dabovat v nové filmové adaptaci, tak jsem si řekla, že bych ho mohla zkusit znova, ale tentokrát v angličtině. Jak víte, originály vždy preferuji, a i tady jsem byla ráda, že jsem si knihu takto přečetla. Líbila se mi, a moc. Moje nejoblíbenější část je s liškou. A co teprve film? Je neobvykle udělaný, sekvence s malou holčičkou, která se setkává už se starým letcem, který jí vypráví příběh Malého prince, se střídá s loutkovými sekvencemi, kde se nám odkrývá opravdový příběh z knihy. Jak říkám, malé děti to asi nepochopí, ale pokud máte chuť na jeden z nejkrásnějších animovaných filmů s úžasnými myšlenkami, jděte do toho. Nebudete litovat.










14. The Perks of being a wallflower - Stephen Chbosky

O této knize se v jedné době začalo hodně mluvit. Z každé strany jsem slyšela pojmy Charlieho malá tajemství či Ten, kdo stojí v koutě. Nejdřív jsem nevěděla, o co jde. Potom mi ale někdo řekl, že se jedná o film, a já jsem si ho proto i s Áďou zhlédla. A nelitovala jsem. Příběh osamělého Charlieho, který píše dopisy svému imaginárnímu kamarádovi, dostane snad každého. Sympatické herecké osazenstvo ještě dodává na opravdovosti, a vy budete celý film sledovat se zatajeným dechem (a možná i nějaká slza ukápne). 
Co se týče knihy, tak ta vám připraví stejný zážitek. Znáte ty knihy, které jednoduše musíte doporučit ostatním. Tak vězte, že tato k nim nepatří. Charlieho malá tajemství si budete chtít uchovat jen a jen pro sebe, a neustále si číst moudra a úžasné citáty, kterých je tato kniha plná. 









15. Zlodějka knih - Markus Zusak

Zlodějka knih, jak krásné jméno pro knihu! Není divu, že se jí prodalo už přes milion výtisků. Příběh je umístěn do doby za války, kdy malou Liesel odeberou od její maminky a přivezou jí k německé rodině. Knihou nás provádí zvláštní vypravěč, a to samotná Smrt, která nám ukazuje, jak vzkvétá přátelství mezi Liesel a Židem Maxem, a jak jsou pro Liesel slova a knihy důležitá.
I v tomto filmu jsem měla tu možnost dabovat, a i u tohoto filmu jsem brečela. Je tak nádherně udělaný, a doteď se k němu ráda vracím.








16. Zmizelá - Gillian Flynn

A posledním adeptem tohoto seznamu je má milovaná kniha Zmizelá! Jak jsem již zmiňovala u Temných koutů, Gillian Flynn je v psaní jedinečná, a já se těším, až jí vyjde další kniha. Zmizelou jsem si přečetla, protože mě v kině zaujal trailer. A vůbec toho nelituji. Celou knihu jsem četla se zatajeným dechem, a s hrůzou sledovala, jak se příběh vyvíjí. A když už si myslíte, že konečně víte, co se stalo... BUM! Příběh se otočí o 180 stupňů, a vy můžete začít přemýšlet znova.
Film je velmi kvalitně udělaný, hrají v něm výborní herci, a obrat je udělán naprosto skvěle. Je sice pravda, že u filmu jsem po přečtení knihy už nebyla tak napjatá, protože jsem věděla, co se stane, ale když jsem sledovala reakce mé rodiny nebo mých kamarádů, tak jsem věděla, že tento film opravdu za něco stojí.
















zdroj: www.weheartit.com

6 komentářů:

  1. Super výběr!

    U filmů co jsem viděla souhlasím, u zbytku jsem si udělala pomyslnou poznámku, že je někdy musím zkouknout. Hlavně pokoj bych si chtěla přečíst a o tom, že je kniha STRUCK BY LIGHTNING i zfilmovaná jsem ani nevěděla. A souhlas se Shutter Island - knihu jsem nečetla, ale film byl fakt boží! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokoj vřele doporučuji! :) A líbila se ti kniha? :) Film byl neskutečně skvělý! Jsem ráda za tvůj názor! :)

      Vymazat
  2. Jenom drobnost - Malý princ je původně francouzská kniha, takže angličtina je vlastně taky překlad.
    Na Zmizelou mě dotáhla do kina ségra a je to vážně hodně dobře udělaný film. Ke knize jsem se zatím nedostala, ale myslím, že časem se mi to taky povede. A příjemně mě navnadil Pokoj. Asi si ho zařadím do seznamu knih k přečtení. I když ten už je vážně šíleně dlouhý. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, pardon! Když jsem to psala, tak jsem si to neuvědomila :) Děkuju! Že ano? Já jsem zase do kina dotáhla mámu a ségru, protože kniha je vynikající! Pokoj je úžasný, skvělý!

      Vymazat
  3. Skvělý výběr :) Některé filmy ani neznám a viděla jsem jen Zmizelou, ale víc než film se mi líbila kniha :) Teď bych se ráda podívala na Pokoj :) A děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Mně se hodně líbilo obojí, film je opravdu skvělý, ale téměř vždy vyhrává kniha :) Pokoj anoooo! Určitě! :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)