středa 20. dubna 2016

Illuminae (recenzní výtisk)

Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff

Nakladatelství: Rock the Boat

Rok vydání: 2015 (originál)















Obsah


Píše se rok 2575. Lidé nežijí na planetě Zemi, ale obývají planety, které doteď fungovaly v relativním míru. Vždy ovšem existuje někdo, kdo mír poruší. Následky porušení byly v tomto případě katastrofické - planeta, na níž bydlely tisíce lidí, byla zničena. Ty, které se podařilo zachránit, převezli na okolní planety. Válka ovšem stále není u konce, a tak se obyvatelstvo v čele s Kady a Ezrou snaží o jediné - přežít.

Jak byste se cítili, kdyby váš domov napadli, a vy jste se museli přemístit na úplně jinou planetu, rychle se přizpůsobit zdejším pravidlům a vyrovnat se s pocitem přelidněnosti? Přesně nad těmito otázkami museli přemýšlet hlavní postavy - Ezra a Kady - které vyšly z pera dvojice Amie Kaufman a Jaya Kristoffa

Na první pohled vás zaujme vzhled knihy. Tato těžká obsáhlá ,,bichle'' v sobě skrývá neskutečně zajímavě provedené stránky, z nichž máte pocit, jako kdyby jste doopravdy četli tajné dokumenty, které jsou určené pouze povoleným osobám. Můžete nahlédnout na schémata lodí, na internetové konverzace psané slangovým jazykem, také na oficiální dokumenty vydané jednotlivými planetami a na písemné záznamy napsané na základě kamerového záznamu. Stačilo si knihu pouze prolistovat a už to mě naprosto uchvátilo.

Co se týče příběhu, tím nás, jak jsem již psala, provází hlavně Kady a Ezra. Bývali párem, ale těsně před neočekávaným útokem na jejich planetu Kerenzu se rozešli. Od té doby byli odděleni, protože každého odvezli a přidělili jinam. Zatímco Kady se zdokonalovala v počítačové technice, Ezra bojoval v četě. I tak je k sobě přece jenom stále něco poutalo, a tak si i přes jejich vzdálenost dávají prostřednictvím zpráv vědět, že jsou v pořádku (i když nějaké napětí mezi nimi přece jenom je). Hlavním problémem této knihy ovšem nebyl komplikovaný milostný vztah. Bylo to něco mnohem důležitějšího. Na jednu z planet, na Alexander, se totiž řídila další planeta jménem Lincoln. A tato planeta je schopná zabít všechny lidi žijící na Alexandru. Kam se poděl počáteční mír? A navíc, kdo tedy zapříčinil tuto válku, za níž zaplatilo mnoho lidských životů, a také mnoho lidských duší bylo narušeno záhadnou nemocí? Byl to někdo... Nebo spíše něco?

Mason, E, LT 2nd: you deserve every star in the galaxy laid out at your feet and a thousand diamonds in your hair. You deserve someone who'll run with you as far and as fast as you want to. Holding your hand, not holding you back.

Mason, E, LT 2nd: zasloužíš si každou hvězdu v galaxii danou k tvým nohám a tisíc diamantů ve vlasech. Zaloužíš si někoho, kdo s tebou poběží tak dlouho a tak daleko jako budeš chtít. Držet ti ruku, nedržet tě také.
(Tohle je sice romantická ukázka, ale zas až tolik té romantiky v knize není!)

Napínavá kniha s názvem Illuminae si rozhodně zaslouží vysoké hodnocení už jenom kvůli vzhledu, který je opravdu ojedinělý a promyšlený do posledních detailů. Je pravda, že příběh je ze začátku
hodně zmatený - nevíte, na čem jste, jaký je rozdíl mezi planetami a čí záznamy zrovna čtete. Když se ovšem na knihu hodně soustředíte, tak se do ní úplně ponoříte, dokud jí nedočtete. Mluvím z vlastní zkušenosti, posledních 200 stránek jsem přečetla za jeden večer! Oči mě pálily, hlava mi padala, ale já jsem vytrvala a nakonec první díl z trilogie úspěšně dočetla. 
Vězte, že si musíte všímat detailů - pokud vám uteče byť jen jediná věc, jste nadobro ztracení. Příběh je skvělý a promyšlený, ale velmi, velmi komplikovaný. Nicméně, pro fanoušky dystopie a sci-fi knížek jako dělaný. 
A možná i pro ,,akční romantiky''. 
Ale spíše pro ty sci-fi nadšence.


Za tento skvělý výtisk moc děkuji knihkupectví Martinus.cz, které mi tuto knihu laskavě poskytlo!
Knihu můžete zakoupit zde : https://m.martinus.cz/detail/223322/

Hodnocení:
8/10

zdroje: www.weheartit.com

2 komentáře:

  1. Prosím Klárko, dej pozor na chyby. Máš krásné recenze, ale tohle pak snižuje požitek.

    ...máte pocit, jako kdyby jste doopravdy četli tajné dokumenty, které...

    Správné tvary: bychom, byste, by – kdybychom, kdybyste a kdyby.

    Díky
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc se omlouvám, to mi nějak uteklo! Tímto pravidlem se právě vždy řídím a štve mě, když to udělá i někdo, kdo by měl vědět, že je správný tvar my bychom. Tak to jsem na sebe teď naštvaná. :D

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)