pátek 8. dubna 2016

The Art of Being Normal (+english review on Guardian's website)

Autor: Lisa Williamson

Nakladatelství: David Fickling Books

Rok vydání: 2016, 2015 (originál)















Obsah

Když byl David malý, ve třídě měly děti za úkol říct, co chtějí být, až budou dospělí. Zazněly typické sny jako astronaut, policajt nebo zpěvačka. David ovšem vstal a vyslovil zásadní větu: Já chci být dívkou. Od té doby si David uvědomuje více a více, že se narodil ve špatném těle. Jako na zavolanou přichází do školy tajemný Leo s podmanivýma očima a neustále zamračeným výrazem, který také skrývá tajemství. A tito kluci jsou nyní spojeni jakýmsi poutem.

The Art of Being Normal od Lisy Williamson je po celém světě velmi známá kniha. Proč? Zabývá se totiž ne tolik diskutovaným tématem, a to transgender. 

Na začátku příběhu se seznamujeme s milým a sympatickým Davidem, který se nejlépe cítí, když je doma sám a může si obléknout staré dívčí šaty, namalovat se a nasadit dlouhovlasou paruku. Cítí se svůj. Potom ze sebe ovšem zase musí všechno svléknout a být tím ,,nudným klukem'' Davidem, protože o jeho tajemství ví pouze dva jeho nejlepší kamarádi, rodině se to říci zatím neodvážil. Při rozumu ho udržuje i speciální sešit, kam si lepí věci, kterému připomínají, že jednou se mu možná jeho sen splní a on bude moci konečně žít plnohodnotně.

Do Davidovy školy znenadání přichází tajemný Leo, který se nechce s nikým bavit a neustále je zamračený. Není divu, nepochází zrovna ze stabilní rodiny a pěkné čtvrti, jeho máma si stále vodí domů beznadějné a otravné přítele. A navíc Leo skrývá jedno velké tajemství, které ho donutilo odejít z minulé školy.

S Davidem ovšem začne prohazovat pár slov, když se mu pokusí pomoct s matikou. Jejich ,,přátelství'' je zpočátku velmi neosobní a nesmělé, ale když se Leova přítelkyně Amber dozví Leovo tajemství, jedině David mu může pomoct. Protože Leovo tajemství má co dočinění s oběma...

The Art of Being Normal je velmi vtipná a milá kniha, ale samozřejmě i velmi vážná. Lisa Williamson napsala skvělý chytlavý příběh se sympatickými charaktery, a přes jejich příběh nám čtenářům ukazuje, že transgendeři jsou normálními lidmi. Jediné, co je odlišuje, je to, že se narodili ve špatném těle, v němž nejsou šťastní. Také byste chtěli být šťastní, ať to stojí, co to stojí, že? Cesta je to sice náročná, ale na konci to určitě stojí za to. 

A proto prosím, přečtěte si tuhle knihu. Ne jenom kvůli nádherně napsanému příběhu, ale i kvůli tématu, které je v naší společnosti stále ještě tabu. Tato kniha vám otevře oči, věřte mi.

Hodnocení:
8/10




1 komentář:

  1. Anonymní08.04.16 8:37

    Ahoj, skvělá recenze. :-)
    Taky jsem si knihu koupila a přečetla, a jsem z ní neskutečně nadšená. Vlastně se stala mou nejoblíbenější knihou vůbec. Snad ji někdy přeloží do češtiny, i když je pravda, že transsexualita není úplně téma, které by se v českých knihách objevovalo nějak moc. Přijde mi, že v česku je to ještě větší tabu, než jinde ve světě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)