neděle 8. května 2016

,

Newyorský speciál ještě jednou!

Zdravím, mí milí čtenáři!
Vím, že většina z vás už asi video s názvem Newyorksý speciál viděla, ale jelikož se mi knihkupectví v New Yorku opravdu líbila, tak jsem se rozhodla, že vás jimi provedu znovu, v psané verzi (a s pár více fotkami :)).


Jak tedy víte, v dubnu jsem měla tu možnost navštívit s rodinou město, které si přezdívá Velké jablko, město, které je centrem mnoha holywoodských trháků, město, kde každý může být, kým chce...
NEW YORK! 
Věřím, že i vám se při názvu tohoto města rozezní nezapomenutelná stejnojmenná píseň od Franka Sinatry (doslova nezapomenutelná...v hlavě se potom prohání celý den).

Čtení v letadle nesmělo chybět!


Kromě památek jsem se nejvíce těšila právě na anglické knihy. Kde jinde jich může být tolik, než právě v New Yorku? Realita byla ovšem trošku jiná. První knihkupectví jsem viděla až třetí den! V centru se na každém kroku knihkupectví rozhodně nenachází a náhodou na ně také nenarazíte. Museli jsme si vyhledat cestu a mířit přímo k nim, což mě osobně velmi překvapilo.

První zastávkou bylo Strand Bookstore, odkud tedy žádné fotky bohužel nemám, ale myslím, že jste mohli velkou část vidět ve videu. Pokud plánujete jet do New Yorku, určitě se sem podívejte, protože to stojí za to! Tři patra plná knih, přičemž v dolním patře se nachází spousta knižních doplňků a maličkostí, které nikde jinde neseženete. Zařídili byste si s věcmi odtud klidně celý pokoj! Ach, kéž by všechno bylo zdarma a vešlo se do letadla! :) Pět knih a knižní tašku (která se při tomto objemu knih opravdu hodila) jsem tam jednoduše nemohla nechat! :) Navíc, pro fanoušky Hvězdy nám nepřály učiněný ráj - v knihkupectví se nachází lavička přímo z filmu (a já myslela, že je v Amsterdamu!).



Další zastávkou bylo knihkupectví Barnes and Nobles na vyhlášené Fifth Avenue. I toto knihkupectví jste mohli vidět ve videu - je něco jako náš Neoluxor. Knížky tam mají, je to vcelku velké, ale tak neskutečnou knižní atmosféru, která byla cítit v Strand Bookstore. Koupila jsem si tady jednu knihu a vydala se dál.



Posledním ,,knihkupectvím'' se staly kiosky v Central Parku. Tento nápad se mi neskutečně líbí! No jen si to představte - máte chvíli času, venku nádherně svítí slunce a vy s sebou nemáte knihu. Porblém je ale vyřešen díky těmto kioskům, kde si můžete koupit jakoukoliv knížku. Kéž by něco takového existovalo i u nás!

S knihami byla spjatá i návštěva New York Public Library, která na vás dýchne atmosférou starší doby a budete se podivovat nad krásou této budovy. Když si ji projdete, další, nad čím se budete podivovat, je úžasný obchod, kde prodávají například penály s motivem tváře Edgara Allana Poea nebo ponožky s motivem Malého prince, nebo dokonce náušnice a trička, všechno s motivem knih! Pro nás knihomoly učiněný ráj! :) Koupila jsem si zde sešit s Velkým Gatsbym a tričko s Malým princem.


Navíc od knihovny vedla cesta s názvem Library Way, kde byly na chodníku umístěny zlaté desky s citáty z knih!


Dokonce citát od Bohumila Hrabala!




Co se týče ,,knižních památek'', tak je to všechno, ale rozhodla jsem se přidat ještě pár fotek mimo. :)


Ach ach, mé novinářské srdce zaplesalo při pohledu na budovu nejznámějších novin - The New York Times.


Měli jsme to štěstí, že jsme si zhlédli opravdový muzikál na Broadwayi, a hlavně, že jím byl zrovna Fantom Opery! Fantom Opery je mým nejoblíbenějším muzikálem a byla jsem touto inscenací naprosto unešená!


Times Square - nejznámější místo v New Yorku. Musím se ovšem přiznat, že jsem čekala, že bude trošku větší. I tak se ale mezi všemi obrovskými budovami a neonovými nápisy cítíte malí...


Coney Island - zábavní park a pláž, kam dojedete metrem asi za hodinku. Atrakce se sice otevírají až kolem poledne, ale i tak je skvělé vidět zase něco jiného.


Áďa a já před Toy Tokyo - nevěřili byste, kolik Pop! Vinyl postaviček se v tomto obchodě nachází! Já sama jsem si koupila postavičku Katniss. Pro komiksové nadšence je tento obchod povinností!


Brooklynský most figuroval v mnoha filmech, jako například ve filmu Extremely loud and incredibly close. Moc se mi líbil! 


Američané měli skvělý nápad, když vymysleli, že ze staré železniční tratě udělají dlouhou stezku s názvem The High Line, na níž se nachází spoustu rostlin a laviček, na nichž by se dal strávit celý den s knihou.


Návštěva New Yorku byl skvělý zážitek! :)












2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Závist! :) Do New Yorku se chystám příští léto, takže díky za tipy na místa, která si nesmím nechat ujít! :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)