pondělí 23. května 2016

Thanks for the trouble

Autor: Tommy Wallach

Nakladatelství: Simon and Schuster

Rok vydání: 2016 (originál)















Obsah

Parker Santé od smrti svého táty nepromluvil. Svůj čas tráví převážně tak, že navštěvuje různé sanfranciské hotely, protože se mu líbí ta ,,neměnnost''. V jednom takovém ovšem potkal Zeldu, dívku s šedými vlasy, která má v ruce objemný paklík peněz a tvrdí o sobě, že je starší, než vypadá... Asi o 200 let. A tak Parkerova dobrodružná jízda začíná.
Když jsem v knihkupectví spatřila novou knihu Tommyho Wallacha, kterého můžete znát jako autora knihy We All Looked Up, a když měla ještě k tomu tak podmanivou a zajímavou obálku, tak jsem nemohla jinak než si ji koupit a přečíst si ji.

Tato vcelku útlá knížečka popisuje pouhé tři dny Parkerova života, během kterých toho ovšem zažije tolik, kolik by normálně zažil za půl roku. Parker Santé byl vždy zvláštní, už několik let nemluví, a tak, když se mu naskytne nádherná dívka s neobyčejnými šedými vlasy, tak neváhá a vydává se s ní kamkoliv má namířeno. Zelda (ne, není pojmenovaná po postavičce ze známé videohry) o sobě tvrdí, že jí je o 200 let více, než by jí Parker tipoval. Tvrdí, že prožila obě války, zažila spoustu v pozdější době oceňovaných malířů a spisovatelů a procestovala celý svět. Parker jí nejdříve nevěří - něco takového přeci není možné! Ale čím delší dobu je s ní, tím více se utvrzuje v názoru, že to, co říká, je možná skutečně pravda... Každopádně, musí to zjistit do té doby, dokud nevyčerpají všechny peníze (a že jich je opravdový balík), protože poté si Zelda slíbila, že skočí z mostu. Už je unavená životem. Co je tahle holka zač?

Jak jsem zmiňovala, kniha má velmi pěknou obálku. Musím říct, že i když mám většinou radši dramatické příběhy, tak v tomto případě se mi kniha Thanks for the trouble líbila více než We All Looked Up. Možná to bylo díky velmi dobře propracovaným postavám, možná kvůli zajímavému a místy hodně vtipnému příběhu, každopádně už od první stránky jsem byla přesvědčená, že tato kniha se mi bude líbit více. Parker a Zelda spolu prožívají krásné dny, během nichž se Parker dozví i nějakou pravdu o sobě. Nemusí být vždy sám. Tommy Wallach píše velmi hezky a poutavě a celý - i když škoda že vcelku krátký - příběh hodnotím velmi, velmi kladně.

A navíc... :)

Hodnocení:
8,5/10

5 komentářů:

  1. Zajímavý námět, o knížce slyším poprvé, ale musím říci, že jsi mě úspěšně nalákala :) Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní docela dobře, počkám si ale na překlad. V origoši bych si to asi tak nevychutnala.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Výměna kdekoli Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)