čtvrtek 24. listopadu 2016

Pasažérka


Autor: Alexandra Bracken

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: fantasy

Představte si, že ani nevíte, že máte schopnost cestovat do různých měst v odlišných historických etapách. V knize Pasažérka nahlédneme do života Etty, která bez toho, aniž by to věděla, rázem cestovala do New Yorku 18. století či Paříže 19. století. Jste připraveni na cestu?


Více než čtyřsetstránková kniha Pasažérka se stala velmi oblíbeným titulem mezi milovníky fantasy se špetkou (tedy, trošku větší špetkou) romantiky. Autorka Alexandra Bracken dokázala popsat detaily dnešních světových metropolí i menších měst v různých historických etapách, za což sklidila velký obdiv.

Příběh se zabývá Ettou, nadanou houslistkou, kterou čeká debut v Metropolitním muzeu v New Yorku. Na tento den se společně s její milovanou učitelkou Alicí připravovala velmi dlouho. Dokonce i od její jinak citově chladné mámy se jí dostalo obdivu. Její matka je kapitolou sama o sobě. V mládí procestovala nespočet míst, ale její příběhy, které Etta slýchávala, když byla malá, už jí dlouho nevyprávěla. Ettě tak zbývá jen spousta nevyřčených otázek a přemýšlení nad tím, co se s její mámou stalo, že se stala tak chladnou.

Pár momentů před jejím debutem se ovšem všechno zvrtne, Etta uslyší něco, co nemá a ve sledu událostí najednou nenávidí svou učitelku Alici, která si myslí, podle slov, které Etta slyšela, že na koncert není připravená, a vzápětí je vtažena do víru historie. 

Probudí se na palubě lodi páchnoucí rybinou. Jak se tam dostala? A jak se dopraví zpátky do New Yorku? Soudě podle oblečení a mluvy jí ale rychle dojde, že se nenachází v New Yorku, natožpak v jejím století. Dozvídá se i, proč její máma byla tak chladná a tolik toho procestovala - byla cestovatelkou. Stejně tak, jako je teď Etta. Jenže Etta o tom nikdy neslyšela. A jejím úkolem je zachránit mocný astroláb a ukrýt ho před spáry zlého Ironwooda, který by s ním napáchal jen zlo. Naštěstí jí pomáhá Nicholasem, který už je zkušenějším cestovatelem, a společně si k sobě hledají cestu.

Podaří se Ettě všechny zachránit a změnit i minulost?

I přesto, že já fantasy žánr opravdu nevyhledávám, tak tato kniha se mi líbila. Jistě, pár nedostatků v ní bylo, - příběh byl někdy až moc zdlouhavý a místy trochu zmatečný - ale v konečném důsledku se jednalo o vcelku příjemné čtení na pár podzimních večerů, kdy jsem se mohla alespoň na pár chvil společně s Ettou a Nicholasem přenést do úplně jiného století měst, které jsem sama měla tu čest navštívit. Tedy samozřejmě, v našem století. 

Pasažérku doporučuji hlavně pro milovníky fantasy, které příběh plný neustálých překvapení a cestování v čase bude jistě bavit.

Hodnocení:
 6/10

Za e-knihu děkuji CooBoo! Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. Nad Pasažérkou jsem furt váhal, ale nakonec si jí asi nechám ujít... :D Nevypadá to na nic extra super a navíc mám dojem, že se mi to nebude líbit, nemám rád zdlouhavé knížky. :D Díky za článek!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)