pátek 23. prosince 2016

Bol som dlho preč


Autor: Ken Kesey

Nakladatelství: Tatran 

Rok vydání: 1979, 1962 (originál)

Žánr: drama

Bestseller ze šedesátých let minulého století Bol som dlho preč (Vyhoďme ho z kola ven) se zasloužené slávy dočkal až po filmovém zpracování Přelet nad kukaččím hnízdem v hlavní roli s Jackem Nicholsonem, který ztvárňuje Randela McMurphyho, muže, jehož hlavním úkolem je vnést trochu života do umírajícího oddělení na psychiatrii, kam byl se svými problémy s chováním poslán.


Oddělení, kde je každý den stereotypem, se po příchodu McMurphyho, irského muže se zrzavými vlasy a zálibou v ženách a alkoholu, změní o 360 stupňů. Předtím si pacienti (jemnovitě kupříkladu Billy Bibbit, koktající mladý muž) vystačili s kartami, které je zabavily každý den, s nekonečnými prohlídkami od lékařů a s podpůrnými skupinami. Byli jednoduše ,,pod pantoflem'' Velké Sestry, která nad oddělením vládla tvrdou rukou. 
To si ovšem nechce nechat v podstatě ,,normální'' McMurphy líbit a začne si na sestru dovolovat, čehož si všimne samotný vypravěč příběhu, náčelník Bromden, který má jednoduchý úkol, jak to na oddělení vydržet - hrát hluchoněmého. Tak se vždy dozví, co vedení chystá a nemusí se zapojovat do potupných konverzačních skupin. 
McMurphy začne vyjednávat věci, na které nikdo předtím neměl dostatek odvahy, což se samozřejmě Velké Sestře nelíbí, a tak tito dva mezi sebou svádějí tichý, ale nelítostný boj. 
Je na McMurphym, aby ostatním ukázal, že v životě je spoustu maličkostí, za které je třeba bojovat. Někteří jsou tam totiž tak dlouho, že na normální život dočista zapomněli.
Velká Sestra si to ovšem nenechá líbit.

,,Došľaka, to je ale akási smutná partia. Chlapci, pokiaľ vidím, nevyzeráte takí šibnutí.'' Pokúša sa ich rozohriať, podobne ako licitátor, ktorý trúsi žarty, aby rozohrial dav, kým sa začne vydražovať. ,,Ktorý z vás si namýšľa, že je najvačšmi šibnutý? Kto je najvačší cvok? Kto organizuje tie kartové partie? Som tu prvý deň a naozaj chcem hneď na začiatku urobiť na príslušného človeka dobrý dojem, ak mi dokáže, že je príslušným človekom. Kto je tu najkapitálnejší cvok?

Bol som dlho preč jsem si chtěla přečíst nejen proto, že se nachází v seznamu naší doporučené četby, ale hlavně proto, že jsem film viděla už nejméně třikrát a byla jsem z něj naprosto unešená. 
Filmoví herci jsou v něm úžasní a celkový příběh má v sobě tolik mouder, že vám dvouhodinový film uteče jako voda. 
Nyní ovšem ke knize. Pokud si myslíte, že vám kniha po shlédnutí filmu už nic nedá, tak jste na velkém omylu. Příběh je totiž velmi odlišný od filmové adaptace. 
Jistě, hlavní zápletka je stejná, to samé platí i o postavách. Nicméně, v knižním příběhu je mnohem více detailů, které ve filmu chybí. Když jsem knihu četla, nemohla jsem si pomoct a neustále myslet na ten fakt, že je to opravdu velmi odlišné od filmu. 
Na druhou stranu, pokud si ji přečtete, vyjasní se vám pár situací, nad kterými jste si u filmu například lámali hlavu. Navíc, velmi zajímavé je i to, že příběh vypráví náčelník Bromden, který ve filmu zdaleka není vykreslený tak, jak by si to zasloužil. Na čtení to není úplně jednoduchá kniha, což se samozřejmě dá říci i o filmu. Místy je to vtipné, místy zase depresivní. 
Nicméně, myslím si, že i tady bude platit zásada - pokud jste dříve viděli film, bude se vám líbit více než kniha či pokud jste dříve četli knihu, bude se vám líbit více, než film. U mě to tak rozhodně je. 
I přesto, že si myslím, že Ken Kesey napsal vynikající dílo, nedá mi to, ale musím s těžkým srdcem říct, že film se mi líbil více. 


Hodnocení:
6/10







0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)