sobota 3. prosince 2016

Ztráty a nálezy


Originální název: Lost and Found

Autor: Brooke Davis

Nakladatelství: Mladá Fronta 

Rok vydání: 2015, 2014 (originál)

Žánr: román

Co se stane, když se tři naprosto odlišní lidé spojí, aby našli maminku nejmladšího člena z nich? Společně se vydají na cestu po Austrálii, která jim přinese nejen mnoho dobrodružných situací, ale poznají i sami sebe a svět okolo, který přece jenom není tak špatný, jak si mysleli.

Knihy Ztráty a nálezy od Brooke Davisové se prodalo po celém světě obrovské množství výtisků. Příběh pojednává o Millie, Písaři Karlovi a Agathě Panthě, přičemž ani jeden o sobě donedávna nevěděl. 

Když se ovšem Millie ztratí v obchodním domě, jejich osudy se spojí. Millie totiž postupně dochází, že maminka si pro ni jen tak nepřijde, a tak se v místní kavárně seznámi s Písařem Karlem, pro něhož jsou písmena celým životem. Neustále vyťukává slova do vzduchu pomocí prstů bez prvních článků, o které přišel, když jeho milovaná manželka Evie umřela. 
Karl se rozhodne Millie pomoct najít její maminku, přičemž se k nim později přidává i Agatha Pantha, která po smrti svého manžela už mnoho let nevyšla z domu a každý její den je stereotypem. Na lidi rezignovala a dokáže je jen kritizovat. Navíc si vede deník Stáří, kde každý den kontroluje, jak moc stará už je.

Jaké to je, když ani jeden neví, jak už to ve světě chodí? Najdou Milliinu maminku? 

Kniha Ztráty a nálezy je neskutečně zvláštní dílo, ať už se toto označení týká čehokoliv -  jazyka, příběhu, postav, co vás napadne. Malá holčička si píše deník s Mrtvými tvory, které viděla? Stará dáma si zase vede sešit Stáří? To už je dosti zvláštní, nemyslíte?

Kniha je rozdělená mezi tyto tři hlavní postavy, přičemž každá je svým vyjadřováním a životním osudem originální. Tato neobyčejná trojka (možná i čtyřka - nesmíme zapomínat na panáka Mannyho) nás provází celým zvláštním příběhem. 

Nemůžu říct, že by mě příběh neobvykle ohromil, ale určitě je to velmi zajímavé dílo. Je obdivuhodné, jak se spisovatelka dokázala popasovat s charakteristikou tak odlišných postav. 
Příběh také nabízí mnoho skrytých mouder a ponaučení, navíc končí otevřeně, přičemž právě na konci se nachází zřejmě to největší moudro. 

Neustále budete ovšem napjatí, jak příběh nakonec skončí, takže se pomaličku budete proplétat mezi příběhem plným neobvyklých situací. 

Zvláštnost knihy Ztráty a nálezy nejde popsat jen tak slovy. Myslím, že je potřeba, aby si knihu každý přečetl sám a udělal si svůj názor, protože je přesně tou knihou, u níž se názory budou lišit. Někomu se takové zvláštní příběhy líbí. Někomu zase ne. Já jsem někde uprostřed.

Posuďte ovšem sami.

Za recenzní výtisk moc děkuji Mladé frontě! Knihu si můžete koupit zde.

Hodnocení:
6/10

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)