středa 12. července 2017

The Stone House


Autor: A.K.Benedict

Nakladatelství: Harper Teen

Rok vydání: 2016 (originál)

Znáte ty stereotypy týkající se starých domů na předměstích - straší v nich, jsou tam duchové, nikdy se odtamtud nedostaneš. Někdo si může myslet, že jsou to jen pouhé výmysly na postrašení kamarádů a vytahování se. Co když jsou ovšem tyto stereotypy opravdové?

Spisovatelka A.K. Benedict napsala tento příběh na základě nápadu Patricka Nesse a jeho BBC série s názvem Class, která je propoutaná s vesmírem Doctora Who.
Příběh se zabývá Tanyou, která si jednou zkrátí cestu ze školy a jde kolem tajemného starého domu,
jehož majitelka nedávno umřela. Když zvedne hlavu, v okně uvidí obličej dívky, který posléze začne volat o pomoc. Tedy, alespoň to tak vypadá, nic totiž není slyšet. Tanye to nedá a další den se tam jde se skupinou kamarádů a jednou profesorkou podívat znovu. Ví, že chodit do starých domů je nebezpečné, ale dívka v okně jí nedá pokoj. Co když se jí něco stalo? To, co tato parta ovšem zjistila, nikdo nečekal...
Dům je plný pavučin, prachu, ale také skrytých tajemství, kvůli kterým možná budou navždy poznamenaní. Podaří se jim vypátrat záhadu tohoto starého domu stojícím na londýnském předměstí? Budou nějaké oběti? 
,,Why shouldn't I go there?'' Tanya asks. ,,Take my word for it,'' Vivian says. ,,No good can come from an old stone house.''

,,Proč bych tam neměla jít?'' zeptala se Tanya. ,,Vem mě za slovo,'' řekla Vivian. ,,Nic dobrého nemůže vzejít ze starého kamenného domu.'' 

Kniha mi už od začátku připomínala The Slade House od Davida Mitchella, kterou jsem četla minulý rok. Zabývá se téměř stejným tématem - nebezpečný dům uvězňující lidi. Přesto v tomto příběhu bylo pár aspektů, které ho dělaly osobitějším. 
I přesto, že chvilku trvá, než se do knihy začtete, zbytek stojí za to. I přesto, že Patrick Ness tuto knihu přímo nenapsal, je to, jako kdyby přispíval k velké části. Je tam přesně cítit to mé nepopsatelné ,,něco'', co Patricka Nesse dělá takového, jakým je, a co mi tolik chybělo u jeho dvou nejnovějších knih. Trocha sci-fi, trocha akčnosti, trocha filozofie. 
To vše dohromady dává příběh, z něhož je cítit Patrick Ness. 



Hodnocení:
7,5/10







1 komentář:

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)