sobota 5. srpna 2017

Marlena


Autor: Julie Buntin

Nakladatelství: Picador

Rok vydání: 2017 (originál)

Přátelství jsou jednou z nejlepších věcí na světě. S přáteli se smějeme, zažíváme věci dobré i zlé a tvoříme si nádherné vzpomínky. Tedy, alespoň tak by to mělo vypadat. V nějakých případech je ovšem přátelství spíše zkázonosné...


Newyorčanka Julie Buntin před knihou Marlena publikovala v mnoha časopisech. Marlena, kniha, která nese jméno jedné z hlavních postav, pojednává o přátelství. Vcelku jednoduchý příběh, řekli byste si. Nicméně, není přátelství jako přátelství.

Cath se po rozvodu rodičů přestěhuje do malého městečka Silver Lake v Michiganu společně s mámou i s bratrem Jimmym, aby začali nový život. To ovšem Cath, slušňačka se skvělými výsledky na prestižní soukromé škole, netušila, jak moc se změní.
Potká totiž Marlenu, která bydlí s jejím tátou a malým bráškou ve vedlejším domě. Marlena je o dva
roky starší a je naprostým opakem Cath. Je divoká, nespoutaná a vyžívá se v nelegálnosti. To ovšem na první pohled není vidět. Jak mohla Cath tušit, že tato hubená blonďatá dívka je v nitru ďábel? A navíc, měla snad Cath jinou možnost? S kým jiným se v tomto ,,zapadákově'' měla bavit?

A tak se tyto dvě skamarádí, přičemž Marlena začne nevinné Cath ukazovat nový svět plný alkoholu, cigaret a drog. A začne ji stahovat do hlubin.

Jak dopadne toto zkázonosné přátelství?

Měla jsem tak vysoká očekávání. Spoustu lidí knihu totiž dostávalo v rámci boxů a anotace vypadala tak dobře! A proto, když se mi naskytla možnost, že mi známý doveze knihy z Londýna, neváhala jsem a ihned si zažádala o tuto. A hned jsem jí také začala číst. 
Jenže. Očekávání byla asi příliš velká. Marlena se hodně podobá knize, kterou jsem četla dříve tento rok, a to Beautiful Broken Things. Narozdíl od Marleny jsem u Beautiful Broken Things neměla žádná očekávání. Ta kniha mě tak překvapila! Byla čtivá a velmi napínavá. Takový pocit jsem ovšem u Marleny vůbec neměla. 
Přiznám se, že se mi do knihy nechtělo,  špatně se mi dostávalo do příběhu a skoky mezi Michiganem a New Yorkem také moc nepomohly, protože část, kde je Cath už dopsělá žena žijící v New Yorku a vzpomíná na Marlenu, byla neuvěřitelně nudná. Naštětstí tato část nikdy neměla více stránek. 

Každopádně, zdá se mi, že kniha měla dobrý námět, ale naprosto nevyužitý. Postavy vám k srdci vůbec nepřirostou a jediné, co mě nutilo k tomu, abych knihu vůbec dočetla, bylo, abych se dozvěděla, co se stalo Marleně. A to opravdu nestačí. Takže pokud se vám líbí téma zkázonosného přátelství, kniha Beautiful Broken Things je jednoznačně lepší. 
A čtivější.


Hodnocení:
4/10








1 komentář:

  1. O této knize slyším poprvé. Poslední fotka je hezká a tento sestřih ti sluší a dělá tě starší :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)