pátek 1. ledna 2016

The Leftovers

Autor: Tom Perrotta

Nakladatelství: The Fourth Estate

Rok vydání: 2014, 2011 (originál)














Obsah


Dvě procenta populace Země beze stopy zmizela. Z rodin zmizely sestry, bratři, manželky, bratranci, strejdové... A dosud nikdo neví, proč. Je snad příčinou jakýsi ,,armaggedon'', který si odnesl ,,vyvolené'' a ostatní nechal napospas osudu? Nebo snad něco úplně jiného? Ani o tři roky později nikdo nic netuší, ani starosta Kevin s jeho rozvrácenou rodinou. Incident nazývaný ,,The Rapture'' (dalo by se překládat jako Nanebevzetí) zasáhl všechny.

The Leftovers, dílo spisovatele Toma Perrotty, se stalo bestsellerem, na jehož základě se dokonce začal natáčet seriál. Proto mě samotnou překvapilo, že jsem o této knize nevěděla - jednoduše po ní má ruka instinktivně sáhla, a anotací na zadní straně ohromila. Proč jí nezkusit?

Po zmizení populace, které si doteď nikdo nedokáže vysvětlit, se všem lidem změnil život. Lidé začali přehodnocovat své hodnoty, ale zároveň se ptát, proč zrovna jejich blízcí, kteří byli v některých případech dokonce ateisty, byli vyvolenými. Kdo je za co trestá?

Kniha sleduje osudy rodiny starosty Kevina Garveye. Kevin měl velké štěstí, že jemu incident nikoho nevzal. Ale dá se už nazývat štěstím to, že mu naprosto rozvrátil rodinu? Jeho manželka se přidala k podivné sektě, která chodila celá v bílém, žila za prostých podmínek a vyznačovala se kouřením cigaret a mlčenlivostí. Mezitím se jeho vysokoškolský syn už dva roky neozval a z jeho dcery - dříve třídní premiantky - se stává potížistka s vyholenou hlavou a myšlenkami jen nad párty.

And then it happened. The biblical prophecy came true, or at least partly true. People disappeared, millions of them at the same time, all over the world.
A pak se to stalo. Biblické proroctví se naplnilo, nebo alespoň částečně. Lidé zmizeli, milióny ve stejný čas, na celém světě. 

Co se tedy doopravdy stalo?

Kniha se mi líbila hned od začátku - příběhy mě upoutaly, byla jsem napjatá, a hlavně jsem čekala, jak se celý příběh vyvrbí. Příběh nešetřil překvapivými rozuzleními. Opravdu, strašně ráda bych této knize dala jedno z nejvyšších hodnocení, kdyby nebylo jednoho - na konci knihy jste si uvědomili, že příběh byl nedovysvětlený. To, na co čekáte celou knihu, díky čemu dychtivě obracíte stránky, se vám neprozradí. Proč? To nevím, každopádně proto si toto jinak skvělé dílo zaslouží o trochu nižší hodnocení.


Hodnocení:
9/10

zdroje: www.weheartit.com

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)