sobota 30. dubna 2016

All the rage

Autor: Courtney Summers

Nakladatelství: Macmillan's Children Books

Rok vydání: 2016, 2015 (originál)















Obsah


Romy byla normální dívkou s dobrými známkami a dobrou prací. Ve škole ji ovšem nikdo neměl rád, a už vůbec ne potom, co byla znásilněná šerifovým synem. Nikdo jí ovšem její ,,historku'' nevěří, je to přeci slušný šerifův syn. Romy už se nemohla dočkat, až bude pryč. Osud jí ovšem před koncem přichystal ještě jednu zkoušku, a mnohem náročnější. Po tradiční oslavě čtvrťáku se probudí blízko silnice, s rozepnutou podprsenkou a košilí a s nápisem ,,Znásilni mě'' napsaný rtěnkou na břiše. To ovšem ještě stále není to nejhorší. Nejen, že neví, co se jí předešlou noc stalo, ale pohřešuje se populární dívka Penny Youngová, která nikde není k nalezení. A co dočinění s tím samozřejmě bude mít i Romy.
Další knihu od britského Guardianu jsem otevřela v ten moment, kdy jsem od nich obdržela balíček. Těšila jsem se na další napínavou knihu, kterou budu moci doporučovat. Povedla se i tato napínavá kniha z žánru young adult?

Romy se snažila přežít čtvrtý ročník, jak jen to šlo. Snažila se přehlížet znechucené pohledy ostatních, pro které její příběh o znásilnění připadal jako pouhý žert a nesmyslná lež. Měla v práci přeci Leona, a ten jí rozuměl ze všech nejlíp. I díky němu tak nějak snášela posměšky ostatních. Do práce k ní ovšem večer před tradiční oslavou čtvrťáků přijde populární dívka Penny Youngová. Dříve bývaly kamarádkami, ale to už se dávno změnilo. Penny ovšem Romy řekne věc, která jí vykolejí natolik, že se i přes svou počáteční nelibost rozhodne na párty dostavit.
A to byla chyba.

Další den, kdy si se slzami v očích seškrábe ten nechutný nápis na jejím těle tak horoucně, až je kůže na břiše bolestivě červená, se jí po malých kousíčcích vrací paměť. Ne ovšem tolik, aby byla schopna říct, co jí dostalo na místo tak vzdálené řece. Na pořadu dne je ovšem jiný problém - Penny, se kterou se viděla večer předtím, se pohřešuje. Ta oblíbená, krásná Penny.

Romy bude muset snášet ještě větší nenávist od jejích spolužáku, kteří by byli nejradši, kdyby se našla Penny a pohřešovala se Romy. Samozřejmě, že toto na lidskou psychiku, a hlavně na psychiku dopsívajícího, neskutečně zapůsobí, a tak se z usměvavé, milé Romy stává nervózní a urážlivá dívka, která se vzdaluje i těm, kteří jí milují. Bylo moc zajímavé sledovat, jak se Romy mění, a autorka to popsala opravdu barvitě a živě. Romy se nejvíce bála pravdy, kterou chtěla pohřbít hluboko ve své paměti a už nikdy jí získat zpátky

Kniha má silný a šokující příběh, je sice pravda, že i pár nedostatků by se určitě našlo - tak například byly některé věci nedovysvětlené a přiběh byl svým příležitostným skákáním do minulosti docela zmatečný, ale koneckonců to byl opravdu děsivý příběh, který ukazuje, jak moc někteří lidé mohou být zlí, a jak moc mohou ostatním pokazit život a podkopat lidskou psychiku.

Kniha se mi moc líbila, a i přesto, že nepatří mezi můj žebříček nejlepších knih, určitě stojí za přečtení, už jenom kvůli tomu mrazivému příběhu, který poskytuje.

Hodnocení:

4 komentáře:

  1. Pokud ji přeloží do češtiny určitě se po ní podívám :) Velmi pěkná recenze! :) Já tady vždycky najdu tak pěkné knihy :3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu neznám, ale nevypadá vůbec špatně :) Děkuji za tip a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)