pondělí 21. listopadu 2016

Bridget Jones's Baby


Autor: Helen Fielding

Nakladatelství: Jonathan Cape London

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: román

Rozesmátá, nejistá, do problému padající a alkohol milující Bridget Jones se vrací v novém díle, o pár (desítek) kilo lehčí, ale zase sama. Kam se poděl její princ na bílem koni Mark Darcy?


Před pár měsíci se neočekávaně objevila zpráva, že po 12 letech, které uběhly od druhého dílu, se Bridget Jones vrací zpátky do filmu s názvem Dítě Bridget Jones. Nedlouho poté vyšla i knižní předloha, která se od filmu v jednom detailu (tedy, trošku větším detailu) liší.

Jaká? Bridget Jones je vcelku úspěšná vedoucí zpravodajství, stále bydlí ve svém malém, ale útulném bytě v Londýně a stále se schází se svou starou partou přátel. Jenomže je zase úplně sama. 
Vztah s Markem Darcym nevyšel, a tento pár se tak po pár měsících soužití rozvedl. Stačí ovšem jeden večer, kdy se po dlouhé době s Markem setká a jejich tužby se... Však víte. Naplní. 
O pár dní později se ovšem náhodou potká s Danielem Cleaverem a ani tady se nebude jednat o chladné setkání. 
O dalších pár týdnů později se Bridget dozvídá, že je těhotná. Kdo je ale otcem? Upjatý, ale starostlivý Mark Darcy, či věčný milovník flirtu Daniel Cleaver? A vůbec, koho by si Bridget přála více?

Jelikož jsem velkým fanouškem filmů o Bridget Jones, tak jsem neváhala a novou knihu jsem si, i přesto, že jsem film viděla již dvakrát v kině, koupila. 
Trochu většího detailu, který se liší od filmu, jste si jistě mohli všimnout - Bridgetiným druhým možným otcem není nový a pohledný Američan, nýbrž samotný Daniel Cleaver, kterého ve filmu hned na začátku pohřbili. Jinak se ovšem kniha ve valné většině scén podobá filmu a je to příjemné, odpočinkové čtení, které neurazí a bude přečtené během jednoho odpoledne. 
Navíc, jste stále v napětí, kdo bude nakonec otcem Bridgetina dítěte. A to je, myslím, dostatečný poháněcí mechanismus na pokračování v četbě, nemýlím se?
Navíc, kdo by se nechtěl znovu setkat s vtipnou Bridget Jones, která padá do průšvihu, jakmile se nějaký vyskytne. 
Musím ovšem podoknout, že nechápu posloupnost dílu - asi dva roky zpátky vydala autorka knihu Bridget Jones: Mad about the boy, kde má Bridget už dvě děti a Mark je po smrti. Tím teď nechci říkat nějaké spoilery, nikde jsem neslyšela, že by tohle mohlo být teoreticky pokračování, jen trochu nechápu, proč ho autorka vydávala, když následující kniha je o něčem jiném.

Neurazí, příjemně pohladí po duši a párkrát rozesměje bránici. Jsem ráda, že jsem se u Bridget mohla zase pobavit.

Hodnocení:
7,5/10

2 komentáře:

  1. Teď jsem dočela první díl a film se mi líbil dějově více, ale stylem psaní je kniha topka :))
    KATY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! První díl jsem sice nečetla, ale filmy u mě v případě Bridget vyhrávají. :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)