neděle 25. prosince 2016

, ,

Nejlepší knihy pro... milovníky napínavých thrillerů

Zdravím, mí milí čtenáři!
Tentokrát jsem si pro vás v dalším dílu Nejlepší knihy pro... připravila pár mých favoritů - thrillerů, u nichž vám možná budou i vstávat chlupy na rukou.
...
No dobře, možná trošičku přeháním. I tak budu ráda, když se na tipy podíváte se mnou!


Nejdříve se v žebříčku podíváme na mou mnohokrát zmiňovanou oblíbenou knihu Zmizelá od Gillian Flynn, která je podle mého mistryní ve svém oboru, a to ve psaní neskutečně napínavých thrillerů, z nichž se vám doopravdy budou ježit chlupy na rukou, protože příběhy, které se dokážou zrodit v její hlavě, jsou děsivé, neúprosné a velmi napínavé. Jistě víte, o čem příběh pojednává, takže jen ve zkratce - Amy a Nick jsou již pět let spolu. Nejsou ovšem vůbec šťastní a Nick se chystá se s Amy v den jejich pátého výročí rozvést. Jaká je ale náhoda, že Amy se právě v tento den začne pohřešovat? Pokud bych si měla vybrat jeden jediný thriller, který mě dokázal připoutat k posteli na několik hodin, abych se konečně dozvěděla, jak všechno dopadlo, a kde je v polovině knihy takový obrat, že jsem málem z té postele spadla, byla by to právě Zmizelá. I autorčiny další knihy - Temné kouty a Ostré předměty - jsou vynikající, ale Zmizelá je z nich jednoznačně nejlepší.



Dalším thrillerovým příběhem, který jsem si pro vás přichystala, je 13 minutes od Sarah Pinborough, který jsem dostala od Guardianu. Téměř vůbec jsem netušila, o čem příběh pojednává. Sice se řadí spíše mezi thrillery pro teenagery, dospělé to asi moc neosloví (i když, podle věku jsem už vlastně taky dospělá a mě to oslovilo hodně... kde se stala chyba?). Nicméně, příběh se zabývá dívkou, která byla 13 minut pod vodou mrtvá. Naštěstí se jí podařilo zachránit. Jak je ovšem možné, že byla pod vodou? Strčil jí tam snad někdo? Spadla tam sama? Na tyto a ještě více otázek vám odpoví tato skvělá napínavá kniha, která se rozhodně řadí mezi nejpřekvapivější knihy, co jsem letos četla.



Dále tady máme mého milovaného spisovatele Patricka Nesse a první díl jeho trilogie Chaos s názvem The Knife of Never Letting Go. Patrick Ness mi každou jeho další knihou dává najevo, že má právo se řadit mezi mé nejoblíbenější spisovatele, protože i příběhy, které bych jinak, myslím si, nepřečetla, dokáže napsat tak poutavě, že mi u nich mnohdy ukápne i slza (kupříkladu A Monster Calls). Ani The Knife of Never Letting Go nebyla výjimkou. Úžasný příběh o Toddovi, který žije ve městě, kde žijí jen muži, kteří navzájem slyší myšlenky všech ostatních, dostane jistojistě i vás. Todd totiž jednou v lese narazí na ticho. A také na dívku. Přitom dívky v jejich městě vymřely.


Narozdíl od 13 minutes a The Knife of Never Letting Go, The Leftovers je kniha spíše pro dospělé. Na motivy této knihy byl natočen i stejnojmenný seriál. Já jsem ovšem dala na knihu a myslím, že to bylo správné rozhodnutí. Příběh je velmi originální - na Zemi z neznámého důvodu zmizí 2 procenta populace, bez jakékoli příčiny. Rodiny tak během momentu přijdou o rodiče, o strejdy, sestry či synovce. Na Zemi proto začínají vznikat i různé sekty, které si vysvětlují, proč tento ,,armageddon'' nastal. Toto čtivo je opravdu velmi napínavé a určitě ho doporučuji.


Poslední knihou je Shutter Island od Denise Lehaneho. Prokletý ostrov jsem nejdříve viděla jako film a doteď je jedním z mých nejoblíbenějších filmů, nejen díky atmosféře, která vás nechá napjaté po celou dobu filmu, ale také díky konci, kvůli kterému zíráte na tmavou obrazovku ještě deset minut poté, co dojely titulky. Knihu jsem dlouho nemohla vůbec sehnat, všude byla beznadějně vyprodaná. Nakonec mi pomohl web Book Depository a kniha mi za pár týdnů přišla. Věřím, že kdybych film předtím neviděla, rozhodně bych byla hodně napjatá a z příběhu přímo unešená. Tady mi ovšem bohužel uškodilo, že jsem už věděla, o čem příběh bude. Kniha nebyla vůbec špatná, ale už se jednoduše nedostavil takový efekt, jako při sledování filmu poprvé.


A to jsou mé thrillerové tipy! Máte vy nějaké, které v seznamu chybí?




1 komentář:

  1. Díky za skvělé tipy! Mně se tedy pod kůži pořádně dostaly právě Ostré předměty... U nich jsem skoro nedýchala... Tak se těším na Zmizelou:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)