sobota 7. ledna 2017

,

Nejlepší knihy pro... ty, kteří mají rádi válečné příběhy

Zdravím, mí milí čtenáři!
V dnešním díle Nejlepší knihy pro... vám ukážu knihy pro ty, kteří rádi čtou příběhy zasazené do průběhu války. Jsou sice jen dvě, ale zato jsou obě velmi významné.


Jako první uvedu The Boy in the Striped Pajamas. Na tuto knihu jsem mnohokrát narážela, ale až donedávna jsem si ji nikdy nekoupila. Nyní si ovšem říkám, proč jsem si ji nekoupila dřív. Je to působivý, něžný a smutný příběh o Brunovi, který si přes plot, kde žijí lidé v pruhovaných pyžamech (rozumějte, lidé v koncentračních táborech) začne povídat se Schmuelem a vzniká mezi nimi zpočátku zdánlivě nemožné přátelství. Konec ovšem mé srdce těžko neslo, protože byl tak... No, přečtěte si a uvidíte sami. Nemohla jsem tomu uvěřit. Existuje i velmi dobrá filmová verze, ale jakožto knihomolové si určitě přečtěte nejdříve knihu.

A co se týče Zlodějky knih, to je jedna z mých srdcovek. Jistě, kniha by někoho mohla odrazovat svou délkou, ale věřte mi, že příběh uteče jako voda. Je to neskutečně krásný, dojemný a chytrý příběh o dívce Liesel, která žije u náhradních rodičů v průběhu druhé světové války a krade knížky z knihovny manželky starosty. Tento příběh bude navždy patřit mezi ty nejlepší, co jsem kdy četla, chytne vás na srdce a jistě budete brečet. Takto citlivý příběh nenaleznete jen tak. Takových je málo.

A co vaše tipy?

4 komentáře:

  1. Ahoj,
    Chlapce v pruhovaném pyžamu jsem viděla ve škole jako film a ten konec mě také opravdu dostal. Ještě dlouho jsem o tom musela přemýšlet. Zlodějku knih se určitě chystám přečíst a těším se i na film, který ale plánuji zhlédnout až po přečtení knížky.
    Ještě bych na tebe měla jeden takový malý dotaz. Mám opravdu hodně ráda knížky a napadlo mě, že bych si např. mohla najít nějakou brigádu a knížkami spojenou. Nenapadá tě, jestli by se něco takového dalo zrealizovat....kromě práce v knihkupectví? Napadlo mě, jestli se třeba jako brigáda nedá psát nějaké recenze nebo zkrátka cokoliv, co by s knihami bylo spojené. Vím, že s psaním recenzí máš zkušenosti a psala jsi i pro Guardian, tak jsem se chtěla zeptat, jestli o nějaké takové brigádě nevíš :)
    Moc děkuji :)
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že sis vzala z tohoto článku doporučení! :) Ahaaa, tak to bohužel nevím... Psala jsem pro Guardian, ale to byl ,,book club'', takže mi posílali knihy zdarma, ale ne za peníze... Bohužel nevím, omlouvám se...

      Vymazat
  2. Skvělé tipy, obě dvě knihy mám na svém seznamu a doufám, že se na ně dostane co nejdříve. Ale je toho tolik... :) Měj se moc hezky!

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)