sobota 13. května 2017

We Are Okay


Autor: Nina LaCour

Nakladatelství: Dulton

Rok vydání: 2017 (originál)

Žánr: YA


Co s člověkem může provést rána osudu? Tajemství, které bylo nakonec vyzrazeno? Život ve lži?


Nina LaCour je ve světě ,,youngadultovek'' už ostříleným profíkem, knihy píše od roku 2009 a vždy se mohou pyšnit nejen vysokým hodnocením, ale i krásným vzhledem. Jak se jí její nejnovější kniha povedla?

We Are Okay vypráví příběh o dívce Marin, která nikdy nebyla moc výřečná, ale vždy měla nejlepší kamarádku Mabel, s níž sdílela tajemství a vtípky, chovaly se jako dvě normální teenagerky. I přesto, že Marin žije od svých tří let jen s dědečkem. Tátu nikdy nepoznala a máma, jakožto profesionální surfařka, jí zahynula. S dědou mají moc hezký vztah, někdo jí v životě ovšem stále chybí. Toho někoho nahrazovala Mabel. 

Po nástupu na vysokou, která je od slunné Kalifornie hodně daleko, se Marin uzavře do sebe. Neodpovídá na žádné smsky, emaily ani hovory, Mabel naprosto odřízla. 
Dědeček už nežije. A Marin se musí vypořádat sama se sebou. Jediným a posledním způsobem, jak se k Marin Mabel může dostat, než ji nadobro ztratí, je vycestovat za ní. A tak je Marin nucena setkat se s Mabel. S minulostí. A vysvětlit, co se s ní vlastně stalo. A co jí dědeček tajil.

I close my eyes, and I breathe her in, and I think about this house that belongs to neither of us, and I listen to the fire cracking, and I feel the warmth of the room and of her body, and we are okay.

We Are Okay se na první pohled tváří jako typická teenagerovská ,,romanťárna'', kde se vše vyřeší jako mávnutím kouzelného proutku, ještě lépe, když přijde nový a tajemný kluk, který se také potýká se svými vlastními osobními problémy. První pohled ovšem někdy klame. A z toho mám velkou radost! 

Kniha ukazuje, že není potřeba prvoplánového ,,patosu'', aby příběh byl líbivý, milý, zajímavý, a přitom tolik smutný. Postavy jsou nesmírně sympatické (i přesto, že Marin vám může přijít až přehnaně ustrašená) a příběh vás doopravdy pohladí na duši. S dívkami, které si dřívě byly tak blízké, jako jsou si nyní vzdálené, prožíváte každou stránku, každé slovíčko a písmenko. Marin postupně odkrývá svou duši, kousek po kousíčku, a já vám zaručuji, že vaše srdce se bude kousek po kousíčku rozpadat. 

Rodina a přátelé vás můžou zranit tolik, jako nikdo jiný. Jsou to ovšem ti, kteří vás budou neskonale milovat a stát při vás, ať to stojí, co to stojí.

A právě to se kniha snaží sdělit.


Hodnocení:
9/10




0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)