neděle 14. září 2014

The Giver

Autor: Lois Lowry

Nakladatelství: Harper Collins Children's Books (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2008, 1993 (originál)













Obsah


Jonas žil ve světě, kde nebyl žádný strach. Žádné starosti. Žádné zločiny. Lidé byli dokonalí. Každý rok se odehrávala ceremonie dětí od narození až po dvanáctý rok. Při každé ceremonii vždy nějaká skupina něco dostala nebo měla povolení něco dělat, například skupina Devítiletých dostala první kolo. Jonas netrpělivě čekal na ceremonii Dvanáctiletých, která byla poslední v řadě ceremonií, proto byla také nejdůležitější. Každý při ní dostal práci, kterou mu vybrali specialisté podle chování a vlastností člověka. Když se ovšem Jonas dozvěděl, že dostal velmi neobvyklou a ceněnou práci ,,příjemce paměti'', nemohl se z toho vzpamatovat. Ano, cítil se poctěně, ale co vlastně tato práce vzácná práce obnáší? Postupem času si Jonas uvědomil, že svět není až tak perfektní, jak se zdá...

Více v celém článku! 


Autor

Spisovatelka Lois Lowry se narodila na Hawaii v roce 1937. Stala se bestsellerovou spisovatelkou právě díky knize Dárce, která na všechny velmi zapůsobila. Dopisy jí psali nejen děti, ale i dospělí lidé, které tato kniha velmi ovlivnila. 

Ukázka


His heart swelled with gratitude and pride. But at the same time he was filled with fear. He did not know what his selection meant. He did not know what he was to become. 
Or what would become of him.
Jeho srdce přetékalo vděčností a hrdostí. Ale také byl naplněn strachem. Nevěděl, co ta volba znamená. Nevěděl, co se mělo stát. 
Nebo co se z něj stane. 




Můj názor


Na doporučení kamarádky (stejné knihomolky jako já) jsem si tuto knihu koupila v knihkupectví a rozhodla se ji přečíst. Co na to říkám?

Příběh začal trochu zmateně, až tak, že jsem nevěděla, co si o tom mám myslet. Postupně se ovšem všechno vyjasňovalo.

Jonas byl jedenáctiletý chlapec netrpělivě čekající na svou poslední ceremonii. Stále přemýšlel o tom, jakou práci dostane. Měl milující rodiče a malou sestřičku Lily. Lily a Jonas ovšem nebyly vlastními dětmi jejich rodičů. V tamtom světě nikdo neměl vlastní rodiče. Vybrané ženy měly za úkol rodit děti, a to po dobu tří let. Děti pak přišly do centra pro nově narozené a na ceremonii nově narozených se jim našli noví rodiče. 

Celý svět byl dokonalý. Nikde žádné zločiny, nenávist, dokonce si lidé ani nevybírali práci - co kdyby si vybrali špatně? A to přece v tomto dokonalém světě není možné! 

Jonas se konečně dočkal dne, kdy se rozhodne o jeho budoucnosti. Byl vcelku rád, že to za něj rozhodne někdo jiný, protože opravdu nevěděl, v čem by byl nejlepší. Když měl ovšem přijít na řadu, přeskočili ho. Opravdu ho přeskočili, což se v tomto dokonalém světě nikdy nestávalo.

Nechali si ho ovšem na konec. Měl totiž přijmout velmi vzácnou a důležitou úlohu. Příjemce paměti. Nese krásné, ale i drastické, bolestivé nebo smutné vzpomínky celého lidstva. Co mohl dělat jiného, než přijmout?

Seznámil se s velmi důležitou postavou v jeho životě - s Dárcem, který zatím stále byl příjemcem paměti. Ten už dávno věděl, že svět není tak úžasný, jak se na první pohled zdá. Přišel ovšem velmi těžký úkol - předat tuto pravdu a veškeré vzpomínky Jonasovi. Který ten nápor nemusí vydržet. 

Skvělé a velmi poutavé čtení, které vás donutí si uvědomit, že vše není tak dokonalé, jak se na první pohled zdá. 

A otevřený konec byl už jenom třešničkou na dortu.



Hodnocení:
9/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit,com



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)