středa 6. července 2016

Proč jsme se rozešli

Originální název: Why we broke up

Autor: Daniel Handler

Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2016, 2011 (originál)













Obsah

Proč jsme se rozešli je kniha pro romantické duše, kterým kvůli rozchodu s někým milovaným zůstala jizva na srdci. Přiznejte se, nechtěli jste svému milovanému po rozchodu všechno vyčíst, hodit na ní nebo na něj veškeré své trable? Přesně takhle to udělala Min - po bolestivém rozchodu s Edem mu vrátila celou krabici věcí, přičemž ke každé se váže nějaký příběh, který dohromady tvoří celou tuto knihu.

Na knize Proč jsme se rozešli si napoprvé všimnete zajímavého provedení. Knížka je plná ilustrací a vy se tak můžete vrátit do dětských let, kdy kniha bez ilustrací jednoduše nebyla knihou. Věci, které Min vrací Edovi si proto nemusíme jen představovat, můžeme je vidět přímo před našima očima.

Abych se ale dostala k příběhu, jeho hlavními představiteli jsou Min a Ed. Min - neboli zkrácenina pro Minerva, jako ta řecká bohyně, což vám ostatně řekne v knize i sama Min - vede normální život, má nejlepšího přítele Ala, kterému pomáhá chystat ,,hořké šesnáctiny'' (a taky nějaký ten hořký nepoživatelný dort - to je přeci účelem). Seznámí se ovšem s Edem, spolukapitánem basketbalového týmu, všemi obdivovaný, dívkami chtěný. Jak je tedy možné, že se dá do řeči zrovna s ?

Najdou si k sobě cestu a nedlouho poté, co se seznámí, spolu začnou chodit. Oba se nejdříve cítí jako v nebi, protože Min má někoho, koho opravdu miluje a cítí se s ním dobře a Ed už chodil s tolika holkami, které byly všechny nachlup stejné, že je ohromen tou ,,jiností'' Min. Je to, jako kdyby ještě s nikým nechodil a vše poznával znovu, protože předtím už věděl, co dělat. U intelektuálky Min, která je tolik odlišná, nikdy neví, co si zrovna myslí nebo jak zareaguje. I přesto, že ne všichni s jejich vztahem souhlasí, tento pár si tvrdošíjně stojí na svém a nedovolí nikomu, aby je rozdělil. Protože nakonec jejich láska vyprchá a rozdělí se sami

Min proto po rozchodu Edovi předává krabici s 43 věcmi, které si schovala nebo které jí koupil a společně s nimi také dopis a kus sebe

A pravda je taková, Ede, že nejsem, to jsem ti chtěla říct. Nejsem jiná. Nejsem intelektuálka, jak tvrdí všichni, co mě neznají, nemám umělecké sklony, nemaluju, neumím kreslit, nehraju na žádný nástroj, neumím zpívat, nehraju divadlo, to jsem chtěla říct, nepíšu básně. Netancuju, jedině když se trochu opiju na plese. Nejsem sportovní typ, nejsem emař nebo roztleskávačka. (...) Nejsem nic, to jsem si uvědomila, když jsem brečela a upustila okvětní lístky, ale dál svírala v dlaní tohle.

Konec knihy Proč jsme se rozešli je jasný hned od začátku. To nám ale nebrání v tom, abychom se nedozvěděli detaily jejich vcelku krátkého vztahu skrze dopis. Příběh knihy je odpočinkový, nebudete nad ním dlouho přemýšlet a nezatíží vám moc hlavu, takové čtení na pláž. Tím nemyslím, že by kniha byla špatná, ale jednoduše to není nic, co by vás mohlo ohromit. Na pobavení je dobrá a myslím, že způsob, jakým Min dala Edovi najevo, o co přišel, je naprosto skvělý. Ale od této knihy opravdu nečekejte nic světoborného. Prostě a jednoduše ji popadněte po bolestivém rozchodu společně s kýblem zmrzliny a začtěte se.


Hodnocení:
6/10

Za knihu moc děkuji vydavatelství CooBoo! Můžete si ji zakoupit zde: http://www.cooboo.cz/kniha/proc-jsme-se-rozesli



0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)