středa 30. listopadu 2016

Fantastic Beasts and Where To Find Them


Autor: J.K.Rowling

Nakladatelství: Little Brown Book 

Rok vydání: 2016 (originál)

Žánr: scénář, fantasy


Newt Scamander cestuje z Anglie do New Yorku s bezedným kufříkem plným fantastických ohrožených zvířat. Co se ovšem stane, když mu zvířata z kufříku nedopatřením utečou a páchají škodu po celém New Yorku? 

Spisovatelka bestsellerové série o kouzelníku Harry Potterovi, J.K.Rowling, se vrací s novým příběhem inspirovaným dodatkovým stejnojmenným dílem vydaným před patnácti lety. Ovšem zatímco staré dílo se zabývá pouze fantastickými zvířaty, nový film (a posléze vytvořený scénář) pojednává o samotném autorovi knihy, Newtu Scamanderovi. Pokud vás tedy zajímalo, kdo je vlastně Newt Scamander a co stálo za jeho dílem, tato kniha je přesně pro vás.

Newt Scamander je tichý mladík, jehož největším cílem je donutit ostatní kouzelníky, aby ohrožená magická zvířata chránili. V jeho ošoupaném kufříku se nachází neskonale velké pláně či lesy vyhovující přesně požadavkům zvířat, která díky němu ještě stále existují. Newt se ovšem rozhodne odcestovat do New Yorku, kde je jeho kufřík nedopatřením vyměněn s jiným kufříkem a pár fantastických zvířat uteče. Po obrovském městě se tak pohybuje krtek smíchaný s ptakopyskem, nosorožec velikosti slona se svítícími výrůstky na hlavě či opice, která vyniká ve schopnosti neviditelnosti. Úkolem Newta je samozřejmě všechny pochytat, v tak velkém městě to ovšem vůbec není jednoduché. A už vůbec mu nepomáhá ten fakt, že v Americe jsou trošku jiná kouzelnická pravidla. A mluva. A vůbec, všechno. 

Po městě navíc řádí černá mlha známá jako ,,obscurus'', která ničí vše, co se jí zamane...

We're going to recapture my creatures before they get hurt. They're currently in alien terrain surrounded by millions of the most vicious creatures on the planet - humans.

Jak řekl představitel hlavní role, Eddie Redmayne, J.K.Rowling píše scénáře jako příběhy, do nichž se člověk začte, i když nemají úplně ten správný vzhled a na každé stránce se nám pod jménem postavy v kurzívě objeví i to, jakým způsobem osoba má mít či to, v jaké lokaci se scéna nachází. Příběh psaný jako scénář není moc obvyklý, nicméně se mně osobně četl velmi dobře, možná i díky tomu, že jsem knihu začala číst ihned potom, co jsem přišla domů z kina (už podruhé, ehm). Příběh jsem tak měla možnost ,,zhlédnout'' potřetí, sice se natáhl do dvou dnů a často v něm byly přestávky, ale i tak jsem si ho užila nejvíce, jak to jen šlo. 

Stále nedokážu pochopit ten fakt, že mě, dívku, která je šílenstvím okolo Harryho Pottera naprosto nepolíbená, tento film (a posléze i kniha) tak okouzlily. Věřím, že si Harryho někdy přečtu (někdy...za pár let), ale opravdu nevím, čím si mě film dokázal tak dostat. Hudbou? Efekty? Skvělými hereckými výkony? Příběhem? Myslím, že vším dohromady. Od filmu jsem vůbec nic neočekávala a možná i proto jsem vyšla z kina okouzlená magickým příběhem, který jsem právě viděla.

Takže pokud jste film viděli, věřím, že už i u vás doma se nachází výtisk scénaře (či je možná na cestě a dostanete ho od Ježíška, když už se blíží ty Vánoce). Pokud také patříte mezi malou hrstku lidí, kteří nejsou zrovna unešení z Harryho Pottera, nebojte se. I mě, zarytou mudlovskou dívku, celý tento příběh dostal. 
A když už nic jiného... Kniha má PŘENÁDHERNOU OBÁLKU.

J.K.Rowling dokázala, že její fantazii se meze opravdu nekladou a kouzelným světem žije. Čímž těší mnoho nadšených čtenářů po celém světě. Včetně mě.


Hodnocení:
9,5/10




4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Viděla jsem film a líbil se mi, takže určitě plánuji přečíst i tuto knihu :) Doufám že vyjde i u nás a bude se dobře číst, když to je scénář :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Já myslím, že když je to od Rowlingové, tak to vyjde určitě. :)

      Vymazat
  2. Byla jsem na půlnoční předpremiéře a film se mi také líbil. Obálka knihy je okouzlující a knihu si určitě pořídím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)