středa 3. května 2017

The Hate U Give


Autor: Angie Thomas

Nakladatelství: Harper Collins

Rok vydání: 2017 (originál)

V dnešním světě se téma rasy řeší stále více a více. Lidé různých národností jsou utlačováni v jedné zemi, ve druhé jsou zase terčem útoku jiní. Není ovšem tajemstvím, že v Americe se tato otázka řeší také. A přesněji mezi černochy a bělochy.


Spisovatelka Angie Thomas způsobila svým debutovým románem poprask v celém knižním světě. The Hate U Give už se dokonce plánuje jako film a sbírá chválu odevšad.

Hlavní postavou této knihy je šesnáctiletá Starr, která za svůj krátký život viděla vraždu dvou svých nejlepších kamarádů. Ze tříčlenné party zbyla jen ona. Natashu zastřelili před jejíma očima, když jí bylo pouhých deset let. Khalil a ona zůstali přáteli, čas je ovšem neúprosný a v poslední době naprosto ztratili kontakt. To se ovšem změní, když se potkají znovu na party. Cítí se zase jako dřív a vzájemně se pošťuchují. 
Osudový okamžik nastane, když je zastaví policajt, který nakonec Khalila bezdůvodně zastřelí. A Starr se všechno znovu vrací od smrti Natashy. Viděla umřít druhého přítele před jejíma očima. 
Jak bolestivé a příšerné to jen může být?

Starr bydlí se svou rodinou v Garden Heights, což je místní ,,černošské ghetto'', jak to sama Starr nazývá. Nikdo jiný toto označení ovšem použít nemůže. Její rodiče jí a její bratry ihned po incidentu s Natashou poslali do soukromé vzdálené školy, aby byli v bezpečí. Proč? Na jejich sídlišti se dennodenně ozývají palby z pistole a neustálé hádky. Navíc tam velí dva gangy, které se vzájemně nemají rádi tak moc, že se nebojí zbít se do krve. Život tam je nebezpečný. Ale je to jejich domov.

Starr se vyrovnává se smrtí jejího přítele Khalila, zatímco ostatní jdou prostestovat do ulic za jeho nespravedlivé zabití. Jediný, kdo ale může učinit nějakou změnu, je samotná Starr. A ta se rozhodne mluvit. Za nespravedlnost. Utalčování černochů. Za ztrátu svého přítele. A za odsouzení policajta, který sice všechno neodstartoval, ale který pomohl vzplát plameny uvnitř všech lidí, kteří vědí, že tato smrt byla zbytečná.
O knize bylo možno se na internetu dočíst mnoho skvělých recenzí, které ji vyzdvihovaly do nebe. ,.Knihu si musíte přečíst.'' ,,Okamžitě běžte do knihkupectví a kupte si ji.'' ,,Jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.'' Bylo těžké nemít vysoká očekávání, když na vás obrázky této knihy s velmi zajímavou, a přitom vcelku obyčejnou obálkou vyskakovaly všude.

Téma této knihy je rozhodně velmi důležité. Rasy by se neměly stále takto nenávidět, a už vůbec ne se navzájem zabíjet jen kvůli barvě kůže. Kniha se přesně trefila do doby, kdy se téma probírá více než obvykle. 
Je velmi poutavě napsaná, vtáhne vás do děje a budete se zaručeně těšit, jak kniha nakonec dopadne. Bude policajt odsouzen, nebo se celý případ zase zamete pod koberec? I přesto, že se mi kniha velmi líbila, nejsem schopná jí dát plných deset bodů. Je to asi tím, jak velké haló se kolem ní vytvořilo. Jistě, téma je důležité a každému bych ji strčila do ruky, aby si jí přečetl, ale ten jeden bod jednoduše ubrat musím. 
V Americe se přeci jen probírá téma černošství a bělošství mnohem více, než v našich končinách, proto jsem příběh tolik neprožívala, jako ti, co toto téma probírají každou chvíli. 
Ale kniha je to skvělá, to se musí nechat. Má v sobě tolik moudra a překvapivých částí, že by byla škoda ji jen tak přehlédnout v knihkupectví.


Hodnocení:
9/10


3 komentáře:

  1. Až příště půjdu nakupovat na BD, tak se po knize kouknu, protože mě opravdu zaujala a už se moc těším na film :)

    OdpovědětVymazat
  2. Za me na tema Rasismus v Americe je lepsi Chimamanda Gnozi Adichie Americana ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)