neděle 21. května 2017

Zázrak


Autor: Emma Donoghue

Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání: 2017, 2016 (originál)

Definice slova zázrak - div, označení jevu, který nelze vysvětlit vědeckými ani přírodními zákony. Tudíž musí zasáhnout nadpřirozeno. Či, jak to vnímá Anna, bůh.


Mistryně slova Emma Donoghue, se vrací po jejím celosvětovém úspěchu s knihou Pokoj. Tato irská spisovatelka už se řadí mezi ty zkušenější, proto není divu, že její novinka Zázrak se pyšní vcelku vysokým hodnocením na Goodreads. 

Kniha pojednává o ošetřovalce Elisabeth, které nikdo, kdo ji zná, neřekne jinak, než Lib. Angličanka tělem i duší je přivolána do malé irské vesničky, kde žije učiněný zázrak. Ztělesněním tohoto zázraku je jedenáctiletá Anna O'Donnellová, která, podle svých slov a slov ostatních, už čtvrtým měsícem nejí a vodu přijímá po malých lžičkách. Přesto přežívá a nemá viditelné známky podvýživy. Živí jí prý nebeská mana. S tímto zázrakem se ovšem ošetřovatelka Lib nehodlá smířit a pustí se do vyšetřování. Jedná se o dobře promyšlený podvod, či je Anna opravdu ukázkovým případem něčeho nevysvětlitelného?

Zázrak je kniha, do které se začtete hned od začátku. Každého totiž na příběhu má možnost něco zaujmout. Někomu se bude líbit období staré Anglie a Irska, někdo se zase rád dočte něco o tom, jak lidé vnímali náboženství, někdo si zase rád počte o něčem, co není vědecky možné. Všechny tyto aspekty se propojují dohromady a vzniká tak příběh, který vás udrží v napětí, dokud knihu nedočtete celou. Proč? Slyšeli jste snad někdy, že by člověk mohl přežít čtyři měsíce bez jídla? 

Dívka byla velmi bledá, ale takovou pleť měli Irové obecně, zejména ti rusovlasí, dokud ji neztmavilo slunce. Jedna věc však byla zvláštní: velmi jemné bezbarvé chmýří na tvářích. Dívčina lež o tom, že nejí, přece nevylučovala, že s ní je něco v nepořádku.


Když pomineme fakt, že Emma Donoghue píše opravdu velmi poutavě, takže bych si od ní s radostí přečetla všechny knihy, které vydala a vydá, ať už by se téma týkalo čehokoli, Zázrak je kniha, která osloví všechny generace (možná až na tu nejmladší). Není to ovšem jen příběh něčeho věděcky nemožného - je to i příběh zlomených osob, osob, které touží po lásce ze všeho nejvíce na světě. Je to příběh o sbližování se, o vzájemné pomoci a podpoře. Příběh o umírání. Příběh o životě. 

A i přesto, že nálepka psychologický thriller mi k této knize moc nesedí, i přesto, že nedosahuje ,,wow'' efektu, jako kniha Pokoj, určitě více než stojí za přečtení. Téměř 300 stran vám uteče jako voda a zanechá ve vás různé pocity, od emotivního přes lehce zmatený až po pocit, že tato kniha opravdu malým zázrakem byla. 


Hodnocení:
9,5/10

Za recenzní výtisk moc děkuji Euromedia Group




2 komentáře:

  1. Tahle knížka mi byla nabídnuta coby jako recenzi výtisk, ale odmítla jsem. Furt mě totiž více láká ten všude zmiňovaný a tolik opěvovaný Pokoj :). Ale Zázrak má tak zajímavou anotaci!! Navíc Tvá recenze - téměř jako všechno ostatní - byla skvělá. Už tedy cítím, jak má peněženka pláče :D

    Děkuju, Klárko, za úžasnou recenzi!<3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda! Pokoj sice je lepší, to je pravda, ale i tato kniha se řadí mezi velmi, velmi povedené! :) Děkuji moc! :3

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)