úterý 21. července 2015

Cloud Atlas

Autor: David Mitchell

Nakladatelství: Sceptre (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2012, 2004 (originál)













Obsah

Šest zdánlivě úplně odlišných příběhů v časové linii od 19. století až do postapokalyptické budoucnosti se podařilo v této knize spojit. A to třeba jen maličkostmi. Jak? První částí je lodní deník Adama Ewinga, který si v druhém příběhu čte nadaný skladatel Robert Frobisher, autor vzácného sextetu Atlas mraků. Tuto nahrávku si v třetím příběhu pouští novinářka Luisa Rey, která také potkala Frobisherova dávného přítele Sixsmitha a snaží se vyřešit jeho případ, i kdyby jí to mělo stát život. Ve čtvrtém příběhu se jedná o muka Timothyho Cavendishe, který - jakožto vydavatel - dostal rukopis příběhu o novinářce z předešlého příběhu. V pátém příběhu - ten už se odehrává v budoucnosti - se jídlonoška Sonmi dívá na zfilmovaná muka Timothyho Cavendishe, a v posledním postapokalyptickém příběhu Sonmi všichni uznávají jako bohyni. A to jsou jen maličkosti, které tyto příběhy spojují. Každý má svůj vlastní příběh.

Můj názor

Jelikož se mi film hodně líbil, tak jsem se rozhodla - jak už to tak bývá - že si přečtu knihu. V angličtině. Ha. Ha. 

První, co by vás na knize mohlo zaujmout, je to, že příběhy nejsou vcelku - první poloviny příběhů jsou na jedné straně, druhé na druhé straně, jsou oddělené (až na poslední příběh, který je vcelku). Odehrávají se od 1í. století až do vzdálené budoucnosti, propojené různými maličkostmi.

První příběh se týká námořníka Adama Ewinga, který si píše lodní deník, zjišťuje různou historii a hlavně se seznamuje s doktorem Henrym Goosem - naštěstí, protože se do Adama dostal jakýsi zákeřný červ, a Henry mu ochotně dává lék. Jsou přeci přátelé, tak proč by to neudělal? Nebo...nejsou?

Druhý příběh pojednává o mladíkovi se skladatelskou ambicí Robertovi Frobisherovi, který si našel práci u svtového skladatele Vyvyana Ayrse jakožto jeho zapisovač, protože Vyvyan kvůli nemoci už nemůže nic psát. Spolu napíší významné dílo, v němž spoustu skvělých nápadů patří právě Robertovi. Po chvíli začne dokonce psát svou vlastní skladbu - jeho celoživotní mistrovské dílo - sextet Atlas mraků. Jenže Vyvyan je velmi majetnický a skladbu si chce přivlastnit.

Třetí příběh je ze sedmdesátých let minulého století a je o novinářce Luise Rey (ano, je dcerou známého novináře Lestera Reye), která píše pro pochybný plátek Spyglass. Jedno náhodné zastavení výtahu s vědcem  staršího věku Rufusem Sixsmithem a jeho odmítání a pochyby o škodlivém projeku Swanakee, na němž bohužel jako vědec spolupracuje, stačí k tomu, aby se Luisa dala do pátrání...

Čtvrtý příběh je ze současnosti a hlavním hrdinou je zde Timothy Cavendish, vydavatel, jehož nejnovější knihou je ,,Knuckle Sandwich'' od Dermota Hogginse, který se díky jeho výbušné povaze začal hodně prodávat a Timothymu vydělávat velké peníze. Jenže Dermot chce peníze zpátky. A Timothy už všechny utratil. Bratr Timothymu nejdříve nechce pomoct, protože už mu popůjčoval spoustu peněz, ale nakonec svolí. Do té doby mu najde ubytování. V Aurora House. Timothy podepíše vstupní kalendář s vědomím, že je to hotelový formulář. Ale není...

Pátý příběh odehrávající se v budoucnosti v Neo Soulu se týká jídlonošky v jídelně Papa Songa, která se vzepřela systému a společně s Hae -Jooem se snaží zrovnoprávnit ,,čistokrevné'' s ,,pracovníky''. Ale jak to mohla dokázat, když je pouhá jídlonoška s omezeným slovníkem a neschopná emocí? 

A poslední šestý příběh je z velmi vzdálené budoucnosti a týka se Zachryho, který není spokojený s tím, že u nich na čas bude bydlet Meronym, žena z jiného rodu. Všichni ovšem mají tajemství, dokonce i on. Zvykne si na ní? A proč tam vlastně je?

Musím říct, že Atlas mraků je skvělé dílo... kdybych si ho nekoupila v angličtině. Málem jsem bouchala hlavou do knihy, protože první a poslední příběh se vůbec nedal číst, a jsem vážně ráda, že jsem předtím viděla film. Čtení mi šlo dost pomalu a musím se přiznat, že jsem byla ráda, že už jsem to dočetla. Určitě knihu doporučuji, byla moc zajímavá, už jenom tím, jak byly příběhy propojené, ale v angličtině pouze pro ty odvážné. Věřte mi.

She could tell us a yarn what she'd heard from a burntlander in a far-far spot named Panama. We all yaysayed so up she sat on the lead-ass an' a short'n'sweet yarn she spoke what I'll tell you now so all you shut up, sit still an' someun' fetch me a fresh cup o' spiritbrew my throat's gluey 'n' parched. (a takhle to vypadalo celých 90 stran!)



Hodnocení:
7/10

zdroje nevyfocených obrázků: www.weheartit.com

0 komentářů, za které jsem ráda!:

Okomentovat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)