pátek 24. července 2015

Ten things I've learnt about love

Autor: Sarah Butler

Nakladatelství: Picador (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2014, 2013 (originál)















Obsah

Alice se vrací zpátky do rodného Londýna, aby trávila poslední dny s tátou, který má rakovinu. Do domu, který jí nikdy nepřipadal jako úplný domov. K sestrám, které jí nikdy nepřipadaly jako pokrevní. To jediné, co si Alice přeje, je zase utéct někam hodně daleko.
Stejným městem prochází i Daniel, bezdomovec, který nadevše miluje svou dceru, i když jí nikdy v životě neviděl.
Tyto dva zdánlivě odlišné příběhy mají společného víc, než dost...


Ten things I've learnt about love je debutová kniha anglické spisovatelky Sarah Butler. Moc často se nestává, že o knize předtím, než si jí koupím, nic nevím. U této jsem to každopádně riskla (stačí se podívat na tu krásnou obálku!). A vyplatilo se mi to?

Knížka byla kraťoučká, takže děj se zbytečně moc netáhl. V jednotlivých kapitolách se střídá Alice s Danielem. Alice se vrací domů, nesvá, protože nikde nevydrží dlouho. Nejradši by zase nasedla na náhodné letadlo a letěla na druhý konec světa. Tátova nemoc jí ovšem nutí jet domů, aby s ním a sestrami trávila jeho poslední chvíle. Její sestry jí ovšem nikdy nepřipadaly jako ,,pravé sestry''. Milá Tilly je na ní sice hodná, ale i přesto nevěděla, jak se o ní postarat, když jim jejich máma zemřela a Alici byly teprve čtyři roky. Naproti tomu úzkostná Cee se na ni vždy dívala jako na zklamání, na tu, která za všechno může. Před jejím narozením se přeci měli tak dobře! Vše ovšem skončilo, když Alice přišla na svět. A Alice nemůže pochopit proč. Po Londýně se mezitím už pár let prochází Daniel, jehož jediným světlým bodem v životě je jeho dcera - i přesto, že ji nikdy neviděl. V různých koutech města nachází různé předměty, které mají barvu jako jednotlivá písmena jména jeho dcery. A-L-I-C-E. Jak moc jsou jejich osudy propletené?

Knížka se mi četla dobře, byla moc pěkně a zajímavě napsaná - na začátku každé kapitoly byly seznamy různých věcí o deseti bodech. Musím říct, že více mě bavil příběh Alice, příběh Daniela se totiž někdy až moc natahoval, ale i přesto byl zajímavý. Možná si říkáte už teď, jak by ta knížka mohla dopadnout, ale věřte mi, že nakonec se to vyvrbí trochu jinak. Spisovatelka hezky odlišila povahu obou postav.
To, co mě vcelku zmátlo a zklamalo, bylo, že některé věci (a to velmi důležité) se tam vůbec nedořešily, jako kdyby zůstaly zapomenuty. I tak budete otáčet stránky, abyste se konečně dozvěděli, jak příběh skončí. Popisování londýnského prostředí je příjemným bonusem navíc.

Milá a odpočinková kniha, nic světoborného, ale přesto uspokojivého.

Pár důvodů, proč si přečíst Ten things I've learnt about love:
  1. Uzounká knížečka s krásnou obálkou 
  2.  Zajímavý příběh z dvou úhlů pohledu
  3. Londýnské prostředí  
 

Hodnocení:
7/10

zdroje: http://www.urbanwords.org.uk



2 komentáře:

  1. Pořád váhám jestli si mám nějakou kihu v angličtině pořídít anebo ne. Tohle je už asi páta recenze, která je na anglickou knihu a já teď už fakt nevim :D Prostě se bojim jestli bych to dokázala přelouskat.
    Každopádně tahle kniha vypadá fajnově :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to, určitě to stojí za to! :) Už jenom kvůli tomu, že nebudeš muset čekat na český překlad. :D Děkuju!

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)