čtvrtek 21. července 2016

Me Before You

Autor: Jojo Moyes

Nakladatelství: Penguin Books

Rok vydání: 2012 (originál)















Obsah


Lou po ztrátě práce ve své milované kavárně neví, co dál se životem. Nikdy neměla nějaké velké ambice, že by se odstěhovala od rodičů a sestry někam do většího města. Když ovšem ztratila svou jedinou jistotu v podobě kavárny, je zoufalá. V agentuře jí ovšem byla přidělena jedna práce po neúspěšném pokusu pracovat v továrně s kuřaty - měla se stát pečovatelkou ochrnutého muže. To ale netušila, jak moc jí tento drzý Will Traynor změní život (i přesto, že on sám nemá žádnou motivaci do života).

Představte si, že by se vám ve zlomku vteřiny změnil život od základů. Šéf prestižní firmy, cestovatel a dobrodruh, žádný titul vám už nepatří. Protože už je jednoduše nemůžete vykonávat. Co byste dělali vy, kdyby jste zjistili, že váš život už nikdy nebude, jako předtím?

Me Before You od známé spisovatelky romantických knih Jojo Moyes se ihned po vydání stala bestsellerem, kterého se prodalo přes 5 milionů výtisků. Další dobrý moment tato kniha zaznamenala, když se lidé dozvěděli, že příběh bude i zfilmovaný, a proto nyní na všech blozích, Instagramech a Goodreads profilech můžete vidět, jak čtenáři prolévají slzy nad touto knihou. Jak zapůsobila na mě?

Ze začátku se seznamujeme s Lou, upovídanou a veselou mladou dívkou, která každý den sleduje životy ostatních obyvatel jejího malého městečka v kavárně. Nikdy neměla ambice se odstěhovat, jít na vysokou, cestovat kolem světa. Byla spokojená doma s rodiči a svou mladší sestrou Treenou, která jako jediná z jejich rodiny šla na univerzitu. A rychle se z ní také vrátila, když zjistila, že čeká dítě. Takhle šel Louin život pár let. Jenže potom přišel zvrat v podobě ztrátě práce.

A Lou najednou neví, co dělat dál. Po pár neúspěšných pokusech se jí ale naskytne jedna práce, velmi dobře placená a pouze na půl roku. Má se starat o ochrnutého muže. Lou pečovatelku nikdy nedělala, ale i tak jí tam rodina donutí jít a ona nakonec uspěje (i když jí tedy není jasné, proč nevybrali nějakou zkušenou pečovatelku).

Seznámí se s Willem Traynorem. Will je muž, který v důsledku nehody ochrnul od hrudníku dolů a v rukou nemá téměř žádný cit, takže se mu musí pomáhat naprosto se vším. Před ochrnutím býval váženým šéfem prestižní firmy, cestoval, kam se dalo a zkoušel různé adrenalinové atrakce. Jednoduše naprostý opak Lou. Jenomže teď už nic takového dělat nemůže, a tak je nucený se odstěhovat z Londýna k jeho rodičům do malého městečka, kde se z něj postupem času stal zatrpklý, drzý člověk, který se nebojí každému říct do očí pravdu, i kdyby měla bolet.

Jenže jak se dají dohromady veselá a bezstarostná Lou, která ovšem nemá žádné zkušenosti s pečováním o ochrnuté, a Will, který už ztratil chuť do života?

,,Throw the doors open.'' Will nodded towards the outside. ,,I want to see it.'' I hesitated, ten slowly opened the glass doors out on to the terrace. The rain hammered down on to the hotel complex, dripping from our roof, sending rivers running away from our terrace and out towards the sea. (...) ,,Can you feel it?'' he said, from behind me. ,,It's like the end of the world.''
,,Otevři dveře.'' Will pohnul hlavou k venku. ,,Chci to vidět.'' Váhala jsem, potom jsem pomalu otevřela skleněné dveře vedoucí na terasu. Déšť padal dolů na hotelový komplex, kapal ze střechy a posílal potoky vody pryč z terasy do moře. (...) ,,Cítíš to?'' ozval se za mnou. ,,Je to jako konec světa.'' 

Jojo Moyes se obecně známá spisovatelka romantických příběhů, nad nimiž miliony žen na celém světe prolévají slzy. Já osobně fanoušek tohoto typu knih nejsem, ale když se mi naskytla příležitost si ji přečíst, tak jsem se rozhodla, že za pokus stojí. Navíc mi všichni, kdo knihu četl, radili, abych se nekoukala na žádné spoilery, na trailer připravovaného filmu, na nic. Tak si prý příběh mnohem více užiji. A měli pravdu. Sice jsem se ze začátku trošku ztrácela a nedá se říct, že by to hned od první stránky byla zábava, ale ani jsem se nenazdála a tuto pětisetstránkovou knihu jsem dočetla za dva dny. Za DVA DNY. To už o něčem asi musí svědčit!

Musím přiznat, že jsem vztahem (ať už byl jakýkoli) Willa a Lou byla okouzlená a pobavená. Obdivuji Lou, jak to s Willem zezačátku mohla vydržet, vždyť tato postava má názor téměř na všechno! Lou mi byla velmi sympatická, hodná a vtipná dívka, která se nedala a v práci nakonec zůstala. A my tak můžete pozorovat, jak se vyvíjí zpočátku komplikovaný vztah s miliony Willových připomínek a narážek. Není divu, že se knihy prodalo tolik výtisků, příběh je to originální a velmi milý a pěkný. I když by se ale zpočátku mohl zdát jako vtipný příběh, kde vše dopadne dobře, opak je bohužel pravdou a vy si tak projistotu přichystejte k posteli, do tašky nebo kamkoliv, kde knihu zrovna čtete, provizorní balení kapesníků. Na ten konec, myslím. Protože ten vás po celé knize dostane. I já jsem měla slzy v očích, a to u knih nebrečím.

Nečekala jsem, že mě romantická kniha, kterou jsem původně vůbec neměla v úmyslu si koupit, tak překvapí. Me Before You je právem oceňovaný, milý, vtipný, ale i smutný příběh, který si obrovskou pozornost určitě zaslouží.


Hodnocení:
8/10

zdroj: www.weheartit.com



2 komentáře:

  1. Když jsem četla poprvé anotaci, myslela jsem, že kniha pro mě nebude. Opak byl pravdou, a já si ji po přečtení musela pořídit do své knihovny, kniha mě dostala, silný příběh, smutný, ale zároveň krásný, chvílema jsem přes slzy skoro neviděla. Skvělá kniha :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)