neděle 10. července 2016

The Knife of Never Letting Go (recenzní výtisk)

Autor: Patrick Ness

Nakladatelství: Walker Books

Rok vydání: 2014, 2008 (originál)









Obsah

Todd Hewitt žije v Novém světě v měste jménem Prentisstown. V tomto městě žijí pouze muži, kteří slyší své vlastní myšlenky. Neexistuje zde soukromí, každý o každém všechno ví. Todd Hewitt je jediným klukem, který ještě nedosáhl třináctého věku, kdy se stane mužem jako všichni ostatní. Když ovšem v bažinách narazí na nezvyklé ,,ticho'', rozhodnou se jeho opatrovatelé, že už je čas. Čas na to, aby se Todd Hewitt dostal z tohoto hrozného města. A to měsíc před tím, než se z něj má stát muž.

Trilogie ,,Chaos Walking'' od světoznámého britského spisovatele Patricka Nesse se stala ihned bestsellerem. A tak ani mě tato trilogie nemohla uniknout, nejenom kvůli tomu, že ji napsal jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, ale také proto, že mě zaujal originální a jedinečný dystopický příběh.

Na začátku příběhu se dozvídáme pár podrobností o Prentisstownu. Lidé založili Prentisstown, protože ve Starém světě už se nedalo žít, byl plný válek a neshod. Jak velké ovšem muselo být překvapení, když zjistili, že na jejich území umí zvířata mluvit (i když vězte, že i tak toho moc nenamluví) a každý muž slyší myšlenky dalších? Najednou každodenní život začak doprovázet neustálý Hluk ostatních, před nimiž se nedalo nic skrýt. Tato choroba ovšem postihla i ženy, které to nakonec zabilo. A tak nyní v Prentisstownu žije něco přes sto mužů společně s jedním klukem, tím posledním, který se už za měsíc stane také plnohodnotným mužem a bude takový jako všichni ostatní. 

Osud tomu ovšem chtěl jinak. Když mladý Todd Hewitt v doprovodu svého hloupého psa, který neumí říct nic jiného, než že se mu chce na záchod a že má hlad, narazí v bažinách na neobvyklé ticho, jeho opatrovatelé se ho rozhodnou poslat pryč. Sice to myslí v dobrém, ale Todd nedostane téměř žádné vysvětlení, na záda mu naloží plný batoh a řeknou mu, že se musí dostat co nejdál. Proč? Co je na Prentisstownu tak špatného? 

Todd se tedy vydává na strastiplnou cestu společně se svým psem, kde musí čelit mnoha překážkám a neshodám. A také jedné dívce. Ano, přesně tak. Todd Hewitt potkal opravdovou, živou dívku. 

Patrick Ness dokázal vytvořit neuvěřitelný dystopický svět, kde pomocí příběhu čtenářům dokázal popsat i problémy a tabu dnešní společnosti, jako například terorismus či problém s emancipací. Kniha je plná napínavých momentů a akčních scén, které se ovšem střídají s emocemi nabitými momenty, kdy Todd a tajemná dívka více a více poznávají toho druhého a sami sebe. Každý z nich má nějakou jizvu na duši, ale společně se přes ně musí dokázat přenést a soustředit se na jediné - přežít
Dostat se na lepší místo. Místo, kde by ženy žily, kde by měly alespoň stejná práva. Místo, kde by člověk nebyl utlačovaný za svoje názory. Místo, kde by kluci měnící se v muže nemuseli udělat to, co se v jeho městě dělávalo. 

,,I said shut up!'' I shout, which stops him. ,,Spackle?'' Manchee says, unsure of things now. I swallow, trying to get rid of the pressure in my throat, the unbelievable sadness that comes and comes as I look at it looking back at me. ,,It's a  girl,'' I say. It's a girl.
,,Řekl jsem zmlkni!'' zakřičel jsem, což ho zastavilo. ,,Ufon?''Manchee nejistě řekl. Polknul jsem, snažil jsem se zbavit toho tlaku v krku, toho smutku, který přichází a přichází, když se na to koukám, jak na mě kouká. ,,Je to dívka,'' řekl jsem. Je to dívka. 
Osud si s nimi ovšem zahrává a my můžeme sledovat, že i oni jsou prostými lidmi, kteří dělají chyby. Jsou ,,živoucími postavami'', s kterými se my můžeme sblížit, protože se nerozhodnou vždy správně. Ale někdy k tomu, abychom se změnili, postačí udělat chybu a poučit se z ní

Patrick Ness znovu dokazuje, že je oprávněně držitelem dvou prestižních ocenění Carnegie Medal, protože způsob, jakým dokáže psát, je opravdu jedinečný. Hlavní postavy jsou sympatické už od prvního okamžiku, kdy se s nimi setkáte (tím myslím ty, kteří stojí na té dobré straně), i když samozřejmě nebudu vyvracet, že tato kniha je něco jako malé Game of Thrones - přesně tak, lidé tam umírají jedna báseň. A to i ti vaši oblíbenci, takže nejenom že budete celou dobu napjatí, jak příběh vlastně skončí (a to skončí jistojistě otevřeným koncem, protože jinak by tady nebyly ještě další dva díly), ale mnohdy zažijete i malý srdeční záchvat, když vám zabijí vaší oblíbenou postavu. Nemusím říkat, že jsem měla slzy v očích a to se mi stává hodně vzácně. 
Takže možná už jenom kvůli tomu, že mě tato kniha dokázala zároveň napnout jako provázek, naštvat tak, že jsem ji mnohokrát musela nakrátko odložit, ale i rozbrečet, u mě dokazuje, že tato kniha se řadí mezi ty nejlepší, co jsem kdy četla.

Jediná nevýhoda:
Nemám další dva díly.
A myslím, že to tu dobu, co je nebudu mít, asi nevydržím.

Takže zatím sbohem.

Asi budu v posteli schovaná pod dekou, s krvavýma očima a neustále se kývajíc, dokud si je nebudu moct přečíst.

POTŘEBUJU JE.


Hodnocení:
9,99/10 (cheche)

Za recenzní výtisk moc děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz! Knihu si můžete koupit zde: http://www.martinus.cz/?uItem=178552

6 komentářů:

  1. Tuhle sérii mám doma už....páni, to bude let :D Ale nikdy se nějak nenašel čas. Tvoje recenze mě ale hodně navnadila a tak se do první knihy pustím co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych měla ráda dystopie okamžitě po knize skočím, ale já je nemám ráda, takže škoda. Ale jsem ráda, že se ti kniha tak moc líbila, protože už dlouho jsem tu nečetla, tak nadšenou recenzi. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda! Ale věř mi, že tahle za to stojí! :) No jo, mně se vážně strašně líbila. :D

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! :) Musím říct, že angličtina je vcelku těžká, už jen kvůli tomu, že obyvatelé mluví dosti zvláštním slangem. :)

      Vymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)