sobota 11. července 2015

You

Autor: Caroline Kepnes

Nakladatelství: Simon and Schuster (zakoupeno v anglickém jazyce)

Rok vydání: 2015, 2014 (originál)














Obsah


ONA vkročí do obchodu, kde TY prodáváš. ONA je hezká a flirtuje s tebou. TY si dáš za cíl, že ji musíš mít, ať to stojí, co to stojí. Ještěže existují sociální sítě...
Joe chce jeho nově nalezenou lásku Beck dostat za každou cenu, a tak se vrhne do velmi vážného a intenzivního stalkingu. K tomu mu stačí její e-mail a Twitter. Jednoduché jak facka.

Můj názor

Podívejte se na tu obálku. Podívejte se na ten název. Už jenom ten mě utvrdil v názoru, že tento psychothriller by mohl opravdu stát za přečtení.

Hned jak jí Joe uviděl, tak věděl, že ji musí mít. Mladá a atraktivní Beck s ním flirtovala ve svetříku bez podprsenky, a Joe se už tehdy málem neudržel, aby jí okamžitě nepolíbil.  První, co šel Joe udělat, bylo to, že jí našel na Facebooku a Twitteru. A tím začala jeho dlouhá etapa vážného stalkingu.

Joe vždy věděl, kde se Beck bude zrovna vyskytovat. Zjistil si dokonce (a to vše pomocí pár příspěvků na Twitteru!), kde bydlí a každý den kolem procházel a zastavoval se. Byl velmi trpělivý, a když shodou náhod podnapilé Beck v metru zachrání život, zmocní se nepozorovaně jejího telefonu a dostane přístup k e-mailům. Teď to bude snadné.

Beck se mu mezitím více a více přibližuje a začíná mu věřit. Ani ona ovšem není tak nevinná, jak by se zdálo... A hlavně neví, s kým má to dočinění. Touží jenom po tom, aby jí někdo miloval. Ale za jakou cenu?

Už na začátku příběhu mě lehce překvapilo, jak moc se tam vyskytovalo slovíčko TY. Joe Beck často moc neoslovoval, jako kdyby příběh vyprávěl jí. Zároveň se připravte na...ehm, velmi sprosté scény a spoustu sprostých slov. Ani byste nevěřili, jak moc se mi teď rozšířila slovní zásoba! :D 

You didn't walk in here for books, Beck. You didn't have to say my name. You didn't have to smile or listen or take me in. But you did. Your signature is on the receipt. This wasn't a cash transaction and it wasn't a coded debit. This was real.
Ty jsi sem nepřišla pro knihy, Beck. Tys nemusela říkat mé jméno. Ty ses nemusela usmívat nebo poslouchat nebo mě přijmout. Ale udělalas to. Tvůj podpis je na účtence. Tys neplatila hotově and debetní kartou. Tohle bylo doopravdy. 
 

Joe se na pohled zdál velmi sympatický - byl hezký, mladý, a hlavně vtipný a uměl naslouchat. Každý by se do něj zamiloval. Kdyby ovšem někdo měl přístup k jeho myšlenkám, tak by ho překvapilo, jak jiný je uvnitř. V hlavě mu běží hodně zvrácené myšlenky, všechno shazuje na ostatní a jeho zásoba sprostých slov je dosti obdivuhodná. Nedokáže si přiznat chybu a myslí, že všechno, co dělá (ať už je to například i vražda), je správné a pro dobro Beck. 

Nikdo mu ji přece nikdy nevezme. On přece není ten blázen. 

Musím říct, že stránky jsem otáčela s napětím, někdy i se znechucením (ano, opravdu se na hodně sprostých scén připravte). Nevěřila jsem, že pouze pomocí sociálních stránek se někdo někomu může tak lehce nabourat do života a udělat mu z něj peklo. I když na to nevypadá. Ale nikdo nemůže vědět, jaký je člověk uvnitř. 

Pro fanoušky psychothrillerů určitě doporučuji, na konec jsem čekala se zatajeným dechem. Knížka má spoustu překvapivých momentů, ale i tak to Zmizelou nepřekoná. 

Takže - TY si zajdeš do knihkupectví a koupíš si tuhle knížku. TY jí začneš ihned číst. Bez výjimek.

Hodnocení:
8,5/10


5 komentářů:

  1. Klarko, krasna recenze a blog. Libi se mi ze jsi dala i cesky preklad u te ukazky :). Aspon si to muzu zkontrolovat. Tesim se na dalsi recenzi a az doctes Jeste jsem to ja udelas prosim recenzi.? Chtela bych si knizku precist, ale dosti vaham!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju moc! :) Ještě jsem to já? Myslíš Still Alice? :) Tu recenzi jsem tady už udělala, pokud se nepletu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já z knihy nejsem tak nadšená, ale opravdu je hodně dobrá. Někde jsem slyšela, že to snad bude mít i další díl O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dobra, ale je pravda, ze jsem od ni čekala trochu víc. :) jojo, je to na konci knihy, teda aspoň v téhle to bylo ;)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze. Mně se knížka moc líbila. Ze začátku jsem se moc nechytala, ale tak po první čtvrtce jsem se fakt do knížky začetla. Byla to první kniha co jsem četla v takovéto podobě. Myslím du formu. Fakt zajímavý a stojí za přečtení

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za přečtení a okomentování! :)